Украйна договори от МВФ $15,6 млрд

Мадисън Милс, Bloomberg

09:05 | 22 март 2023
Обновен: 12:08 | 22 март 2023
Преводач: Мария Попова

МВФ е постигнал споразумение на ниво експерти за заем от 15,6 милиарда долара за Украйна. Сумата ще бъде отпусната в рамките на 4 години, за да помогне за дългосрочното възстановяване и реконструкция на страната. За първи път в 77 годишната история на Международния валутен фонд се предоставя заем на държава във война. Заемът трябва да се одобри и от ръководството на МВФ.

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че не е подвеждал умишлено Камарата на представителите относно поредица от купони, нарушаващи ограниченията заради ковид. Неговите съдебни показания от 52 страници идват преди дългоочакваните обсъждания в комисията, които ще се излъчат по телевизията. Ако се установи, че Джонсън е проявил неуважение към Парламента, може да бъде отстранен и да се наложи да се бори за преизбиране в неговия избирателен район.

Bloomberg научи, че ЕС е предложил пътна карта, за да се разсеят опасенията на Германия заради забраната на нови коли с двигатели с вътрешно горене. В писмо до Берлин, станало достояние на Bloomberg, Европейската комисия обещава да публикува график, така че да позволи новите двигатели с вътрешно горене, използващи синтетични горива да бъдат регистрирани след забраната през 2035 година.