Секторът на батериите за електромобили в Китай подготвя нови пробиви

Gotion High-Tech има за цел да произвежда масово по-евтини LMFP клетки, a китайски еднорог обяви пробив с EV батерия за всякакви метеорологични условия

18:20 | 6 юни 2023
Автор: Ани Лий и Линда Лю
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от най-големите производители на батерии в Китай смята, че е развил технология, за да осигури още по-евтини и по-мощни клетки за електрически превозни средства.

Gotion High-Tech Co. наскоро представи литиево-желязо-мангано-фосфатна батерия - накратко LMFP - която според компанията ще захранва EV за 1000 километра с всяко зареждане. Досега до голяма степен по-скъпите никел-кобалтови батерии осигуряваха такъв обхват.

„Това е надграждане, това е скок за енергийната плътност“, каза Ченг Чиен, изпълнителен президент на международното бизнес звено на Gotion, в телефонно интервю от Токио.

Предложението на Gotion добавя манган към съществуващата литиево-желязо-фосфатна химия, която беше комерсиализирана в Китай и беше възприета от големите производители на EV от BYD Co. до Tesla Inc. като метод за намаляване на цената на някои модели. Подобренията в LFP, които имат повече мощност и по-малки размери, помогнаха за популяризирането на технологията, която обикновено е по-евтина за производство.

LFP батериите почти достигнаха таван на енергийна плътност от 190Wh/kg, каза Ченг, докато новата батерия на Gotion може да постигне 240Wh/kg. Това означава, че може да съхранява повече енергия във всяка клетка на батерията, минимизирайки теглото и размера на пакета.

Иновацията подчертава как технологията за батерии и нуждите от суровини все още се развиват и са непредсказуеми, докато световните автомобилни производители се стремят да намалят разходите, като същевременно повишават производителността на EV. Това също така показва как китайските компании продължават да са пионери в тези постижения.

Gotion, листвана в Шенжен и с Volkswagen AG като най-голям акционер, очаква нейната LMFP батерия да струва 5% по-малко от конвенционалната LFP батерия по отношение на долари за киловатчас, каза Ченг. Това би било с 20% до 25% по-евтино от никел-кобалтовите единици.

Химията на LMFP може да замени някои от никел-кобалтовите клетки в индустрията „със същата производителност, но по-ниски разходи и по-добра безопасност“, каза Ченг. „Мисля, че това е много привлекателно за производителите на автомобили и трябва да кажа, че много компании ще последват тази тенденция.“

LMFP технологията не е нова, но традиционно клетките не се използват в EV приложения по причини от ниска проводимост до разтваряне на заряда при висока температура или ниска плътност. Gotion каза, че тяхната батерия - която нарича "Astroinno" - е преодоляла тези технически предизвикателства.

Клетките с добавен манган на Gotion „ще създадат реална възможност да се конкурират с някои NCM клетки, където стандартният LFP се бори да се конкурира по отношение на енергийната плътност“, каза Виктория Хюгил, анализатор за изследване на батерии в базираната в Лондон консултантска компания Rho Motion. LMFP може да заеме 6% пазарен дял до 2040 г., вероятно надминавайки други нововъзникващи опции като натриево-йонни батерии, каза тя.

Astroinno може да започне масово производство още през второто тримесечие на следващата година, според Ченг. Компанията е преминала тестове за безопасност и батериите LMFP ще се произвеждат в два завода в китайската провинция Анхуей.

Gotion засилва разширяването си в чужбина, от планирането на завод за батерии в щата Мичиган до предлагането на глобални депозитарни разписки в Швейцария миналата година. Компанията беше 8-ият най-голям производител на батерии в света миналата година, според SNE Research.

Astroinno се присъединява към някои други значими иновации в батериите от китайски компании през последните години. През 2020 г. BYD пусна своята батерия Blade — LFP устройство с по-елегантна форма и подобрена енергийна плътност. Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. разработва това, което нарича батерия с кондензирано състояние.

Сред предимствата ще бъде възможността за бързо зареждане, което може да отнеме малко повече от четвърт час, според Ченг от Gotion.

„Можете да изпиете чаша кафе и да си починете на станцията за зареждане, а батерията ще бъде заредена от 10% до 80% в рамките на 18 минути, като използвате стъпаловидно зареждане“, каза той.

Батерия за всякакви условия

Китайски стартъп за батерии твърди, че е преодолял една от ключовите пречки за собствениците на електрически автомобили - загубата на мощност и пробег в студен климат.

Greater Bay Technology казва, че новата им клетка Phoenix е направена от свръхпроводящи материали и съдържа технология за управление на топлината, която може да загрее батерията обратно от -20C до 25C за пет минути. Това позволява на литиево-йонната батерия да работи нормално и да се зарежда в рамките на шест минути при всякакви метеорологични условия, според Хуан Шиандон, съосновател и председател на Greater Bay.

„Всички знаем, че гамата от електромобили е силно засегната в студените региони, което означава ужасно потребителско изживяване“, каза Хуан. „Батерията Phoenix се справя не само с дългото време за зареждане на електромобилите, но и с други болни точки. Няма значение дали денят е горещ или студен, обхватът на батерията на Phoenix няма да бъде засегнат.“

Отделен от държавния автомобилен производител Guangzhou Automobile Group Co. през 2020 г., стартъпът е нов участник в китайската индустрия за производство на батерии.

Greater Bay вече се превърна в еднорог - стартираща компания, оценена на над 1 милиард долара - в рамките на две години от основаването си. Нейната батерия от първо поколение е клетка с изключително бързо зареждане, която има за цел да презареди EV за същото време, необходимо за зареждане на резервоар за гориво. Твърди се, че се зарежда напълно в рамките на 15 минути за среден обхват от 500 километра на зарядно устройство с достатъчна мощност. Тази батерия е монтирана в V Plus - електрически SUV от Aion на GAC, третата най-популярна EV марка в Китай след BYD и Tesla Inc.

Хуан е учил автомобилно инженерство в Италия през 80-те години и е бил постдокторант в изследователския център на Fiat в продължение на пет години, преди да се върне в Китай през 1991 г., за да преподава. Той оглавяваше Центъра за научноизследователска и развойна дейност на GAC в продължение на 10 години от 2006 г., през което време бяха разработени много от популярните модели на компанията, като SUV GS4. Хуан се пенсионира през 2016 г., но по-късно съосновава Greater Bay през 2020 г. с колегата си ветеран от GAC Пей Фен, който служи като главен изпълнителен директор на стартъпа.

Въпреки че пътят от разработката и лабораторните тестове до масовото производство ще отнеме известно време, батерията на Phoenix ще захранва някои от електромобилите на Aion през следващата година, а стартъпът също преговаря с други производители на автомобили за използване на клетката, която има обхват от 1000 километра с едно зареждане според Хуанг.

„След като електромобилите могат да се управляват и поддържат като бензинови автомобили, тогава има по-голям шанс за масово приемане“, каза той.