Защо Fox са привлечени от TMZ

Стриймингът е на мода, но Fox все още инвестира в поддържани от реклами медии

09:07 | 22 октомври 2021
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Fox Corp. Винаги са били голямо име в индустрията, от легендарното кино студио до огромното му влияние в американската политика. Продажбата на развлекателни активи на стойност 71 милиардa долара на Walt Disney Co. преди три години, направи семейството на милиардера Рупърт Мърдок още по-богато. Така че, съобщението на компанията от 13-ти септември, че придобива TMZ, сайтът за клюки за знаменитости и телевизионно шоу, може да изглежда като малка рибка.
Но въпреки че цената е сравнително скромна-по-малко от 50 милиона долара, според хора, запознати със сделката, които поискаха да не бъдат посочени, тъй като условията са били лични-този ход е последният знак, че компанията планира да изгради нов развлекателен бизнес след продажбата на голяма част от активите си на Disney. Fox спечели много, като продаде тези собствености, включително студиото на 20th Century Fox и кабелните канали на FX и National Geographic, но хората на Мърдок запазиха достатъчно ресурси, за да започнат да възстановяват своя медиен отпечатък.
„Когато всички се опитват да преместят своя зрител зад платена стена, ние виждаме страхотни възможности в бизнеса, поддържан от реклами“, казва Чарли Колиър, главен изпълнителен директор на развлекателното звено на Fox.
Преди да се присъедини към Fox през ноември 2018 г., 52-годишният Колиър беше президент на AMC, натоварената кабелна телевизия, отговорна за Mad Men, Breaking Bad, The Walking Dead и други хитове. По това време преминаването към телевизионно предаване не беше очевиден кариерен ход. Стрийминг мрежите като Netflix Inc., бяха следващото голямо нещо в домашното забавление.
Но Лаклан Мърдок, главен изпълнителен директор на Fox Corp., изнесе убедителна реч пред Колиър. Според него компанията ще запази името на Fox и производствената му партида, което ще ѝ позволи да продължи да разгръща развлекателно съдържание-което се превърна в най-ценната стока в днешната медийна икономика. Колиър се съгласява.

Реконструкцията сега е в разгара си. През 2020 г. Fox придоби Tubi, поддържана от реклами услуга за стрийминг, за 440 милиона долара. Оттогава Fox премества някои от собствените си хитове, като например конкурса за строене с Lego блокчета, Lego Masters, към безплатната услуга. Тази година приходите от реклами на Tubi се удвоиха до почти 400 милиона долара.
Компанията придоби и Bento Box Entertainment, производител на анимацията Bob’s Burgers, година по-рано. A миналия месец Fox обяви продуцентско партньорство с Гордън Рамзи, звездата на две предавания, които се излъчваха през лятото по Fox, Hell’s Kitchen: Young Guns и MasterChef: Legends.
Сделката TMZ ще добави още една мултиплатформена операция към портфолиото от марки на Fox. Съдържанието на TMZ-с неговото обширно онлайн разпростиране и телевизионно шоу, което се излъчва на местните станции на Fox в продължение на 14 години-може да бъде пуснато в Tubi и използвано за популяризиране на предаванията на Fox. Мрежата на Fox вече е рекламодател на TMZ. И Fox може да създаде повече програми около името на TMZ, като документални филми за мрежата или Туби. „Това, което прави мрежата, е да се разширява. Това, което Туби прави, е да навлизат дълбоко “, казва Колиър.
Две поредни години Fox успява да запази титлата си като мрежа номер 1 за зрители от 18 до 49 години, предпочитаната от рекламодателите аудитория. Но управлението на излъчваща мрежа през 2021 г. остава предизвикателство. Публиката масово се отклонява от редовно планираната телевизия, а Fox не е имунизиран, като зрителите през нощта в праймтайм през сезона, който приключи през май, намаляха с 15% до 4,2 милиона от 2017 г.
За да се бори с това, Fox се фокусира върху спорта и риалити предаванията, които привличат повече зрители на живо. По-рано тази година тя поднови договора си за НФЛ на стойност над 2 милиарда долара годишно. Компанията също използва мрежата за популяризиране на Fox Bet, ново начинание за спортни залагания. Покупките на реклами по излъчваната телевизия, изчислени като цена за достигане до зрителите, останаха силни, въпреки намаляването на аудиторията. „Рейтингите падат. Не си правя илюзии, че това е разрастващ се бизнес“, казва Дейвид Кампанели, който оглавява покупките на реклами за клиенти в Horizon Media в Ню Йорк. „Това все още е единственото място, където можете да достигнете до няколко милиона души наведнъж с реклама от 30 секунди.“ - Кристофър Палмери

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Fox продаде много от своите развлекателни собствености на Disney за 71 милиарда долара преди три години. Сега използва част от парите си, за да възстанови своя медиен отпечатък.