Москва и Пекин се тревожат за АУКУС

Пол Алън, Bloomberg Сидни

14:00 | 22 март 2023
Обновен: 16:33 | 22 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво чуваме от Москва и Пекин?

Изявлението бе по много въпроси, но те са намерили време да говорят и за партньорството АУКУС. Двете страни изразяват сериозна тревога за риска и последиците от него. Едва миналата седмица бе съобщено, че Австралия ще придобие три подводници клас Вирджиния от САЩ след 2030г, преди да разработи съвсем нов клас подводници през 40-те години на 21в.

Китай и Русия призовават в изявлението страните по АУКУС строго да изпълняват задълженията си за неразпространение на оръжия за масово унищожение и средствата за разпространението им. Тук са включени ядрените подводници. Защото австралийските подводници разбира се, няма да бъдат въоръжени с ядрено оръжие.

Призовават и за опазване на регионалния мир, стабилност и развитие.

По време на съобщението Китай бе споменат само веднъж, но е съвсем ясно коя страна трябва да ограничават тези подводници.

Един професор каза, че АУКУС наистина е накарал Си Дзинпин да се отбранява в собствения си заден двор. Така че това е причината за стратегическото партньорство между Китай и Русия.

Как реагира обществеността в Австралия на плановете да се купят ядрени подводници?

Реакцията в страна най-добре може да се опише като смесена. Тази седмица излезе проучване, което показва, че 26% от австралийците смятат, че страната има нужда от ядрени подводници. Други 27% казват, че има нужда, но не на тази цена, която е около 250 млрд долара.

Още 28% не подкрепят и останалите не са сигурни.

Така че хората са разделени по въпроса.

За сделката има надпартийна подкрепа. И трябва да е такава, защото сделката е много скъпа и обхваща десетилетия.

Но има усещане в парламента, дори в правителството, както чухме от Джош Уилсън тази седмица в парламента, че има значителни рискове и несигурност около сделката. Каза, че строителството на подводниците на място винаги отнема повече време и струва повече, отколкото си мисли човек.