Netflix отлага мерките срещу споделянето на пароли заради вълна от спрени профили

Стрийминг платформата очаква тласък от услуга за „платено споделяне“ по-късно през годината

13:55 | 20 април 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Netflix отложи планирания старт в САЩ на своя внимателно наблюдаван опит да разбие споделянето на акаунти, ход, който се очаква да натежи върху броя абонати и приходите, докато компанията се стреми да подобри качеството на новата услуга.

Компанията за стрийминг прогнозира, че приходите ще достигнат 8,24 милиарда долара през второто тримесечие, по-малко от очакваните от анализаторите на "Уолстрийт" 8,47 милиарда долара, според изявление за печалбата във вторник. Акциите първоначално паднаха с повече от 10 процента в следборсовата търговия, преди да се възстановят.

Netflix каза в писмо до акционерите, че услугата за „платено споделяне“ – която позволява на клиентите да споделят своя акаунт с хора извън тяхното домакинство срещу заплащане – е довела до множество спрени профили, след като беше пусната на някои пазари, включително Канада и Испания, пише Financial Times.

Първоначално това навреди на „краткосрочния“ растеж в броя на абонатите, но Netflix каза, че действията срещу споделяне на пароли в крайна сметка са довели до по-високи абонаменти и приходи, тъй като ползващите чужди пароли са активирали собствени акаунти. В Канада базата от платени абонати вече е по-висока, отколкото преди стартирането на „услугата за платено споделяне“, каза компанията.

Netflix каза, че около 100 милиона домакинства „споделят“ своите акаунти в световен мащаб. Според изчисленията на Morgan Stanley Netflix потенциално може да превърне 20-30 процента от тях в плащащи абонати.

„Тази инициатива за споделяне на акаунти е за създаване на по-голяма база от потенциални абонати“, каза Тед Сарандос, съизпълнителен директор, по време на видео презентация във вторник. „Ето защо бяхме фокусирани толкова много върху изпълнението.“

След като Netflix шокира инвеститорите миналия април, като разкри, че е загубил абонати за първи път от десетилетие, компанията обяви две нови програми за увеличаване на приходите: репресиите срещу споделянето на пароли и стартирането на услуга, поддържана от реклами, която дебютира през ноември.

Компанията каза, че отлага по-широкото пускане на платено споделяне в САЩ и три други пазара от първото тримесечие за второто, което ще прехвърли „част от ръста на абонаментите и ползите от приходите“ от второто тримесечие към третото. Това също може да доведе до "скромно" свиване на ангажираността с услугата на Netflix в краткосрочен план, въпреки че се очаква това да се възстанови с течение на времето.

Въпреки забавянето на пускането, Netflix заяви, че е уверена, че може да постигне целите си за цялата година, добавяйки, че е „доволна“ от скорошните стартирания на платено споделяне.

Спенсър Нойман, главен финансов директор на Netflix, каза, че новите поддържани от реклами услуги все още са в „режим на стартиране“.

Но компанията каза, че не е видяла много клиенти да се откажат от скъпите си абонаменти в полза на по-евтините опции, поддържани от реклами, както се опасяваха някои.

Сарандос предупреди, че потенциална стачка на холивудски писатели следващия месец би била „опустошителна“ за творческата общност и за зрителите, но добави, че Netflix има силна основа от международно съдържание, което ще ѝ помогне да устои на стачка. „Ние наистина не искаме [стачката] да се случи“, каза Сарандос. „Ние сме на масата [за преговори]“.

Netflix добави 1,7 милиона абонати по света през първото тримесечие, което е под прогнозите на "Уолстрийт" за 2,3 милиона. Приходите се повишиха с 3,7% до 8,16 милиарда долара, но нетната печалба спадна от 1,6 милиарда на 1,3 милиарда долара. Печалбите от $2,88 на акция изпревариха очакванията на инвеститорите.

Компанията също така обяви, че ще прекрати своята програма за отдаване под наем на DVD през септември след 25 години, отбелязвайки края на услуга, която беше в основата на бизнес модела на Netflix, когато беше основана.

Услугата добави само 100 000 клиенти в САЩ и Канада, след като загуби почти 1 милион клиенти миналата година. Компанията загуби абонати в Латинска Америка, развитие, което може да е резултат от репресиите срещу споделянето на пароли.

Netflix все още е най-популярната телевизионна мрежа в САЩ с добър марж. Тя представлява повече от 7% от цялото гледане на телевизия в САЩ всеки месец, според Nielsen, повече от два пъти всяка платена услуга. Тя също така оглавява линейните мрежи, според CBS. Netflix пусна няколко нови хита през тримесечието, включително нови сезони на Ginny & Georgia и Outer Banks, новото шоу The Night Agent и филма You People.

Азиатско-тихоокеанският регион продължава да бъде най-големият източник на нови клиенти за Netflix. Услугата добави 1,46 милиона клиенти там през тримесечието, отчасти благодарение на понижаването на цените в Индия и други по-бедни страни. Netflix каза, че става все по-прецизна по отношение на ценообразуването.