Технологичните компании ли са най-добрата инвестиция в момента

Мадисън Милз, Bloomberg

07:30 | 18 април 2023
Обновен: 09:14 | 18 април 2023
Преводач: Петя Кушева

Може би мислите така заради последното рали в технологичния сектор, но има и други попътни ветрове, от които да се възползват най-големите имена в групата.

При сегашната волатилност от банковата криза или потенциална рецесия, инвеститорите търсят сигурност.

Напоследък те я откриха в технологичните акции. Ето защо Nasdaq навлезе на бичи пазар след бруталното първо тримесечие на  2023 г., което приключил на най-високо ниво за индекса от август насам.

С настъпването на сезона на отчетите технологичните печалби може да не успеят да подкрепят последното рали в сектора.

Това е сигналът от последното проучване на Bloomberg сред професионалните инвеститори и инвеститорите на дребно. Почти 60% от анкетираните казват, че отскокът при технологичните акции няма нищо общо с очакванията за печалби. Ако е предизвикан основно от инвеститорите, търсещи сигурност и печалбите се оказват недостатъчни, това може да е достатъчно, за да обърне ралито.

Все пак мерките за намаляване на разходите на технологичните компании, особено тези, които намаляват или съкращават персонала, може да се окажат печеливши за тях.

Най-голям процент от анкетираните казват, че намаляването на разходите ще бъде най-големият положителен фактор за компаниите този сезон на отчетите.

А намаляването на разходите е ключа за технологичните компании, откакто Фед започна да повишава лихвените проценти и сложи край на ерата на свободните пари.

Други предупреждават инвеститорите, че технологичното рали може да се разгорещи и един мениджър на портфейл каза на Bloomberg, че секторът може да стане твърде скъп.

Вместо това тя препоръчва компании, които могат да покажат устойчивост по време на евентуални спадове.