В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Светът се въоръжава - гнездата на напрежение се множат и военните разходи скачат

Д-р Луси Беро-Сюдро, директор на Програмата за военни разходи и производство на оръжие към Стокхолмския международен институт за изследване на мира - SIPRI, във "В развитие", 26.04.2023

18:15 | 26 април 2023
Автор: Галина Маринова

Продължаващият ръст на военните разходи, който дори Covid не успя да засегне е симптом за по-несигурен свят. През 2022 година общите военни разходи надминават 2,2 трлн. долара. Това е осма поредна година на ръст на военните разходи и почти 4% ръст спрямо 2021 година. Най-високи военни разходи имат САЩ, Китай, Русия, Индия и Саудитска Арабия. Най-много харчат САЩ с 800 млрд. долара, което представлява около 40% от глобалния военен бюджет, след това е Китай с 224 млрд, а след това Русия с 86 млрд. долара. Различните области на геополитическо напрежение в света са причина за повишаване на военните разходи. Това каза д-р Луси Беро-Сюдро, директор на Програмата за военни разходи и производство на оръжие към Стокхолмския международен институт за изследване на мира - SIPRI, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова. 

Нашите данни се базират на данните от Европа и НАТО и се харчи за модернизация на военните сили, като това е постоянен тренд в Европа. Всяка страна и всеки регион има различна причина за увеличаване на военните разходи. В Европа ръст се забелязва от 2014 година, когато Русия завладя Крим. През 2016 Тръмп стана президент на САЩ, увеличи инвестициите във военния сектор, а освен това убеди съюзниците си в Европа и те да го направят. Двата фактора заедно - нахлуването на Русия в Крим и натискът на Тръмп от 2016 г. накараха европейските страни да повишат военните си разходи. 

"Извън Европа има силен ръст на военните разходи в Азия. Можем да смятаме, че увеличеното напрежение в Южнокитайско море и Тайванския пролив също накараха правителствата да увеличат своите разходи за различни свои политики". 

Финансовата криза през 2008 година се отрази значително на военните разходи, които отбелязаха спад. Това се забеляза отчетливо в САЩ и Европа, като тенденцията продължи до 2014-2015 година, до инвазията на Русия в Крим, обясни Беро-Сюдро.

"По време на Covid бе интересно, защото на глобално ниво, въпреки икономическите трудности пандемията не се отрази върху военните разходи. Леко се отрази на някои конкретни страни, където част от финансирането бе пренасочено към здравеопазване, но това не се случи на други места по света. Това показва колко са важни те, спрямо останалите приоритети". 

Продължаващият ръст на военните разходи, които дори Covid не успя да засегне е симптом за по-несигурен свят. Правителствата отделят повече средства. Има много голяма конкуренция. Има все повече конфликти и преврати в Субсахарска Африка, в Европа - инвазията в Украйна. Те допринасят за един по-несигурен свят, допълни събеседничката. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.