Милиони барели руски дизел и петрол плават без посока и без купувач

Натрупването на руски дизел в морето повишава натиска върху глобалните доставки

10:01 | 12 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролен танкер, натоварен с руски суров петрол, е на дрейф край бреговете на Гана повече от две седмици.

Танкерът Theseus достигна териториалните води на Гана на 24 февруари и трябваше да разтовари товара си в резервоари за съхранение на петролната рафинерия Tema, известна като TOR. Националният петролен орган даде срок за доставка на товара да бъде разтоварен, но съображения за национална сигурност са забавили процеса, според хора, запознати с въпроса.

NPA и TOR не отговориха веднага на искане на коментар за ситуацията.

Броят купувачи от Русия се сви драстично през декември, след като Европейският съюз забрани вноса от страната, принуждавайки търговците да намерят нови пазари за руските барели. Това е първата руска доставка до западноафриканската страна от най-малко четири години, според данни, събрани от Bloomberg.

Танкерът е натоварил около 600 000 барела суров петрол от руското черноморско пристанище Новоросийск в края на януари, според данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg.

Разрешение за танкера е дадено след твърдения, че товарът е от Казахстан, каза един от хората. Но данните от Vortexa и Kpler и доклад на пристанищен агент за Новоросийск показват, че петролът произхожда от Русия.

Отделно продуктов танкер SCF Yenisei с руски дизел също пристигна в Тема преди седмица, след като натовари около 40 000 тона от руското балтийско пристанище Приморск в началото на февруари, според доклад на пристанищен агент и данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Все още не е разтоварен.

Износ без пазари

Милиони барели руски дизел се съхраняват временно на петролни танкери, докато страната се справя с последиците от санкциите на Европейския съюз.

Корабите са на празен ход край бреговете на Европа, Африка и Латинска Америка, което е най-голямото натрупване на плаващи складове за дизелово гориво от Русия от началото на събирането на данни през 2016 г., според Kpler. Докато продуктът почти сигурно ще бъде продаден в крайна сметка, натрупването сочи към трудностите при заместването на купувачите от ЕС на руското гориво.

„Те продължиха да го изнасят, дори знаейки, че нямат пазар за него“, според Марк Уилямс, изследователски директор за петрол в Wood Mackenzie Ltd. Ако плаващото складиране и неразпределените обеми барели от Русия продължат да се трупат, ще има „рязко намаляване на износа на дизел“.

Забраната на ЕС за почти целия внос по море на дизелово гориво и други петролни продукти от Русия откъсна нацията от основния ѝ експортен пазар. Ако не успее да намери нови купувачи, тогава износът може да бъде намален, ерозирайки глобалните доставки на гориво, използвано във всичко - от камиони до селскостопанско оборудване.

Местата за дизеловото гориво, което се съхранява в плаващи складове, включват крайбрежието на Мароко и Гърция – и двете добре известни места за прехвърляне на петролни товари от кораб на кораб – което може да затрудни проследяването на крайната дестинация.

Междувременно друг товар, The Loop, е край Бразилия, докато Meronas плава близо до бреговата линия на Турция.

„Не е като пускането на руски дизелов товар на пазара да е невъзможно“, каза Виктор Катона, петролен анализатор в Kpler. „Наистина е въпрос на време и – особено – на възприемчивостта на купувача към риск, а именно дали е добре да бъде видян да купува руски дизел.“

Количеството дизелово гориво от Русия, съхранявано в плаващи хранилища, не може да расте вечно. Ако не намери дом, тогава в един момент износът на страната ще трябва да бъде намален. В крайна сметка това може дори да повлияе на способността на нацията да преработва суров петрол.

Wood Mackenzie очаква износът на дизелово гориво от страната да достигне средно 750 000 барела на ден през второто тримесечие, което е спад от 1,1 милиона през януари.

По-широка загриженост за петролния пазар е дали спадът в руския износ на дизелово гориво в крайна сметка ще има ефект върху операциите за преработка на суров петрол в страната. С ограничени възможности за съхранение на дизел, значителен спад в износа скоро ще принуди руските рафинерии да намалят производството си.

Wood Mackenzie вижда спад от повече от един милион барела на ден в преработката на суров петрол в страната от началото на второто тримесечие спрямо януари.