Износът на руски петрол остава висок три месеца след обявения спад на добива

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, останаха на най-ниското им ниво от април 2022 г.

07:52 | 1 юни 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потоците на руски суров петрол към международните пазари са по-слаби, но все още не показват съществени признаци за съкращения на добива, които Кремъл настоява, че страната прави.

Средните четириседмични доставки по море, които изглаждат част от нестабилността в седмичните числа, спаднаха за първи път от шест седмици в периода до 28 май, като паднаха до 3,64 милиона барела на ден. Но потоците на суров петрол към международните пазари остават високи и все още са с повече от 1,4 милиона барела на ден повече, отколкото бяха в края на миналата година и с 270 000 барела на ден повече спрямо февруари, базисният месец за обещаното намаление.

Спадът в четириседмичния среден поток дойде, тъй като необичайно високата цифра за седмицата, приключваща на 30 април, отпадна от изчислението. Намаляването на седмичната цифра — второ поредно намаление — до 3,5 милиона барела на ден отразява липсата на танкери, завършващи товарене в Мурманск през седмицата, въпреки че един танкер поемаше товар в края на седмицата, а друг започна в понеделник сутринта.

Москва се стреми да убеди своите партньори от ОПЕК+, че е приложила намаление на добива от 500 000 барела на ден, което трябваше да влезе в сила през март. Това намаление беше обявено като отмъщение за западните санкции и ценовите ограничения върху износа на петрол от Русия, предназначени да накажат Москва за нахлуването в Украйна. Съкращенията бяха удължени за останалата част от годината в съответствие с доброволните съкращения, направени от няколко от партньорите на Русия от ОПЕК+, които бяха обявени през април и влязоха в сила в началото на май.

Русия продължава да подчертава своя ангажимент към групата производители ОПЕК+, която трябва да се срещне на 4 юни, за да преразгледа пазара и отговора си на нарастващите опасения относно силата на търсенето. Признаци, че Русия не е изпълнила съкращенията, които обеща, може да не се харесат на колегите членове.

Има малко доказателства, че съкращенията са направени. Москва цитира отклоняването на суров петрол, който преди това е бил транспортиран до Германия и Полша през тръбопровода „Дружба“, като причина за стабилни доставки; но смяната се случи през януари и февруари, преди намаляването на производството да влезе в сила. Потоците руски суров петрол през тръбопровода "Дружба", сега ограничени до доставки до Унгария, Словакия и Чехия, са стабилни на около 240 000 барела на ден от февруари.

Индустриалните данни, разгледани от Bloomberg, показват, че броят на активните кладенци в петролните находища в Русия е намалял през март, като 4170 са изведени от експлоатация, което се равнява на 2,6% от кладенците, които са били активни през февруари. Подобни данни за април показват, че броят на активните кладенци се връща обратно, като около 9% от тези, които са спрени предишния месец, изпомпват отново.

Руските рафинерии намалиха преработката си на суров петрол през май. Производствата паднаха до 5,24 милиона барела на ден средно от 1 до 24 май, най-ниското им ниво за една година. Спадът идва, тъй като заводите спират някои единици за традиционна пролетна поддръжка преди сезона на голямо търсене през лятото. Но няма признаци за съответен спад в задграничните доставки на рафинирани продукти.

Спасителни линии за Русия

Комбинираният обем суров петрол на кораби, насочени към Китай и Индия, плюс по-малки потоци към Турция и количества на кораби, които все още не са показали крайна дестинация, спадна до 3,58 милиона барела на ден през последния четириседмичен период, спад от 3,76 милиона барела на ден в периода до 21 май.

Тъй като крайните дестинации за товари, натоварени в края на януари, станаха очевидни, потоците към Китай нараснаха до нови върхове след инвазията и останаха близо до тези нива през февруари и първите седмици на март. Историческите модели предполагат, че повечето от плавателните съдове, които в момента сигнализират за дестинации от „Неизвестни в Азия“ и се насочват към Суецкия канал, ще завършат в Индия, докато тези, натоварени на VLCC край северния бряг на Мароко или, наскоро, в Атлантическия океан, ще се отправят към Китай.

Танкер, превозващ суров петрол Urals от Уст-Луга, пристигна в Куба, първият руски суров петрол, доставен в карибската нация от февруари насам.

Суров петрол по дестинация

На средна основа за четири седмици общият износ по море в периода до 28 май е намалял от 180 000 барела на ден до 3,64 милиона барела на ден. Това е първият спад от шест седмици. По-нестабилните седмични потоци също намаляха, спадайки с около 175 000 барела на ден до 3,5 милиона барела на ден от ревизираните 3,67 милиона барела на ден през предходната седмица.

Седмичните данни се влияят от разписанието на танкерите и закъсненията при товарене, причинени от лошо време. Поддръжката на пристанищата също може да наруши износа за няколко дни.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от KazTransoil, които преминават транзитно през Русия за износ през балтийските пристанища Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна, Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

     Азия

Четириседмичните средни доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, се понижиха до 3,34 милиона барела на ден в периода до 28 май от 3,53 милиона барела на ден през четирите седмици до 21 май.

Въпреки че обемите, насочени към Индия, изглежда са намалели от последните върхове, историята показва, че повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават там или в Китай.

Еквивалентът на 424 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, работещи с 321 000 барела на ден през четирите седмици до 28 май, са тези на танкери, които не показват ясна дестинация. Повечето от тези товари произхождат от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои могат да се озоват в Турция, докато други товари в крайна сметка се прехвърлят от един кораб на друг, или в Средиземно море, или, наскоро, в Атлантически океан.

Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни остана непроменен на 63 000 барела на ден през 28-те дни до 28 май, като България беше единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше около 1,5 милиона барела на ден морски суров петрол на къси разстояния, идващ от експортни терминали в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 28 май не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, нарасна до 240 000 барела на ден през четирите седмици до 28 май, най-високото ниво от декември. Потоците за Турция надхвърлиха 425 000 барела на ден през октомври.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, останаха непроменени на 63 000 барела на ден, което се равнява на най-ниското им ниво от април 2022 г.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол се понижиха до 3,5 милиона барела на ден през седемте дни до 28 май от ревизираните 3,67 милиона барела на ден през предходната седмица. Липсата на доставки от Арктика беше частично компенсирана от скока на потока от черноморското пристанище Новоросийск.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Притоците към военния сандък на Кремъл от митата за износ на суров петрол са намалели с 4 милиона долара до 47 милиона долара през седемте дни до 28 май спрямо ревизираната цифра за предходната седмица. Четириседмичният среден доход падна с $3 милиона на $50 милиона.

Президентът Владимир Путин нареди на правителството си да прецизира съществуващите индикатори и да установи допълнителни за изчисляване на цените на петрола за данъчни цели, за да намали отстъпката спрямо световните цени на суровия петрол. Правителството на Русия изчислява данъците върху петрола, като използва отстъпка спрямо Brent, която определя минималната цена за националния суров петрол за бюджетни цели. Ако руският петрол се търгува над този праг, Министерството на финансите използва пазарната цена за данъчни изчисления, какъвто беше случаят през последните месеци. От юли отстъпката в момента е определена на $25/bbl, въпреки че сега може да бъде стеснена.

Ставката на митото за май е 1,96 долара за барел на базата на цена на Urals от 51,15 долара за барел между 15 март и 14 април. Ставката за юни е определена на 2,21 долара за барел на базата на средна цена на Urals от 55,97 долара, която е била 23,90 долара барел под Brent в периода между 15 април и 14 май.

Потоци от произход до местоположение

Общо 33 танкера са натоварили 24,5 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 28 май, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с 1,25 милиона барела спрямо ревизираната цифра от предходната седмица. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.