Умореният от война свят може да приеме китайското предложение за мир в Украйна

САЩ се притесняват, че ще бъдат притиснати в ъгъла по отношение на китайското предложение

10:41 | 24 март 2023
Обновен: 11:18 | 24 март 2023
Автор: Иън Марлоу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Срещите на Си Дзинпин с Владимир Путин в Москва поставят администрацията на Байдън в неудобно положение: настрана от обсъждането на мирно предложение за Украйна, което САЩ считат за неприемливо.

Американски официални лица публично изразиха дълбок скептицизъм по отношение на китайската идея, заявявайки, че нейният призив за прекратяване на огъня ще възнагради инвазията на Москва, като затвърди нейните териториални придобивки. В частен план обаче срещите и предложението провокираха чувство на безпокойство в администрацията, което на свой ред доведе до въпроси относно по-широкия подход на САЩ към двете държави.

Според един от служителите на администрацията, който помоли да не бъде назоваван като участник във вътрешните обсъждания, САЩ се притесняват, че ще бъдат притиснати в ъгъла по отношение на китайското предложение. Независимо от резервите на САЩ, категоричното му отхвърляне може да позволи на Китай да докаже на други държави, които са уморени от войната - и от икономическите щети, които тя нанася - че Вашингтон не се интересува от мира. 

Ако САЩ отхвърлят споразумението, "Китай вероятно ще засили посланията, че САЩ са против прекратяване на огъня, че САЩ са против края на войната", казва Бони Лин, сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, който някога е работил в Пентагона. "Ще има много начини, по които Китай ще се опита да обърне всичко, което произлиза от срещата между Китай и Русия, по начин, който цели да представи САЩ в негативна светлина."

Дебатът относно китайската версия на мирния план подчертава само една от многото неудобни реалности, които бяха представени по време на тридневното посещение на Си в Москва тази седмица, при което китайският лидер беше топло посрещнат от Путин. Двете страни обещаха да задълбочат още повече партньорството си. 

От началото на инвазията в Украйна администрацията на Байдън се опитваше да държи Китай настрана, но изглежда се случи точно обратното. Дори докато Си и Путин се сближават, Китай намира възприемчива аудитория за по-широкия си дипломатически натиск по света. 

По време на изслушване в Сената в сряда сенатор Джеф Мъркли поиска от държавния секретар Антъни Блинкен да отговори на това, което демократът от Орегон нарече "тридневен братски празник с Путин и Си, празнуващи авторитарната власт". Блинкен призна, че това е продължение на обещанието на двете нации непосредствено преди войната за "партньорство без граници".

"Това не е изненада - и двете страни имат много различни светогледи от нашия", каза Блинкен. "Те могат да намерят обща кауза в противопоставянето си на мирогледа, който ние и много други страни по света се стремим да защитаваме и развиваме."

Блинкен не споменава всички държави, които са отказали да вземат страна въпреки настояването на САЩ.  

Китай се отърва от санкциите на САЩ заради партньорството на негови компании с Русия, купуваше петрол от иранския режим напук на западните искания и помогна за организирането на дипломатическо размирие между Саудитска Арабия и Иран. Големи световни икономики като Индия и Бразилия отказват да избират между Китай и Запада, като твърдят, че не искат нова Студена война. 

Преди седмица Хондурас започна процеса на отказ от дипломатическите си връзки с Тайван в полза на икономически връзки с Китай. 

Този ход е "знак за моята решимост да изпълня правителствения план и да разширя свободно границите в хармония с народите по света", заяви президентът Ксиомара Кастро в Twitter.

Влошаване на връзките
Всичко това се случва в момент, когато връзките на САЩ с Китай, които започнаха да се разклащат с търговската война на бившия президент Доналд Тръмп, продължават да се влошават. Това беше подчертано от фурора около предполагаемия китайски шпионски балон, който предизвика национален протест в САЩ и гневни обвинения между Вашингтон и Пекин. 

Този епизод подкопа опита за стабилизиране на отношенията в края на миналата година с лична среща на върха между президента Джо Байдън и Си в Индонезия. Тя доведе до напрегната среща между държавния секретар Антъни Блинкен и висшия китайски дипломат Ван И в Мюнхен, а по-късно Си предупреди за "всеобхватно ограничаване и потискане от страна на западните държави, водени от САЩ". 

Американските официални лица твърдят, че острите им думи за Пекин оказват влияние. Те казват, че публичните предупреждения на САЩ, че Китай може да окаже смъртоносна помощ на Русия, са накарали правителството на Си да се замисли върху тази идея. САЩ също така продължават да снабдяват Украйна с оръжия - тази седмица те обявиха 325 млн. долара за нови боеприпаси - съгласувано с европейските държави, които представят свои собствени планове за нови доставки. 

Администрацията на Байдън се опита да накара Китай да се противопостави на украинската криза при условията на САЩ, но "сега Си влиза при своите условия", каза Кристофър К. Джонсън, президент на China Strategies Group, консултантска компания за политически рискове. "И това, според мен, вероятно предизвиква известно недоумение в администрацията."

Тъй като Вашингтон постоянно заема твърда ястребова позиция по отношение на Китай, някои анализатори смятат, че Китай на практика може да се е отказал от по-добри отношения със САЩ в скоро време.

Колкото по-малко Китай вижда възможност да работи със САЩ, "толкова по-вероятно е да търси други пътища и възможности", казва Мелани Сисън, сътрудник по външна политика в института "Брукингс". "И в много отношения и на много места това ще означава да се опитват да развалят отношенията на САЩ с други държави."