UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Какво е да работиш за Walt Disney и Lego

Станимир Милев, основател на Chase a Cloud, UpDate, 09.04.2023

20:01 | 9 април 2023
Автор: Николета Рилска

Chase a Cloud e анимационно студио за развитие на авторско съдържание. То е изцяло български проект, за който основателите са използвали изцяло лично финансиране. Компанията има екип в София, като наема и хора за проектите си. Тя е работила за фирми като Walt Disney и Lego, а повече по темата разказа нейният основател Станимир Милев в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

Милев посочи, че снимането на различни континенти и в различни страни е голямо предизвикателство.

„Винаги има предизвикателство, естеството на работата е такова, че много рядко се случва да се преповтарят едни и същи неща“.

Клиенти като Lego, Walt Disney, по негови думи, се печелят с постоянство и упоритост.

Гостът разказа, че много често компанията разработва идеи и инвестира в тях, без да знае ще има ли кой да ги купи. Това е риск, който трябва да се поеме, стана ясно от разговора. Милев добави, че продуктите на Chase a Cloud не само за произведени у нас, но и са измислени у нас.

„България по принцип е мястото, където ни звънят, за да свършим евтино работата, а не ни звънят, за да измислим нещата“.

По негови думи има разлика в бизнес културата между българските и чуждестранните клиенти. „При големите клиенти нещата се планират много напред, сроковете трябва да се спазват, което у нас не е така... Има много повече точки за съобразяване, има и малко политика – зависи от клиентите, всеки си има собствена култура и начин на работа“, посочи Милев.

Според него икономическата криза няма да доведе до намалено търсене на съдържание, дори напротив.

„Няма да намалее търсенето на съдържание, съдържанието ще расте, ще има много различни типове съдържание, но не трябва да се забравя, че индустрията е по подразбиране деноминирана. Ще има повече, но вероятно хората ще искат да плащат по-малко за него“.

Гостът очаква изкуственият интелект да демократизира създаването на съдържание.

„Причината да няма българско съдържание е, че е много трудно да се прави българско съдържание за пазара, защото той не е голям. Приносът на изкуствения интелект ще е полезен. От една страна ще бъде страшно, от друга страна ще е полезно“.

По отношение на метавселената обаче Милев е скептичен. Защо това е така – гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.