Искането на САЩ за контрол върху инвестициите в Китай удря на камък в ЕС

Европейският съюз е предпазлив по отношение на налагането на контрол върху инвестициите в Китай, въпреки насърчаването от страна на САЩ да разработят по-строги правни инструменти 

14:44 | 26 май 2023
Автор: Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На среща в Брюксел в четвъртък министрите на търговията на ЕС са обсъдили опасенията си относно плана за наблюдение на инвестиции, които биха могли да представляват риск за европейската сигурност, твърдят служители, запознати с разговорите им. Подобни опасения са били изразени и на среща на посланиците на ЕС в сряда, казаха запознатите. 

"Намираме се в ранните етапи на обсъждането и ще се наложи съществено ангажиране на държавите членки, когато работата напредне", заяви заместник-председателят на Комисията по въпросите на търговията Валдис Домбровскис след срещата в четвъртък.

Тъй като държавите - членки на ЕС, усвояват новите заплахи на един свят, който се преоформя от войната в Украйна и все по-настъпателния подход на Китай към геополитиката, дори някои дългогодишни защитници на свободната търговия и отворените пазари започват да оценяват повишените рискове за своите икономики. 

"Наистина е важно да разберем как реално функционират веригите за доставки и за създаване на стойност", казва Виле Скинъри, министър на търговията на Финландия. "Някой може да възрази, че е трябвало да го направим по-рано."


Търговски баланс на ЕС със стоки с Китай. Данни в евро за 2022 г.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, работи по инструмент за скрининг на външните инвестиции като част от стратегията за икономическа сигурност, която се очаква да бъде публикувана през втората половина на юни. Въпросът се превърна в приоритет поради нарастващата загриженост относно подкрепата на Китай за Русия след нахлуването в Украйна.

Докато европейските и американските служители обсъждат съгласуването на подходите си за проверка на изходящите инвестиции, работата във Вашингтон е много по-напреднала, заявиха служители на ЕС и дипломати. 

Домбровскис и колегата му заместник-председател на Комисията Маргрете Вестагер трябва да се срещнат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, министъра на търговията Джина Раймондо и търговския представител Катрин Тай в Швеция следващата седмица. 

Западните официални лица са загрижени, че инвестициите в Китай могат да увеличат риска Пекин да се сдобие с чувствителна информация или, в по-общ план, да подпомогнат развитието на стратегически съперник. Въпреки това базираното в Брюксел изпълнително звено на ЕС е изправено пред борба за спечелване на подкрепата на държавите членки за своите планове. 

"Това е инструмент, който е изключително труден за прилагане", заяви младшият министър на търговията на Испания Ксиана Мендес в интервю след разговорите. "Никой не е ентусиазиран по този въпрос."

Тя заяви, че колегите ѝ са загрижени за техническите аспекти на начина, по който ще се прилага инструментът, и че е малко вероятно той да влезе в сила преди европейските избори през юни 2024 г. Вестагер заяви отделно пред репортери, че създаването на такъв правен инструмент би било "много сложно". 

Като част от стратегията си за икономическа сигурност Комисията ще направи оценка на рисковете за сигурността на веригите за доставки, както и на критичните технологии и инфраструктура, каза Вестагер. 

Комисията все още преценява дали е необходим контрол върху външните инвестиции и ще вземе отношение по този въпрос в светлината на оценката си на геополитическите рискове. 

Все пак Вестагер подчерта, че ако ЕС не разработи своя собствена рамка за оценка на геополитическите рискове, той ще позволи на Китай или дори на САЩ да определят условията на дискусията. 

"Ако не направим оценка на рисковете от европейска гледна точка, разделителните линии ще бъдат очертани или в Пекин, или във Вашингтон", добави тя.