Тъкър Карлсън: най-сериозните обвинения от последните съдебни дела

Причините за края на работата на звездата във Fox News остават мистерия, но идват дни след като медията плати $787,5 млн. по дело за клевета

09:45 | 25 април 2023
Обновен: 10:26 | 25 април 2023
Автор: Джо Шнайдер, Грег Фарел
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Причините за уволнението на Тъкър Карлсън от предаването с най-висок рейтинг на Fox News остават в пълна тайна - бившият водещ и мрежата запазват мълчание. Fox само направи изявление, че двете страни се разделят, а заместникът на водещия в понеделник вечер, Брайън Килмийд, повтори тази реплика, като добави, че Карлсън е бил голям приятел.

Но този ход идва по-малко от седмица, след като Fox News плати 787,5 млн. долара за уреждане на делото за клевета, заведено от Dominion Voting Systems Inc. Съдебният спор доведе до разкриването на много от посланията на Карлсън, някои от които бяха критични към ръководството на Fox.

Миналия месец един от продуцентите на Карлсън също съди Fox News, твърдейки, че в мрежата и по-специално в неговото предаване има широко разпространени предразсъдъци по отношение на пола. Аби Гросбърг, която беше уволнена малко след подаването на иска, също твърди, че е била принудена да лъже в показанията си по делото на Dominion. Миналата седмица Bloomberg News съобщи, че твърденията на Гросбърг и направените от нея тайни записи са изиграли роля за решението на Fox да се споразумеят.

Fox отрича твърденията на Гросбърг и все още се бори с нейния иск, но тя и нейният адвокат заявиха в понеделник, че приветстват уволнението на Карлсън и го приемат като знак, че компанията може да е отворена за уреждане и на нейния случай.

Ето основните твърдения за Карлсън от неотдавнашния съдебен спор:

Той се е вбесил (и уплашил) заради сигнала на Fox за Аризона
Сравнително ранната прогноза на Fox News, че Джо Байдън ще спечели в Аризона, разгневи Доналд Тръмп и предизвика призиви за бойкот на мрежата сред неговите поддръжници. Доказателствата, събрани по време на съдебния процес срещу Dominion, показват, че висшето ръководство на Fox и лицата в ефир са се страхували от гнева на зрителите.

Карлсън е бил особено демонстративен. "Работихме наистина усилено, за да изградим това, което имаме", пише Карлсън в едно съобщение, което продължава да използва експлицитен израз, за да опише други хора в мрежата, които "унищожават доверието в нас", чрез казуса Аризона. "Това ме вбесява", каза той.

Той хвърли вината върху ръководството на Fox
"Дали ръководството разбира колко доверие и надеждност сме загубили в нашата аудитория?". Карлсън пише на 7 ноември 2020 г. "Играем си с огъня, наистина... алтернатива като Newsmax може да бъде опустошителна за нас".

Той мрази (и се страхува) от Тръмп
Много от съобщенията на Карлсън, разкрити по време на делото Dominion, показват, че той е бил силно критичен към твърденията на Тръмп за изборни измами, както и към самия тогавашен президент. "Страстно го мразя", казва Карлсън в едно от съобщенията. Но Карлсън също така изразява опасения, че Тръмп може да "унищожи" Fox News.

Той използва сексистки, вулгарен език, за да опише съюзник на Тръмп
По време на едно от предаванията си Карлсън се прочу с това, че предизвика съюзника на Тръмп Сидни Пауъл, един от основните разпространители на безумни твърдения за изборни измами, да представи доказателства в подкрепа на твърденията си. Скептицизмът му към нейните конспиративни теории бе засвидетелстван и в съобщенията, представени по време на делото "Dominion". 

Но искът на Гросбърг се позовава на частно съобщение между Карлсън и неговия изпълнителен продуцент Джъстин Уелс, в което звездата описва Пауъл, използвайки груби, сексистки изрази, включително вулгарно споменаване на част от женската анатомия. Според съобщения в медиите Уелс също е бил уволнен днес.

Подобни коментари не са били необичайни за персонала на Карлсън 
"Непрофесионализмът царуваше" в предаването, казва Гросбърг в жалбата си. "Неприязънта и презрението на персонала към жените проникваха в почти всяко решение в работния ден."

В първия си работен ден тя казва, че е била шокирана, когато е видяла разголени снимки на тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси "в разголен бански костюм, разкриващ деколтето ѝ". Гросбърг каза също, че е станала свидетел на "груба и сексистка" дискусия за това кой кандидат за губернатор на Мичиган - губернаторът Гретхен Уитмър или републиканският съперник Тудор Диксън - е "по-секси".

Тя казва, че се е сблъскала и с религиозни предразсъдъци
Гросбърг, която е еврейка, твърди, че нейният ръководител ѝ е описал друг колега, че отива да посети "еврейска пекарна" и отива "да се види с неговите хора".

Тя не обвинява Карлсън лично в каквото и да е нарушение
Въпреки че искът ѝ изобличава работната среда в неговото предаване, Гросбърг не твърди, че самият Карлсън някога е действал неуместно спрямо нея.