САЩ и Китай се окопаха

Стивън Енгъл, Bloomberg

13:52 | 5 юни 2023
Преводач: Мария Попова

Имаше ръкостискане, на което липсваше топлота по време на диалога в „Шангри-Ла“.

Така е. Много от страните членки присъстваха, имаше 600 шефове на отбраната както и анализатори и редица стратегически центрове. Всички се събраха в хотел “Шангри-Ла“ в Сингапур през този уикенд.

Това, казано на езика на военните, беше възможност „да се отворят комуникационни линии“ между Китай и Съединените щати, тъй като присъстваха Лойд Остин и Ли Шанфу -  двамата министри на отбраната на Съединените щати и Китай. В петък, в началото на срещата, по думите на Лойд Остин, те са се „здрависали сърдечно“, но нищо повече след това.

Ако продължа с военния жаргон: „и двете страни се окопаха“ и бих казал, че заеха „отбранителни позиции“. Нека чуем думите на Ли Шанфу и Лойд Остин, а след това ще обсъдим последиците от тях.

"Подходящото време за разговори е по всяко време. Подходящият път за разговори е всеки път. Подходящото време за разговори е сега. Диалогът не е награда, а необходимост. Сърдечното ръкостискане на вечеря не може да замести един ангажимент по същество", каза Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

"По същество опитите за създаване на военни съюзи по подобие на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион са начин за отцепване на регионални държави и раздухване на конфликтите и конфронтацията, което само ще потопи региона във водовъртеж от разделение, спорове и конфликти", каза Ли Шанфу, министър на отбраната на Китай.

Тук имаше и съвпадение със случилото се в Тайванския пролив през уикенда. Разполагаме с видео, за което САЩ твърдят, че китайски военен кораб пресича пътя на американски кораб, преминаващ през пролива на 140 метра от носа на американския кораб. Това очевидно налива масло в огъня. Съединените щати заявиха, че имат право на свободно корабоплаване в международните води на Тайванския пролив. Канадски кораб също е преминал от там.