Елитни бойни пилоти ескалират протеста срещу съдебната реформа на Нетаняху

Пилоти на националната авиокомпания El Al са отказали да летят с премиера и съпругата му в подкрепа на протестите

19:52 | 7 март 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бойни пилоти в елитна ескадрила на израелските военновъздушни сили се зарекоха да не посещават обучения в безпрецедентен протест срещу правителството.

Почти всичките 40 пилоти от резерва от 69-а ескадрила са отказали да се включат в еднодневно учение тази седмица, предаде Би Би Си.

На това се гледа като на несравним политически ход от някои от стратегически най-важните резервисти на Израел. Това също е знак за нарастваща съпротива срещу плановете на управляващата националистическа коалиция за основен ремонт на съдебната система.

Един неназован пилот каза пред новинарския уебсайт Ynet, че ескадрилата "сигнализира, че няма да сме готови да служим на диктаторски режим".

Междувременно националната авиокомпания El Al съобщи, че е намерила екипаж, който да превози премиера Бенямин Нетаняху и съпругата му до Италия за планирано държавно посещение тази седмица, след съобщения в медиите, че пилотите на компанията са отказали да летят с двойката като част от протестите.

В допълнителен знак за нарастваща загриженост сред военното ръководство на Израел, 10 бивши началници на израелските военновъздушни сили публикуваха отворено писмо, призоваващо Нетаняху „да спре и да намери решение“ на кризата, предвид нивото на протест сред пилотите и екипажите.

„Уплашени сме от последиците от тези процеси и от сериозната и осезаема опасност за националната сигурност на Израел“, се казва в писмото.

Това следва съобщение миналата седмица от резервисти в елитното разузнавателно звено 8200, които също казаха, че няма да се явят за някои аспекти от задълженията си.

Резервистите на Израел са ключов компонент от неговите военни сили, като често изпълняват роли на първа линия, а в случая с военновъздушните сили редовно участват в активни бойни операции.

Антиправителствените протести продължават да нарастват, откакто Нетаняху се върна на власт в края на миналата година, ръководейки най-дясната националистическа коалиция в историята на Израел и обещавайки радикални промени в правната система на страната.

Те включват нови закони, които ще дадат на правителството пълен контрол върху назначаването на съдии и в крайна сметка ще лишат Върховния съд от решаващи правомощия да отменя законодателства.

Повечето правни учени казват, че реформите на практика биха унищожили независимостта на съдебната система, докато фигури от опозицията описват предложенията като опит за „преврат“ от страна на премиера и неговата коалиция.

Нетаняху също е съден по обвинения в корупция, които той отрича, а опонентите твърдят, че правните реформи биха могли да му помогнат да се предпази от присъда.

Предложенията предизвикаха едни от най-големите антиправителствени демонстрации в историята на Израел, с около 150 000 души по улиците на Тел Авив и десетки хиляди на други протести в събота.

По време на демонстрациите миналата седмица силите за сигурност използваха зашеметяващи гранати и водни оръдия срещу протестиращите, след като крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир обеща да разбие "анархистите", които блокираха пътища.

Нетаняху казва, че реформите са предназначени да спрат съдилищата да превишават правомощията си и че те са били гласувани от израелската общественост на последните избори.

Съобщава се също така, че пилотите-резервисти са загрижени, че поведението на новото твърдолинейно правителство може да ги изложи на наказателно преследване от Международния наказателен съд, без да могат да спорят, че независима съдебна система в Израел е отговорна за окончателното разследване на неправомерни действия от неговите сили.

Заплахите от бойкот от резервисти в Израел не са необичайни, но мащабът и старшинството на замесените сега са безпрецедентни.

Протестът на пилотите допълва съобщенията на резервистите в почти всяка бойна или разузнавателна единица през последните седмици, заплашващи да не служат, ако правителството продължи напред с изключително противоречивите промени.

Съобщава се, че началникът на щаба на армията генерал-лейтенант Херци Халеви е разговарял с Нетаняху, предупреждавайки го, че действията му може да навредят на оперативните способности на армията.

Нетаняху се сблъсква и с мощната технологична индустрия на страната, като компаниите се опасяват, че съдебната му реформа ще изплаши инвестициите и евентуални работници. Някои технологични компании казват, че изнасят пари от Израел и стартират нови бизнеси другаде като защитни мерки в случай, че законите предизвикат икономически спад.

Всяко увреждане на технологичната индустрия на Израел би имало огромен ефект върху икономиката на страната. Секторът съставлява 15% от БВП на Израел и около половината от неговия износ, движейки икономическа експанзия, която превърна страната в магнит за чуждестранни инвестиции и един от най-скъпите пазари на недвижими имоти в света.