Най-важната цена на петрола в света е напът да се промени завинаги

Промяната се дължи на факта, че съществуващият бенчмарк, Dated Brent, бавно изчерпва запасите от търгуем петрол, за да остане надежден

07:52 | 30 март 2023
Обновен: 15:36 | 30 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След години на спорове, най-важната цена на петрола в света е напът да се промени завинаги, позволявайки доставките на суров петрол от западен Тексас да помогнат за определяне на цената на милиони барели на ден петролни трансaкции.

Промяната се дължи на факта, че съществуващият бенчмарк, Dated Brent, бавно изчерпва запасите от търгуем петрол, за да остане надежден. Като такъв, неговият издател S&P Global Commodity Insights - по-известен сред търговците като Platts - беше принуден да направи драматичен ремонт.

Промяната беше изпълнено с противоречия и предизвика много стрес сред физическите търговци на петрол. Но беше необходима. BP Plc на един етап каза, че Dated Brent е обект на „все по-редовни дислокации“.

Но бъдещето на Dated вече е определено. От товарите за юни нататък, West Texas Intermediate Midland, петролът от Пермския басейн ще се превърне в един от шепата класове, които определят еталонната стойност на Dated.

Защо има значение?

Dated, както е известен сред търговците на петрол, помага да се определи цената на около две трети от петрола в света и дори определя цената на някои газови сделки.

Държавите производителки на петрол често ще продават своите барели с малки премии или отстъпки на Dated, така че точната механика на това как се формира има значение за тях. В допълнение, бенчмаркът е в центъра на сложна мрежа от деривати, като в крайна сметка оформя фючърсите на петрола Brent, които се търгуват на борсите.

Dated влияе върху много цени на петрола, така че дори суровият петрол в Дубай може да усети ефектите, според Ади Имсирович, ветеран търговец на петрол и старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Какво точно се случва?

Търговците ще могат да предлагат WTI Midland за продажба от американското крайбрежие на Мексиканския залив. Той ще бъде доставен в Ротердам и след това цената ще бъде нетирана с помощта на коефициент за корекция на товара, сякаш е изпратен от Северно море.

Следвайки внимателен процес, Platts ще прецени дали петролът се предлага на по-високо или по-ниско ниво от пет съществуващи класа, които определят Dated — Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk или Troll.

Ако Platts прецени, че WTI Midland е най-конкурентната цена, която се предлага - или действително се продава - тогава може да определи нивото на Dated.

Така че WTI Midland може да повлияе на цената, която продавачът на барел от Атлантическия басейн таксува на рафинерия в Китай.

Как ще работи откриването на цените?

Представете си, че съществуващите класове Dated, които се наричат с акронима BFOET, са на 80 долара за барел.

Търговец може да вземе товар WTI Midland на цена от $79 от терминал в Мексиканския залив на САЩ с $2 добавени разходи за доставка до Ротердам — повече от 6000 мили и около 17 дни плаване.

Platts ще трябва да съпостави доставения товар със съществуващите класове BFOET, които се извършват на така наречената база Free on Board или FOB в Северно море.

За да направи това, той ще използва това, което нарича коефициент на корекция на товарите, приспадайки прогнозните разходи за транспортиране през Северно море до Ротердам. Ако това беше 1 долар за барел, тогава подразбиращата се цена FOB на WTI Midland в Северно море ще бъде около 80 долара.

Процесът ще постави акцент върху оценките на Platts за разходите за танкери.

Какъв е графикът?

Някои промени вече са в ход. През февруари Platts започна да оценява форуърдните цени въз основа на новата оценка. Реалните товари суров петрол от САЩ ще бъдат разрешени за включване от началото на май.

Изтичането на майския фючърсен договор за Brent в края на март ще зависи от някои сделки от юнската борса за фючърси за физически договор за Brent, които ще вземат предвид промените.

Тези ключови инструменти за деривати, заедно с фючърсния пазар, ще определят базовата цена на физическия датиран Брент за юни.

Важна подробност през следващите седмици е точно колко ще се повиши търговията с форуърден датиран сорт Brent. Досега дванадесет субекта са извършили транзакции въз основа на новите условия, според Platts.

В крайна сметка тези сделки ще определят нещо, наречено Brent Index, цена веднъж месечно, публикувана от ICE Futures Europe, която се използва за парично уреждане на фючърси.

„Без форуърден пазар няма начин за финансово уреждане на договора за ICE Brent“, каза Кърт Чапман, ветеран търговец на петрол и бивш ръководител на отдела за суров петрол в Mercuria Energy Group, който се пенсионира през 2018 г. след почти три десетилетия на предната линия на глобална търговия с петрол.

Ще бъде ли Dated по-добър?

Ако приемем, че търговците предприемат корекциите, това ще бъде трансформиращо по отношение на основния обем петрол, който може да участва в търговия.

Само през март около 60 танкера, превозващи около 1,8 милиона барела петрол на ден, се очаква да пристигнат в Европа, което е най-високото ниво от 2016 г., според данни, събрани от Bloomberg.

Нещо като 1 милион барела на ден WTI Midland теоретично ще отговаря на условията за включване в Dated, въпреки че обемите може да са незначителни, докато търговията с новия Dated не се засили.

Какви са основните притеснения?

Няма два идентични сорта суров петрол и в крайна сметка Platts ще трябва да оцени точно как WTI Midland се сравнява с други класове в рамките на BFOET.

Някои казват, че WTI Midland ги превъзхожда поради плътността и нивата на сяра.

Въпреки това, някои европейски търговци също изразиха притеснения, че свойствата на товарите WTI Midland може да не съвпадат с това, което е било определено при търгуването. Това е така, защото WTI всъщност е смес от различни сортове.

Би било проблем, ако се установи, че товар от петрол — закупен или продаден с оглед определяне на глобална референтна стойност, подкрепяща цените в световен мащаб — има недостатък.

Операторите на терминали в САЩ казват, че няма много основания за безпокойство. Те казват, че 11-те терминала, одобрени от Platts, които ще изпращат суров петрол, са в състояние да осигурят постоянно високо качество, което отговаря на Dated.

Друг проблем са размерите на товара, които ще могат да бъдат включени. На 700 000 барела те не отговарят на реалността на текущата петролна търговия с американски петрол.

Имаше прилив от супертанкери, пренасящи товари от 2 милиона барела през Атлантика. Те не биха отговаряли на изискванията за включване в определянето на Dated.

И накрая, всички сортове на BFOET идват със собствени програми за товарене, като на всяка пратка се дава неин собствен уникален идентификатор. Това дава на търговците ясна видимост относно доставките на петрол. Това все още не е така за WTI Midland и може да предизвика известна несигурност относно това колко товари се предлагат.