Среща на върха сближи Япония и Южна Корея по въпросите за сигурността и чиповете

Совалковата дипломация между лидерите на Южна Корея и Япония вече е в пълен ход

19:00 | 7 май 2023
Автор: Джеонг-Хо Лий, Джон Херсковиц, Тайга Уранака
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерите на Южна Корея и Япония постигнаха съгласие по време на рядко провеждана среща на върха, на която съюзниците на САЩ се договориха да си сътрудничат по отношение на Северна Корея и да изпълнят споразумение, предназначено да излекува разрива, породен от проблемната им история.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол заяви пред Фумио Кишида, че сътрудничеството със САЩ е важно за справяне с предизвикателствата пред сигурността, отправяни от държави като Китай. Японският премиер изрази дълбоко съжаление за болката, причинена от колониалното управление на страната му над полуострова през 1910-1945 г., и заяви, че вижда динамично развитие на разговорите със Сеул.

"Знаменателно е, че совалковата дипломация между лидерите на Корея и Япония вече е в пълен ход", заяви Юн в неделя след първата официална среща на върха в Сеул между лидерите на двете страни от около десетина години. Редовните визити бяха преустановени поради политическата ожесточеност, която се изостри през последните години заради спора за изплащане на компенсации на корейците, принудени да работят в японските мини и фабрики по време на колониалното управление.

"Самият аз изпитвам дълбока мъка в душата си, че много хора изпитаха болка и огорчение в много тежката обстановка", каза Кишида на съвместна пресконференция с Юн в коментар, който ще бъде внимателно разгледан от южнокорейската общественост. Проучванията на общественото мнение показват, че мнозина в страната са против представената през март от Юн сделка за изплащане на обезщетения и очакват по-голяма проява на разкаяние от страна на Токио.

Кишида добави, че "моята отговорност като министър-председател на Япония е да си сътруднича с президента Юн и Южна Корея за в бъдеще, като продължа усилията на нашите предшественици за преодоляване на трудните периоди".

Тези търкания предизвикаха главоболия за САЩ, които се нуждаеха от сътрудничеството на двете азиатски сили, за да постигнат напредък в глобалната икономическа програма на Вашингтон и да укрепят сигурността срещу такива държави като Северна Корея и Китай. Администрацията на Байдън също така търсеше помощ от своите партньори за налагане на мащабни ограничения върху продажбата на модерно оборудване за чипове на Китай в рамките на политика, целяща да предотврати напредъка на страната в редица авангардни технологии.

Юн и Кишида се договориха да си сътрудничат в областта на чиповете, без да уточняват какво ще включва партньорството. 

Южнокорейският лидер е привърженик на азиатската стратегия на Вашингтон, включително инициативата на президента Джо Байдън за преструктуриране на световните вериги за доставки с цел намаляване на зависимостта от Китай. През март Япония заяви, че ще разшири ограниченията върху износа на 23 вида водещи технологии за производство на чипове, въпреки че нейни търговски представители многократно заявиха, че това не е насочено към Китай. 

Япония и Южна Корея се опитват да намерят деликатен баланс между Китай, техния най-голям търговски партньор, и САЩ, техния основен съюзник в областта на сигурността. Положението им става още по-трудно, тъй като Вашингтон и Пекин се карат за всичко - от технологиите до предполагаемия китайски шпионски балон, свален над американското небе, и партньорството на Китай с руския президент Владимир Путин. 

На преден план е и все по-войнствено настроената Северна Корея, която изстреля междуконтинентална балистична ракета, предназначена да удари САЩ, само няколко часа преди срещата на върха между Кишида и Юн в Токио през март.

Юн също така заяви, че би бил отворен за присъединяване на Япония към споразумението за сигурност, което постигна с Байдън по време на посещението си във Вашингтон миналия месец и което би дало на страната му по-голяма възможност да влияе върху начина, по който САЩ разгръщат ядрения си чадър. Кишида, който отдавна води кампания срещу ядрените оръжия, може да действа предпазливо при присъединяването си към така наречената Консултативна група по ядрени въпроси.

"Япония има свой собствен редовен диалог за разширено възпиране със Съединените щати и засега не виждам признаци, че Япония призовава за съществена промяна в механизма за разширено възпиране", казва Наоко Аоки, асоцииран политолог в Rand Corp. във Вашингтон.

Ограничаването на разширяващия се ядрен арсенал на Китай ще бъде предмет на обсъждане по-късно този месец, когато Кишида ще бъде домакин на срещата на върха на лидерите от Групата на седемте в Хирошима. Юн е поканен и се очаква да се присъедини към японския премиер и Байдън за тристранни разговори в кулоарите.

Преди разговорите си двамата лидери застанаха пред почетен караул пред президентската канцелария в Сеул, докато звучаха националните химни на двете страни. В понеделник Кишида трябва да се срещне с депутати и бизнес лидери, преди да се върне в Токио.

Връзките между съседите започнаха да се затоплят по-рано тази година, след като Юн предложи решение на дългогодишния спор за компенсация за използването на корейски принудителен труд от страна на Япония. Предложението му, което включва южнокорейски фирми да участват във фонд за обезщетение на прокудените корейски работници, не беше прието добре от по-голямата част от местната общественост.

Плащанията целят да се избегне принуждаването на японските компании да предоставят обезщетения, в съответствие с твърдението на Токио, че всички подобни претенции са уредени по силата на споразумение от 1965 г. Администрацията на Байдън приветства този ход, като го нарече "новаторска" сделка.

През април Южна Корея възстанови Япония в списъка на предпочитаните си търговски партньори. По-късно същия месец японското министерство на търговията започна да търси публични становища относно възстановяването на Южна Корея в списъка на предпочитаните търговски партньори на Токио, като процедурна стъпка, която в крайна сметка ще рационализира процесите на износ за Южна Корея.

Двамата лидери се споразумяха и за изпращането на южнокорейски екип, който да инспектира авариралата атомна електроцентрала "Фукушима Дай-Ичи". Плановете на Япония да изпусне пречистена радиоактивна вода от съоръжението предизвикаха ответна реакция в Южна Корея.