Европа е гневна - китайски дипломат заяви, че бившите съветски републики не са суверенни

Посланикът на Китай във Франция каза, че някои "бивши страни от СССР" нямат ефективен статут на суверенна държава, съгласно международното право

13:00 | 23 април 2023
Обновен: 13:05 | 23 април 2023
Автор: Лоу Де Вей
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Европейските държави реагираха с ярост на забележките на главния пратеник на Китай във Франция, в които той поставя под въпрос независимостта на бившите съветски републики, като по този начин накърнява стремежа на Китай да ухажва лидерите в региона и да подобри репутацията си на посредник за постигане на мир след нахлуването на Русия в Украйна.

Посланик Лу Шайе заяви в интервю, излъчено в петък по френската мрежа LCI, че някои "бивши страни от Съветския съюз" нямат ефективен статут съгласно международното право. "Няма международно споразумение, което да осъществява статута им на суверенна държава", каза той, след като беше попитан дали смята Крим, полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., за част от Украйна.

Коментарите обаче бързо дадоха обратен ефект, като Латвия, Литва и Естония обявиха планове да извикат висшите китайски дипломати в своите страни, за да обяснят коментарите. И трите държави са бивши членки на съветския блок, който се разпадна през 1991 г.

Латвийският външен министър Едгарс Ринкявичс заяви в съботен пост в Twitter, че координираният ход е в отговор на "неприемливите изявления" на Лу. Колегата му в Естония Маргус Цахкна нарече коментарите "неверни и погрешно тълкуване на историята".

Дипломатическата буря заплашва да засенчи опитите на Китай да се представи като миротворец във войната на Русия в Украйна - и да подобри търговските и дипломатическите си отношения с Европейския съюз. През последните седмици френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският външен министър Аналена Баербок посетиха Пекин.

Това поставя под въпрос и инициативата на Макрон да работи с Китай за създаване на рамка за преговори между Русия и Украйна, за която по-рано съобщи Bloomberg News, позовавайки се на хора, запознати с плановете.

Министерството на външните работи на Франция заяви, че е възприело коментарите на Лу "с недоумение" и отново потвърди незаконността на анексирането на Крим според международното право, според доклад на Дау Джоунс, който се позовава на говорител на министерството. "Подчертаваме пълната си солидарност с всички наши засегнати съюзници и партньори, които получиха дългоочакваната си независимост след десетилетия на потисничество", се казва в доклада, цитиран от министерството.

Посолството на Китай във Франция и Министерството на външните работи на Китай не отговориха веднага на запитванията на Bloomberg News, изпратени извън обичайното работно време.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис цитира коментарите на Лу в туитър в събота, за да обясни "защо балтийските държави не вярват на Китай за "посредничеството за мир в Украйна".

Тайван, който търси европейска подкрепа, тъй като Пекин се опитва да откъсне останалите си дипломатически съюзници, изрази подкрепа за позицията на Литва. Неговият външен министър Джоузеф Ву отговори на туита на Ландсбергис в неделя, като изрази солидарност с балтийските държави.

"Съгласен съм. Много е тъжно, че историята и суверенитетът на балтийските държави са публично изопачени от посланика на Китай. Повярвайте ми, нужен е Тайван, за да разберете и усетите колко далеч и колко зле може да стигне това. И честно казано, това е много лошо", заявява Джоузеф Ву. 

Това не е първият път, в който Лу предизвиква полемика със своите забележки. В миналото откровеният посланик е прегръщал ролята си на "вълк воин", като се е позовавал на по-настъпателна, конфронтационна форма на дипломация, от която страната изглежда се е отдръпнала. Миналата година той призова тайванците да бъдат "превъзпитани" и обвини "чуждестранните сили" за подхранването на масовите протести, които избухнаха през ноември заради строгите политики на Китай по отношение на Covid.