Китай отчита стабилен внос на стоки въпреки забавянето на растежа

Търговците вероятно очакват, че Пекин скоро ще увеличи стимулите, за да съживи растежа

09:50 | 7 юни 2023
Обновен: 09:52 | 7 юни 2023
Автор: Сара Чен, Кати Чен, Уини Жу, Хали Гу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През май Китай отбеляза силен внос на стоки, като се противопостави на забавянето на икономиката като цяло, тъй като купувачите се възползваха от по-слабите международни цени, а вносителите на енергия се запасиха преди пика на търсенето през лятото.

Възможно е търговците да очакват, че Пекин скоро ще увеличи стимулите, за да съживи растежа. Ако търсенето не се повиши значително, голяма част от допълнителното предлагане, особено на промишлени материали, може да се окаже натрупано на склад. Това допълнително ще натежи върху цените, тъй като през лятото обикновено се наблюдава затишие в производствената и строителната дейност.

Вносът на въглища остана повишен, а доставките на природен газ се увеличиха в сезона, който обикновено е слаб за потреблението поради умерените температури. Суровият петрол беше друго благоприятно явление, тъй като възстановяването на потреблението и пътуванията в Китай изпреварва възстановяването на промишлеността му.  

Вносът на мед е единствената основна стока, при която импортът изостава от миналогодишния темп. Слабият износ на китайски продукти увеличи натиска върху пазарите на метали, които вече се борят с крехкото вътрешно търсене от страна на производствения и строителния сектор. 

Пазари на метали
Вносът на желязна руда нарасна както на месечна, така и на годишна база въпреки разочароващия строителен сезон през второто тримесечие. В същото време износът на стоманени продукти се повиши до най-високото си равнище от 2016 г. насам, тъй като нежеланите на вътрешния пазар материали се насочиха към чужбина. 

China
Притокът на желязна руда към Китай остава повишен

Вносът на мед отбеляза най-добрия си месец от януари насам. Но той все още спада на годишна база и за първите пет месеца е с 11% по-нисък спрямо същия период на 2022 г. 

Вносът на меден концентрат и руда в Китай удари пореден рекорд, тъй като все повече метал се преработва на сушата за сметка на покупките на рафинирани продукти.  

Енергийни продукти
Вносът на петрол в Китай надхвърли 50 млн. тона за втори път тази година, тъй като нови заводи като мегарафинерията на PetroChina Co. в Гуандун започнаха търговска дейност. 

Вносът на газ се повиши над 10 млн. тона за първи път през 2023 г., след като цените потънаха до близо двугодишно дъно, докато доставките на въглища останаха на нива, близки до тези от предходните месеци, въпреки нарастването на запасите.

Селскостопански продукти  
Вносът на соя достигна рекордни стойности, след като някои товари, заседнали на пристанищата поради по-строгите проверки, най-накрая бяха освободени от митниците.

Хранителните масла спаднаха спрямо предходния месец, но въпреки това нараснаха повече от два пъти от началото на годината, тъй като търсенето в заведенията за обществено хранене и ресторантите се възстановява след пандемията.

Батерии
Акциите на Contemporary Amperex Technology Co. поевтиняха, тъй като Morgan Stanley намали препоръката си до underweight, очаквайки геополитическото напрежение да възпрепятства експанзията на китайския гигант в областта на батериите на пазарите в САЩ. 

Според Bloomberg Intelligence търсенето на енергия и основни материали в Китай може да се превърне в съпътстваща заплаха на фона на ограниченията върху продажбите на инфраструктурни облигации в страната. Citigroup Inc. понижи прогнозата си за цените на желязната руда, тъй като мерките за стимулиране на Китай трудно ще се превърнат в стабилно търсене.

Цените на калиевия карбонат в Китай се върнаха към предвоенните нива, което е сигнал за нов минимум за световните цени на торовете.

Какви са важните данни и събития, които очакваме: 

Сряда, 7 юни
Първа порция данни за търговията на Китай през май, включително износ на стомана, алуминий и редки земни метали; внос на стомана, желязна руда и мед; внос на соя, хранителни масла, каучук и месо и карантии; внос на нефт, газ и въглища; внос и износ на нефтопродукти. 
- Чуждестранни резерви на Китай за май, включително злато
- Общо събрание на акционерите на Towngas и брифинг за пресата относно бизнес перспективите
- Седмичен онлайн брифинг на CCTD за китайските въглища
- Борсата в Чунцин е домакин на среща на високо равнище за нефт и газ

Петък, 9 юни
- Данни за инфлацията в Китай през май
- Китай ще публикува данни за съвкупното финансиране и паричното предлагане през май до 15 юни
- Месечен доклад CASDE за търсенето и предлагането на селскостопански култури в Китай
- Седмични пристанищни запаси от желязна руда в Китай
- Седмични запаси на стоки на Шанхайската борса