Путин увери Си, че ще обсъдят плана на Китай за мир в Украйна

Пътуването до Москва бележи най-амбициозния досега опит на Си да играе ролята на миротворец

10:50 | 21 март 2023
Автор: Фостър Уон
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Владимир Путин заяви, че Русия е готова да обсъди инициативата на Китай за прекратяване на конфликта в Украйна, в началото на тридневното посещение на китайския президент Си Дзинпин, което подчертава подкрепата на Пекин за Москва. 

"Внимателно проучихме вашите предложения за разрешаване на острата криза в Украйна", каза Путин на Си в коментар по телевизията в началото на разговорите им на четири очи в Кремъл в понеделник. "Ще обсъдим всички тези въпроси, включително Вашата инициатива, която, разбира се, разглеждаме с уважение". 

Пътуването до Москва бележи най-амбициозния досега опит на Си да играе ролята на миротворец, търсейки посредничество за прекратяване на войната в Украйна, водена от Русия. Киев се отнесе хладно към плана на Пекин, а САЩ и техните съюзници го отхвърлиха категорично. След разговорите в Москва се очаква Си да разговаря чрез видеовръзка с президента Володимир Зеленски, което ще бъде първият му разговор с украинския лидер от началото на войната.

В коментарите си пред Путин Си не спомена инвазията и заяви, че има възможност Русия и Китай да засилят сътрудничеството си. "Китай високо цени отношенията с Русия", заяви Си. "Радвам се, че съм в Русия в рамките на първото си държавно посещение, след като бях преизбран за китайски президент". 

Си също така заяви, че е уверен, че Путин ще спечели подкрепата на своя народ на президентските избори догодина. Това постави Кремъл в леко деликатното положение да обясни какво е имал предвид, тъй като Путин не е обявил официално дали ще се кандидатира за пети мандат догодина. 

Наричайки го "скъп приятел", Путин благодари на Си, че е намерил време за разговорите и вечерята в понеделник преди втория ден на преговори с други официални лица във вторник. Предвидена е и държавна вечеря. 

Този първи и неофициален кръг от разговорите в Кремъл между двамата лидери продължи почти четири часа и половина, съобщи държавната информационна служба ТАСС. 

Путин и Си "обмениха задълбочено мнения по въпроса за Украйна", се казва в изявление на китайското външно министерство от вторник. То добави, че "повечето страни подкрепят намаляването на напрежението", но министерството не навлезе в повече подробности по темата.

Според изявлението Китай ще продължи да укрепва стратегическата координация с Русия, каза още Си.

За Путин Си е най-значимият международен лидер, който го посещава след инвазията от 24 февруари 2022 г., която предизвика най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война и вълни от санкции от страна на САЩ и техните съюзници. Пристигането на Си идва само дни след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин по обвинения във военни престъпления. Русия отхвърли този ход, а Китай в понеделник призова съда да избягва политизирането.

"Моментът на посещението показва колко малко внимание Си отделя на заповедта за арест на Международния наказателен съд и как се опитва да въведе нов международен ред по условията на Китай", казва Кейт Малинсън, основател на Prism Political Risk Management в Лондон. "Си разглежда войната в Украйна като част от по-широк конфликт със САЩ и се хвали с факта, че само Китай държи ключовете за решаване на войната."

Преди посещението Путин и Си публикуваха статии в държавните вестници на другата страна, в които се хвалят двустранните връзки. Си нарече пътуването си "пътуване за приятелство, сътрудничество и мир", а Путин нарече руско-китайските отношения "крайъгълен камък на регионалната и глобалната стабилност". Си заяви, че позицията му за уреждане на войната в Украйна "отразява най-широкото общо разбиране на международната общност по кризата".

Китайският документ за прекратяване на огъня не съдържа много подробности и до голяма степен се състои от по-широки външнополитически позиции, които Пекин поддържа отдавна. Макар че възприемането на принципа на териториалната цялост спечели похвала в Киев, който се стреми да изтласка руските сили обратно през границата, призивът за замразяване на силите на сегашните позиции е безпредметен. 

Според статията на Си, поместена в понеделник от информационна агенция Синхуа, Китай и Русия трябва да увеличат двустранната търговия, да насърчат по-голямо сближаване на интересите и областите на сътрудничество, както и да повишат както качеството, така и количеството на инвестициите и икономическото сътрудничество и да засилят координацията на политиките.

Китайският лидер за последен път посети Русия в средата на 2019 г., докато Путин отиде в Пекин в началото на 2022 г., за да присъства на откриването на Зимните олимпийски игри. На тази среща двамата лидери се договориха за "безгранично" приятелство и подписаха редица дългосрочни споразумения за енергийни доставки. 

Двамата се срещнаха през септември миналата година по време на Шанхайския форум за сътрудничество, на която Путин заяви, че разбира "въпросите и опасенията" на Пекин относно инвазията му в Украйна - рядко признание за напрежение между дипломатическите съюзници.