Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

На пазарите върлува оптимизъм и даже се говори за нов балон

Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg, в "Светът е бизнес", 25.05.2023

21:12 | 25 май 2023
Обновен: 06:59 | 26 май 2023
Автор: Галина Маринова

Данните от Германия говорят за рецесия, но пазарите гледат напред. Те не се вълнуват от стари данни, а тези данни на практика са стари за пазара. Той гледа какво ще се случи от три месеца до три години напред. Макар по правилата да сме в рецесия, все още няма причини да се смята, че това ще се задълбочи. Колкото и да е странно в момента на пазарите отвъд океана има оптимизъм. А когато в САЩ има оптимизъм, той се прехвърля и в Европа. Ние сме като скачени съдове. Това каза Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Тази рецесия е по-скоро мека - обратното на тежка рецесия. Понякога тези неща дават оптимизъм. Все още има процеси, които текат - например в САЩ технологичното развитие носи оптимизъм". 

Прогнозите, които Леков паправи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria преди два месеца, че мечият пазар е зад гърба ни, гостът коментира така: "Даже ме учудва оптимизмът на пазара. Пазарът се изстреля. Много компании в технологичния сектор имат голям ръст заради еуфорията. Даже започна да се говори за нов балон". 

"По време на "златната треска" не тези, които са копаели злато са спечелили, а тези, които са продавали лопатите. Nvidia е монополистът в продажбата на "лопатите за изкуствен интелект". Техните графични карти са възможно най-добрите. Тези карти са в пъти по-скъпи от един процесор, а на всички тези центрове им трябват десетки хиляди такива карти, за да се изчисляват процесите, които навлизат покрай изкуствения интелект. Тоест, огромно количество от тези "лопати" са нужни".

Със сигурност следващото "голямо нещо" (с препратка към годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria - The Next Big Thing), което ще се случи е свързано с изкуствения интелект, съгласи се събеседникът. "Да. Много отдавна се говореше за изкуствения интелект, но чак сега успя да направи голям пробив. Чака се още един - в т. нар. роботаксита. Автомобилите да се управляват сами. Това ще е другият голям пробив". 

"Наистина не завиждам на хората, които инвестират в стартъпи, защото всичко се обърна с главата надолу. Много компании, които са били много перспективни, могат да изпаднат в затруднение. Защото техният продукт може да се окаже изостанал".

Относно геополитическите рискове и вероятността Китай да предприеме действия на агресия спрямо Тайван гостът каза, че много ще зависи от изхода от войната в Украйна, защото ако украинците успеят да отблъснат руското нападение, Китай ще преосмисли начина, по който възнамерява да действа спрямо Тайван. 

Последното политическо решение за съставяне на кабинет в България Любомир Леков коментира като каза, че много хора гледат емоционално на новия политически проект. "Аз гледам прагматично. За мен, като човек, който живее в тази страна, са важни две неща - да влезем в еврозоната, за да се интегрираме по-добре в европейските структури и да се обезсили сценарият, който вече стана ясен - идеята е първо да не влизаме в еврозоната, а след това да излезем от евросъюза".

"Влизането е еврозоната е по-скоро важно от политическа гледна точка. Второ, влизане в Шенген. Целта отново е по-активна интеграция с Европа. Списъкът с приоритети на това правителство ми харесва... Такова правителство може да ни вкара в Шенген. Другата формула за превителстово, за която се говореше преди - ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" - нямаше да може да направи това. Този вариант е по-добър. А нови предсрочни избори биха довели до същия резултат. Така че, в това управление може да има някъв светъл лъч".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.