Китай вероятно е най-важния пазар на LVMH

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

09:30 | 5 юни 2023
Обновен: 12:01 | 5 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Още един от най-големите милиардери в света, който току-що загуби титлата си на най-богатия човек в света от Елон Мъск тази седмица. Това са цифри на хартия, нали? Говорим за Бернар Арно. Той е главният изпълнителен директор на Louis Vuitton, LVMH, който е милиардер. Чухме, че планира посещение в Китай този месец. Очевидно е, че потребителят е от ключово значение за големите луксозни марки. Но потребителят не е склонен да харчи в момента на най-големия пазар на луксозни стоки в света на глава от населението.

Китайците харчат повече от всеки друг в света, когато пътуват в чужбина. Но в момента не пътуват толкова много в чужбина. Предпазливи са. Видяхме, че ралито при  луксозните марки, френските и италианските марки, избледнява малко. Те се справяха много добре през първото тримесечие поради оптимизма, че китайците отмениха политиката на нулев ковид и очаквания  да започнат своето неистово пазаруване на луксозни марки. Но, както казах, това се размина. Можем да покажем графиката и да видим LVMH, но също така Gucci и някои от другите, включително Hermes. Ралито е отслабнало малко от началото на април.

По отношение на цифрите, които получаваме за миналата седмица, включително PMI индексите, китайската икономика, икономическото възстановяване се забавя. Така че това е ключово. И не ме изненадва, че г-н Арно предприема пътуване до Китай, за да се запознае на място как стоят нещата с потребителите. Вероятно това е най-важния му пазар.