МВФ: 3 групи фактори забавят растежа

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

09:37 | 10 април 2023
Преводач: Мария Попова

Бях шокиран от вашата реч и от това, което вашата прогноза за световната икономика казва за 5 годишната визия на Международния валутен фонд за спад на растежа от 3,8% до 3%, за 21% спад в петгодишната визия. Дали това е модел за глобална рецесия и то за пет годишна глобална рецесия?

Моделът ни включва период на бавен растеж, който се дължи на редица фактори. Единият не е така драматичен. Някои от бързо растящите икономики като Китай или Южна Корея вече няма да растат с бързи темпове. Но бихме очаквали други да поемат щафетата на силния растеж, а това няма да се случи.

Това, което забавя растежа са три групи фактори. Първо, ниската продуктивност. Ние се борехме с този феномен още преди пандемията и продължаваме да се борим с него. На второ място е фрагментацията. Фактът, че световната икономика не се радва на същия тласък, който идва от повече търговия, от повече инвестиции…

Знаете, че можем да говорим през цялото интервю за търговия и инвестиции… Да преминем към третия фактор.

Третият фактор се състои в това, че държави, които бихме очаквали да имат принос към растежа – граничните пазари, държавите с нисък доход – са в особено трудно положение, защото те са невинните жертви на поредица от трусове – ковид, руската инвазия и фактът, че световната икономика като цяло няма вече тези възможности да подкрепи най-слабите си членове. Защо? Дивидентите на мира изчезнаха.