Европейските автомобилни гиганти опитват да наваксат в Китай с рекордни инвестиции

Автомобилният сектор доминира чуждестранното финансиране, докато компаниите се опитват да си върнат пазарния дял от местните конкуренти

13:47 | 3 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските инвестиции в китайския автомобилен сектор достигнаха рекордно високо ниво, тъй като компаниите се опитват да си върнат пазарния дял от възходящите китайски производители на електрически превозни средства.

Преките европейски инвестиции в автомобилния сектор на Китай достигнаха 6,2 милиарда евро миналата година, докато инвестициите във всички останали сектори възлизат на 1,5 милиарда евро, според данни на Rhodium, американска изследователска група, цитирани от Financial Times.

Това бележи рязка промяна спрямо 2018 г., когато общата сума на инвестиции в автомобилната индустрия беше 1,7 милиарда евро, в сравнение с 5,5 милиарда евро в други сектори. Скокът от миналата година също отразява отчасти увеличаването на дела на BMW в китайското съвместно предприятие на фирмата.

Скокът подчертава как автомобилният сектор доминира в европейските инвестиции в Китай, въпреки влошените връзки между чуждите правителства и Пекин, както и засиления контрол върху чуждестранния бизнес в Китай.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през март разкри по-твърда позиция спрямо Китай като част от стратегия за „намаляване на риска“, сигнализирайки за по-строги ограничения върху търговията с чувствителни технологии.

Чуждите компании се опитват да защитят своя пазарен дял в Китай, най-големият автомобилен пазар в света. Сделките на капиталовия пазар, насочени към китайския автомобилен сектор, включващи чуждестранни компании, включително американски, възлизат на 9,6 милиарда долара през първото тримесечие на 2023 г., според данни на Dealogic, които включват сливания и придобивания, покупки на акции и предстоящи сделки.

Въпреки това анализаторите предупреждават, че ръстът на чуждестранните разходи не гарантира, че производителите на традиционни автомобили като Volkswagen, Ford, General Motors и Toyota могат да си върнат загубените позиции. Китайските компании, подкрепени от държавни субсидии и вертикално интегрирани вериги за доставки, вече завзеха позициите на чуждестранни конкуренти.

„Инвестициите са необходими, ако ще останете в играта, но не са достатъчни, за да спечелите тази игра. Това наистина изисква преосмисляне на целия ви бизнес модел“, каза Бил Русо, основател на базираната в Шанхай консултантска компания Automobility и бивш ръководител на Chrysler в Китай.

Ола Келениус, главен изпълнителен директор на Mercedes-Benz, каза пред германски вестник в неделя, че прекъсването на връзките с Китай би било „немислимо за почти цялата германска индустрия“.

Данните за Rhodium не включват преките чуждестранни инвестиции на САЩ, инвестицията на Volkswagen от 2,4 милиарда евро в китайската компания за дизайн на чипове Horizon Robotics, обявена през октомври, или плана на германския автомобилен производител да похарчи 1 милиард евро за център за иновации в Китай, обявен през април.

Чуждестранните групи, водени от германски, японски и американски марки, представляват близо две трети от продажбите на автомобили в Китай преди пет години. Този дял е ерозирал до около половината.

Докато Китай остава един от най-големите източници на печалби за много международни производители на автомобили, местните производители са все по-доминиращи в категорията на електрическите превозни средства.

Осем от 10-те най-продадени електрически модела в Китай тази година са китайски марки, според данни на Automobility.

BYD, категоричният пазарен лидер, подкрепян от Уорън Бъфет, отбеляза ръст на продажбите от 80% през първите три месеца на тази година в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., заемайки 39% пазарен дял.