Ердоган обяви победата си на изборите в Турция

Резултатът ще бъде ключов за финансовите пазари и наистина за 900-милиардната турска икономика

20:45 | 28 май 2023
Обновен: 21:05 | 28 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Реджеп Тайип Ердоган води на балотажа в неделя с комфортна разлика, подготвяйки сцената за победа, която ще удължи неговото повече от две десетилетие управление с още пет години.

Най-дълго управлявалият лидер на страната има 52,2% от преброените гласове с повече от 97% от урните, докато съперникът му Кемал Кълъчдароглу има 47,8%, според държавната информационна агенция Anadolu. Опозиционната новинарска агенция ANKA също дава преднина на Ердоган.

Ръководителят на Върховната избирателна комисия каза на пресконференция, че Ердоган води на съперника си Кемал Кълъчдароглу с 54,47% подкрепа, при преброени 54,6% от регистрираните урни.

Алиансът на Ердоган спечели мнозинство на парламентарни избори преди две седмици, давайки на президента импулс за директната битка. Кълъчдароглу представлява широка опозиционна коалиция, която включва социалдемократи, националисти и бивши съюзници на Ердоган.

Ердоган се появи, за да благодари на поддръжници пред централата на Партията на справедливостта и развитието в Истанбул, и да претендира, че е победител в балотажа. Ердоган започна обръщението си с пеене към тълпата. Говорейки от върха на предизборния автобус, той благодари на избирателите и каза, че са му дали отговорността да управлява Турция още пет години.

Резултатът ще бъде ключов за финансовите пазари и наистина за 900-милиардната турска икономика. Чуждите инвестиции нахлуха в пазарите на акции и дълг в Турция по време на първото десетилетие на власт на Ердоган, но инвеститорите напуснаха през последните години, тъй като правителството следваше икономическа политика на растеж на всяка цена, която осакати валутата. Лирата се срина до нови рекордно ниски нива през последните дни.

69-годишният Ердоган обеща да се придържа към своя подход, който включва призиви за по-ниски лихвени проценти въпреки необузданата инфлация. 74-годишният Кълъчдароглу, който събра 45% от гласовете на първия тур, бе обещал, че ще се върне към по-ортодоксална икономическа политика и ще се бори с корупцията.

Победата идва, след като Ердоган преодоля някои от най-тежките си политически проблеми досега, привличайки избирателите с националистическа и консервативна реторика по време на разединителна кампания, която отклони вниманието от дълбоките икономически проблеми.

Поражението на Кълъчдароглу, който обеща да насочи страната към по-демократичен път и път на сътрудничество, вероятно ще бъде приветствано в Москва, но ще бъде разочароващо в западните столици и голяма част от Близкия изток, след като Турция зае по-конфронтационна и независима позиция в международен план.

Анализаторите прогнозират икономическа и пазарна нестабилност след гласуването, което някои обявиха за тест дали такъв автократичен лидер може да бъде отстранен по мирен път.

„Това е пирова победа за Ердоган“, каза Нихат Али Йозджан, стратег от Фондацията за изследване на икономическата политика в Анкара, пред Bloomberg. „Той може да е удължил рекордното си управление, но новият му мандат ще бъде пълен с предизвикателства от икономиката до външната политика.“

Икономистите казват, че корекцията на паричната политика е неизбежна. Докато централните банки по света повишиха лихвените проценти, за да се опитат да потушат инфлацията, централната банка в Турция изпълняваше повелите на Ердоган за ултра ниски разходи по заемите. Банката намали референтния лихвен процент с 550 базисни пункта от миналата година на фона на инфлацията, която се покачи до над 85%.

„Оправдан от резултата от изборите, Ердоган едва ли ще възприеме напълно икономически ортодоксален подход“, каза Волфанго Пиколи, съпрезидент на Teneo Intelligence в Лондон. Въпреки това може да има някои корекции преди местните избори през март 2024 г., каза той.

Вместо това Турция разчиташе на ограничаване на банките на валутния пазар и интервенции в опит да запази лирата стабилна. Лихвените проценти по депозитите сега рязко се различават от бенчмарка и това е неустойчиво, според икономисти.

Ерджан Ергюзел от Barclays Plc каза, че лихвените проценти ще трябва да се повишат независимо от победата на Ердоган, макар и с по-плавно темпо, отколкото ако Кълъчдароглу беше спечелил. Ергюзел прогнозира, че бенчмаркът ще достигне 36% до края на тази година спрямо 8,5% в момента.

Междувременно цената на застраховката срещу фалит на държавата ще продължи да расте, каза Кагри Кутман, специалист по турските пазари в базираната в Лондон KNG Securities. „Ердоган ще внимава новата икономическа администрация да има сериозно доверие“, каза Кутман. Президентът обаче няма да се „откаже от политиката си на ниски лихвени проценти“, каза той.

Що се отнася до външната политика, още пет години при Ердоган вероятно ще допринесат Турция да утвърди ролята си на критичен буфер за мигрантите, движещи се към Европа. Ердоган също така иска да работи за поддържане на износа на зърно от Черно море, след като осигури друго удължаване на сделката преди две седмици.

Турският президент също планира да насърчи мира в Украйна, като същевременно продължава да се въздържа от налагане на санкции на Русия, тъй като Турция смята, че те са контрапродуктивни, според хора, запознати със ситуацията.

Ердоган би се съгласил да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО само след като първо разгледа прилагането от Стокхолм на новото законодателство срещу тероризма, което ще влезе в сила на 1 юни, казаха хората. Въпреки това, Ердоган може да се наложи да балансира своя по-твърд подход към Швеция, за да получи подкрепата на Конгреса на САЩ за закупуването от Турция на американски изтребители F-16.

През новия си мандат Ердоган се очаква да даде все по-голям приоритет на развитието на родната отбранителна индустрия на Турция в преследване на военно предимство, което да подкрепи стремежите му да превърне Турция в регионална сила, казаха хората.