МВФ: Фиаското на SVB е сигнал

Кришнамурти Субраманян, изпълнителен директор на Международния валутен фонд и бивш главен икономически съветник за Индия

14:36 | 27 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Казвате, че SVB е сигнал. Искате да кажете, че има фундаментални причини, поради които всички тези регионални банки се разпродават толкова стремглаво?

Да. Например в американския банковия сектор, веднага след ковид спестяванията са се увеличили с около пет трилиона. Докато кредитите са се увеличили само с два трилиона. Къде са отишли останалите три трилиона? Трябва да са отишили някъде.

1.3 трилиона отидоха в американските държавни облигации. А много добре знаем, че пазарната им стойност намалява, когато лихвените проценти се увеличават. Безпрецедентното увеличение от около 5 процента за шест месеца доведе до около над 600 милиарда нереализирани загуби. Затова казвам, че това е сигнал.

Много коментатори се фокусират върху факта, че депозитите, които SVB е имала, е може би повече от 250 хиляди долара, което не са застраховани депозити. Но решаващият момент, който трябва да се признае, е че тази загуба от над 650 милиарда е за 30 процента от собствения капитал на американската банкова система. Това е много голямо число.

Това е нещо, което много хора не са разбрали или не осъзнават, че е много трудно да се справим с него. Казвате, че има банки с много нереализирани загуби, защото стойността на всички тези държавни ценни книжа и обезпечени с ипотека ценни книжа е намаляла, а сега доходността се е повишила. Каква е следващата стъпка тук?

Миналата седмица Фед излезе с тази програма, с която се опитват, по мое мнение, да заметат проблема под килима.

Програмата по същество позволява на банките да вземат заеми, като използват прозореца за отстъпка и депозират ценни книжа не на пазарна стойност, а на номинална.

Но това е само отлагане на проблема. То не решава проблема. А както виждаме, много от малките банки, регионалните банки, някои от местните банки, от тях се изтеглят депозити и те отиват в тези големи банки, което означава, че вложителите не са убедени, че кризата е приключила.

Това ще има важни последици за обикновените американци, защото много от тях са малки фирми, особено тези с малките банки, общинските банки, и те са подложени на стрес. Мисля, че ще трябва да изчакаме и да видим, защото 30 процента от банковия капитал в стрес е голяма цифра.