Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Оформя се нов геополитически център - Незапад, на който Китай иска да е лидер

Любомир Кючуков, дипломат от кариерата, Клуб Investor, 22.04.2023

20:31 | 22 април 2023
Автор: Николета Рилска

Оформя се конфигурацията на един нов глобален свят. Основното противоборство между Китай и САЩ е чия идеология ще доминира развитието на този свят. Независимо, че Китай е управляван от комунистическа партия, това, което предлага той на света, не е идеологическа алтернатива, това е геополитическа алтернатива. Доста ясно се оформят конкутирте на нещо, което може да се нарече геополитически Незапад. Китай се опитва да е лидер на този геополитически Незапад. Това е по-скоро пасивен опит да се дистанцират от натиска на Запада спрямо третия свят - става въпрос основно за Африка, Латинска Америка, частично Азия. Нека не забравяме, че едно от последните действия в тази ситуация е кандидатстването на Саудитска Арабия за Шанхайската организация за сътрудничество, където освен Русия и Китай и първоначалните средноазиатски държави, които я създадоха, са Индия, Пакистан - т.е. оформя се нова геополитическа конфигурация. Това заяви Любомир Кючуков, дипломат от кариерата, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Много видимо от началото на годината центъра на световната политика се премести от Брюксел и Вашингтон в Пекин“, посочи Кючуков. По негови думи показателни за това са множеството визити в страната на европейски лидери.

„Стартира новото утвърждаване на Китай, силно утвърждаване, като лидер на глобалната политика чрез сключването на дипломатически отношения между Иран и Саудитска Арабия – нещо, което беше пробив“.

„Китай вече стана фактор и то много сериозен фактор в международните отношения. Фактор, който излезе от позицията на заинтересован наблюдател на международните процеси, в която доста дълго време беше, и вече пое една много сериозна активна роля“, отбеляза гостът.

Според него посещението на френския президент Еманюел Маркон е най-впечатляващото от гледна точка на резултатите. Кючуков очаква дебат на ниво Европейски съюз след изказването на Макрон, че Европа не може да следва нито САЩ, нито Китай по отношение на Тайван, а трябва да има собствена политика.

„Самият ЕС има много документи, които казват, че трябва да има собствена политика. Става дума за цялата концепция на ЕС за стратегическата автономност – което означаваше политическа еманципация от САЩ, търговска еманципация от Китай и ресурсна еманципация от Русия. Войната преобърна всичко това“, отбеляза Кючуков.

„Външната политика на ЕС не е общностна. ЕС няма своя външна политика, тя е на отделните държави членки. Това не  е случайно, защото обратното би означавало загуба на суверенитет – нещо, за което страните не са готови. Това е балансът в блока. А стремежът за стратегическа автономност изчезна с войната – решенията на ниво ЕС вече се взимат от НАТО“.

По отношение на войната в Украйна дипломатът смята, че налице е пропаганден капан от страна на Русия.

„Дотолкова доколкото Русия не е фиксирала своите крайни цели – те са доста размити и доста подвижни, тя може във всеки един момент, в който е постигнала повече от това, което е било на 24 февруари миналата година, тя може да декларира, че е постигнала целите си“.

„Оптиката спрямо войната става много по-краткосрочна и по-конкретна... Предстои ескалация, след която евентуално ще се пристъпи към търсене на край на войната“, прогнозира Кючуков.

Той добави, че Русия попада в политическа, икономическа, технологична зависимост от Китай. „Т.е. войната осигури на Китай и на САЩ много сериозни, но зависими от тях съюзници. За Китай това е Русия, за САЩ това е ЕС“, каза още гостът.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.