МВФ предупреди, че разделението САЩ-Китай може да струва 2% от БВП на света

Пол Алън, Bloomberg Сидни

09:00 | 6 април 2023
Обновен: 12:27 | 6 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

МВФ предупреждава, че геополитическата фрагментация заради напреженията между САЩ и Китай е риск за глобалната икономика. Може да понижи дългосрочно глобалния БВП с 2%, ако преките чужди инвестиции и друг капитал се насочва само към единни блокове. В най-силното си предупреждение от пандемията фондът каза, че фрагментираният свят е по-беден.

Китай настоява пред СТО да провери експортните ограничения на САЩ, Япония и Нидерландия на износа на оборудване за производство на чипове. Японска агенция цитира източник, според който пратеникът на Китай в СТО е повдигнал въпроса на последното заседание. Той е казал, че действията на трите страни са несправедливи и потенциално нарушават правилата на СТО.

Полицията в Сан Франциско съобщи, че крипто бизнесменът Боб Ли е починал в болница след нападение. Офисът му не дава информация заради текущо разследване на убийство. Ли бе главен директор производство на MobileCoin и видна фигура в Силициевата долина. 43-годишният бе първия технологичен директор на основаната от Джак Дорси Square и участва в разработката на андроид в Google.