Срещата на МВФ акцентира върху дълговете, лихвите и рисковете от напрежението Китай-САЩ

Основните централни банки сигнализираха, че ограничаването на инфлацията остава техен основен приоритет въпреки банковите проблеми

08:01 | 11 април 2023
Обновен: 08:01 | 11 април 2023
Автор: Ерик Мартин, Кристофър Ансти
Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. Снимка: Bloomberg LP
Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите насочват вниманието си към срещите на водещите световни финансови министри и централни банкери, които се събират тази седмица във Вашингтон, в търсене на нови сведения за перспективите за всичко - от лихвените проценти, банковата стабилност и облекчаването на дълга до цените на петрола и напрегнатите отношения между САЩ и Китай.

Основните централни банки, включително Федералният резерв и Европейската централна банка, сигнализираха, че ограничаването на инфлацията остава техен основен приоритет въпреки банковите проблеми от миналия месец, които породиха опасност от по-широки икономически рискове. 

По време на пролетните срещи от 10 до 16 април, организирани от Международния валутен фонд и Световната банка, ще се проведат и множество свързани срещи, включително на финансовите ръководители на страните от Г-20. След като не успяха да направят това през февруари заради споровете около руската инвазия в Украйна, Г-20 ще се изправи пред поредния си оспорван опит да изготви съвместно изявление относно прогнозите си за световната икономика.

Трансграничните банкови проблеми и влошаването на икономическите перспективи преди това бяха стимулирали по-голямо сътрудничество на тези срещи. Сега обаче на дневен ред е "фрагментацията" - основен риск, за който предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева миналата седмица, когато даде мрачна прогноза за развитието на света. Не е ясно дали през седмицата ще се състои някаква среща на високопоставени представители на САЩ и Китай на фона на по-широкия срив в двустранния им ангажимент.

"Основният въпрос е как МВФ и Световната банка могат да работят ефективно, ако двете най-големи икономики в света всъщност не искат да работят заедно", каза Джош Липски, бивш съветник в МВФ, който сега е старши директор в Атлантическия съвет.

Във вторник сутринта МВФ ще публикува доклада си "Световни икономически перспективи" с ревизирани прогнози за глобалния растеж, а в сряда ще бъде съорганизатор на кръгла маса за дълга. Срещите на Г-20 приключват в четвъртък. Ето преглед на някои от най-важните въпроси, които ще бъдат в центъра на вниманието тази седмица: 

Натиск върху лихвените проценти
Неправилното тълкуване на инфлацията през 2021 г. от страна на Фед, ЕЦБ и други продължава да дава отражение. Миналия месец Silicon Valley Bank фалира, след като притежаваните от нея облигации се обезцениха след агресивното повишаване на лихвените проценти в САЩ с цел ограничаване на потребителските цени - срив, който отприщи по-широки банкови проблеми.

Миналия месец Китайската централна банка заяви, че инцидентът с SVB показва опасностите от бързото повишаване на лихвените проценти. Индия е сред страните, които са недоволни от начина, по който напредналите държави се справят с предизвикателството на инфлацията. Санджив Санял, икономически съветник на министър-председателя Нарендра Моди, миналия месец призова САЩ и еврозоната да се въздържат от по-нататъшно затягане на паричната политика след банковите проблеми и разкритикува развитите държави за прекомерните фискални стимули по време на пандемията.

Петролен шок
Изненадващият ход, предприет неотдавна от Саудитска Арабия, Русия и други членове на ОПЕК+, за намаляване на добива с над 1 млн. барела дневно, шокира пазарите и политиците. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън нарече стъпката "неконструктивна", но някои нейни колеги от големите страни производителки смятат, че тя ще им помогне да укрепят балансите си, тъй като се очаква глобалният икономически растеж да отслабне. Цените на петрола в петък ограничиха третия си пореден седмичен ръст след неочакваното намаляване на предлагането.

IMF Meets
Петролът отбеляза първия си триседмичен ръст през тази година. Шоковите съкращения на ОПЕК+, намаляващите запаси в САЩ оказаха подкрепа

Дългови проблеми
През последните седмици МВФ одобри спасителни мерки за редица икономики, изпитващи затруднения, включително 15,6 млрд. долара за Украйна - първият в историята заем за страна във война - и 3 млрд. долара за Шри Ланка. Междувременно други държави, които изпитват затруднения с дълга, включително Замбия, се борят да договорят преструктуриране с кредиторите си, като Китай настоява за разсрочване на плащанията, а не за поемане на загуби, и иска от многонационалните банки за развитие да приемат орязване на дълговете. 

Така наречената Обща рамка на Г-20 - пътна карта за ускоряване на процеса на преструктуриране на дълга - се сблъска с многократни забавяния. На срещата на 12 април, свикана от МВФ, Световната банка и сегашния председател на Г-20 Индия, ще бъде направен опит да се постигне по-голям консенсус.  

Времето е от съществено значение. Около 15 % от държавите с ниски доходи вече са в затруднено положение, а други 45 % са силно уязвими по отношение на дълга, като списъкът се увеличава. Напускащият председател на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че облекчаването на дълга е жизненоважно, за да се избегне "изгубено десетилетие" на развитие, и планира тази седмица да настоява за реформи за този процес.

Финансиране на климата
Йелън е сред тези, които настояват за реорганизация на мултинационалните банки за развитие, за да се използват техните възможности за финансиране и да се поемат редица глобални предизвикателства, включително изменението на климата. Планът за Световната банка може да доведе до увеличаване на кредитирането с 50 млрд. долара през следващото десетилетие.

Аджай Банга - бивш главен изпълнителен директор на Mastercard Inc. и избран от САЩ наследник на Малпас на поста президент на Световната банка - е приел тази визия.

Южна Африка обаче е сред държавите, които предупреждават, че Световната банка поема твърде много мандати, което може да подкопае фокуса на кредитора върху подпомагането на бедните страни за намаляване на бедността и ускоряване на развитието. Също така се проверява всяка стъпка за увеличаване на ливъриджа по начин, който излага на риск най-високия ѝ кредитен рейтинг ААА.

Доларът
След шокиращия ход, предприет от САЩ, за замразяване на достъпа на Русия до резервите на нейната централна банка, редица развиващи се пазари повдигнаха въпроси относно разумността на дълбоката зависимост от долара в трансграничната търговия и финансиране. Макар че официалните лица в САЩ не виждат голям риск за господстващото положение на зелените пари в световната финансова система, в ход са различни стъпки за увеличаване на използването на други валути.

Една такава инициатива дойде от Индия миналия месец, когато тя предложи собствената си валута като алтернатива за търговия с държави, които изпитват недостиг на долари.

На срещите във Вашингтон може да се видят и актуализирани перспективи за цифровите валути на централните банки и вижданията на политиците за неволите в света на криптовалутите.

Японският Бернанке 
Наричан японският Бен Бернанке, защото от академичните среди премина в звездния живот на централната банка, Казуо Уеда се очаква да се появи на световната сцена във Вашингтон дни след като пое ръководството на Японската централна банка. Международната инвестиционна и политическа общност ще се стреми да чуе всякакви намеци за това как той възнамерява да формира паричната политика на икономика № 3 в света на фона на широко разпространените очаквания, че ще намали все още изключително строгата стимулираща позиция на BOJ.

IMF Meets
Казуо Уеда

Русия-Украйна
Войната на Русия в Украйна, която продължава вече втора година, продължава да предизвиква последици в търговията със суровини и енергия. Отсъствието на руски представители на високо равнище също ще бъде забележимо. Официални представители на страните от Г-7 организираха напускане на срещата на Г-20 във Вашингтон, която се проведе преди една година, само няколко седмици след инвазията на президента Владимир Путин.