Разследването на Rockwell показа параноята на САЩ спрямо Китай

Ако САЩ поиска Rockwell да върне у дома определени софтуерни операции, това повдига много големи въпроси

19:32 | 11 май 2023
Автор: Брук Съдърланд
Работници сглобяват екрани с течнокристални дисплеи (LCD) за самолети на Boeing Co. в производствената база на Rockwell Collins Inc. в Манчестър, Айова, САЩ, в сряда, 31 август 2016 г. Снимка: Даниел Акер/Bloomberg
Работници сглобяват екрани с течнокристални дисплеи (LCD) за самолети на Boeing Co. в производствената база на Rockwell Collins Inc. в Манчестър, Айова, САЩ, в сряда, 31 август 2016 г. Снимка: Даниел Акер/Bloomberg

Ако 29-годишно предприятие за разработване на софтуер в Китай може да попадне под контрола на американското правителство, то американският производствен комплекс е по-уязвим от нарастващото геополитическо напрежение, отколкото се смяташе досега. 

Длъжностни лица от министерствата на енергетиката и отбраната и от отдела за търговски спорове към Министерството на правосъдието разследват дали местни служители в софтуерните операции на Rockwell Automation Inc. в Далиан, Китай, биха могли да получат достъп до код и да използват уязвимости за кибератаки в критична военна и индустриална инфраструктура, съобщи в сряда Wall Street Journal, като се позова на документи и американски служители. 

Rockwell не е била уведомена за каквото и да е разследване на американското правителство на дейността ѝ в Китай, но ще окаже пълно съдействие, ако бъде помолена, и се е свързала с официални лица, за да предложи помощта си, след като е била потърсена от вестника, се казва в изявление на компанията. Поради това не е ясно колко напреднало или съществено е или ще стане разследването. 

Въпреки това акциите на Rockwell спаднаха с 3,6% заради новината. Не е от полза и фактът, че самото съществуване на това звено изглежда е изненадало инвеститорите и анализаторите, които следят компанията отблизо. Последното публично споменаване на кампуса в Далиан от страна на Rockwell, което мога да открия, беше през 2016 г. Но изглежда, че значението на този обект е намаляло. 

Софтуерният център в Далиан е открит през 1994 г. и се разраства от стартиращ екип от двама души до повече от 200 инженери към 2014 г., което го прави най-големият обект за софтуерни изследвания и разработки на Rockwell извън САЩ, според доклад на Milwaukee Journal Sentinel от онова време. Преди десет години операциите в Далиан са имали за задача да подкрепят стратегията на Rockwell за свързано предприятие - стремеж за превръщане на метални елементи от фабриката в интелигентни устройства, които могат да генерират множество данни - и да разработят софтуера за визуализация FactoryTalk View, се казва в изявление на компанията от 2014 г., с което се отбелязва 20-годишнината на обекта. 

Днес софтуерният център в Далиан има около 300 служители (от общо около 2000 в Китай), а развойната му дейност е "ограничена и до голяма степен фокусирана върху поддържането на малък брой зрели продукти, които са на пазара от дълго време и са преминали през многогодишни разработки и тестове", заяви Rockwell. Компанията не използва китайски съоръжения за разработване на софтуер, вграден в нейните устройства, които контролират работата на дадена машина или процеси, и провежда всички тестове за уязвимост в САЩ. Разработката на продукти, които са предназначени за отдалечен достъп, не се извършва в Китай и нито един от продуктите, по които се работи, не е базиран на облак, каза Rockwell. 

Човек може да се усъмни в разумността на разработването на какъвто и да е софтуер в Китай след години на нарастваща загриженост за корпоративния шпионаж и репресиите на САЩ срещу износа на критични технологии. Това не е най-очевидната конфигурация; Индия или Източна Европа биха били по-логична първа дестинация за аутсорсинг на този вид работа. Но не е толкова необичайно за глобализираните производствени компании да имат софтуерни или изследователски операции в Китай. Например Siemens AG, която се конкурира с Rockwell в продажбата на оборудване за автоматизация на фабрики, към фискалната 2021 г. има повече от 4800 служители за научноизследователска и развойна дейност и инженеринг в Централен Китай. Лабораториите на Siemens Technology China представляват най-големия изследователски клон на компанията извън Германия, а работата им подпомага "основните корпоративни технологии", включително анализ на данни, изкуствен интелект, киберсигурност и свързаност, според уебсайта на Siemens.

"Много компании имат или продуктови звена, или звена за разработване на софтуер, или компоненти за веригата за доставки и други неща, които идват от Китай. Това е част от опасенията на общността за национална сигурност на САЩ от дълго време, но те всъщност не са отишли при компаниите и не са им казали да не го правят и не са им дали реални насоки", заяви в телефонно интервю Робърт М. Лий, главен изпълнителен директор на фирмата за индустриална киберсигурност Dragos Inc.

Dragos и Rockwell имат партньорство за продажба на услуги за киберсигурност. "На никого не му харесва, но това, което виждаме през 2023 г., е различно от това, което компаниите са правили през 90-те години на миналия век", когато геополитическият климат е бил съвсем различен и на киберсигурността на веригите за доставки не е било обръщано голямо внимание, каза Лий. Ако някоя компания е открила съоръжение за разработване на софтуер в Китай миналата година, Лий каза, че ще има повече въпроси.

През последните две десетилетия Китай е установил подкрепа за производителите под формата на държавни субсидии, данъчни кредити и супер намаления, които позволяват на фирмите да правят разходи и да ускоряват амортизацията. Предприятията могат да се възползват от субсидии в зависимост от процента на заетите инженери или технически персонал. Високотехнологичните и новите компании могат да получат еднократни намаления за ново оборудване. Същевременно насоките за отпускане на субсидии и приспадане на данъци стимулират разходите за научноизследователска и развойна дейност да бъдат насочени към вътрешния пазар. В някои случаи могат да кандидатстват както китайски, така и чуждестранни предприятия. 

Ако чуждестранна индустриална компания с дейност в Китай "няма софтуер в Китай и няма връзка с местни институции, вероятно нещо не е наред с местните ѝ дейности", пише в доклад от сряда анализаторът на Barclays Plc Джулиан Мичъл. "На пръв поглед не смятаме, че тази новина е съществена, макар че трябва да видим дали ще бъдат започнати някакви разследвания и ако да, те вероятно ще отнемат известно време. В най-лошия случай смятаме, че [Rockwell] може да се наложи да премести някои операции по разработване на софтуер от Китай в САЩ / да смени местоположението, където са базирани някои от софтуерните му инженери."

По-лесно е да се премести кампус за разработване на софтуер, отколкото фабрика. Ако правителството сметне софтуерните операции на Rockwell в Китай за проблематични, "това е нещо, което може, би могло и ще бъде разгледано", заяви главният финансов директор Ник Гангестад в сряда на конференция на Oppenheimer. "Ние признаваме, че глобалният пейзаж на заплахите се развива и работим в тясно сътрудничество с правителството на САЩ".

Ако обаче правителството на САЩ поиска от Rockwell да върне у дома определени софтуерни операции, това повдига много по-големи въпроси за това какво ниво на дейности ще бъде позволено на западните производители да извършват занапред в страна, която понастоящем представлява значителна част от продажбите на много световни индустриални компании. Възможно е някои високотехнологични работни места просто да не могат повече да бъдат базирани в страната, но фиксирането върху съоръженията в Китай вероятно е късогледо. General Electric Co., Honeywell International Inc. и други са били обект на корпоративен шпионаж, иницииран от служители, които са били базирани в САЩ. Къде е границата? Това може би е началото на процеса на изясняване, но ще бъде изключително трудно да се разплете веригата на индустриалните доставки между САЩ и Китай.