Израел ускорява преговорите със Саудитска Арабия за обща борба с Иран

Изцеляването на историческия разрив между главния съюзник на САЩ Израел и Саудитска Арабия, най-голямата икономика в Близкия изток, би представлявало значително пренареждане на регионалната политика

17:23 | 20 февруари 2023
Автор: Сам Дагер и Фиона Макдоналд
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новото правителство на Израел ще подкрепяните от САЩ преговори със Саудитска Арабия за развиване на по-тесни военни и разузнавателни връзки в светлината на нарастващата загриженост за Иран, според няколко души, запознати с дискусиите.

Длъжностни лица от двете страни проведоха проучвателни срещи преди неотдавнашното събиране на работната група на Съвета за сътрудничество между САЩ и Персийския залив за отбраната и сигурността в Рияд, казаха шестима души, пожелали анонимност, тъй като разговорите са частни. Очаква се по-нататъшен ангажимент да се състои в Прага, казаха трима от източниците.

„Смятаме, че други региони да започнат се интегрират и да седят на една маса с Израел, е в интерес на стабилността и сигурността в региона“, заяви заместник-помощник-министърът на отбраната на САЩ за Близкия изток Дана Строул в Рияд миналата седмица.

Изцеляването на историческия разрив между главния съюзник на САЩ Израел и Саудитска Арабия, най-голямата икономика в Близкия изток, би представлявало значително пренареждане на регионалната политика. И все пак пълното рестартиране на отношенията може да се основава на споразумение, свързано с публично заявеното и отдавна поддържано искане на Саудитска Арабия за създаване на палестинска държава, казаха някои от лицата.

Това изглежда по-малко вероятно от всякога поради ескалиращото насилие между израелци и палестинци след завръщането на власт на премиера Бенямин Нетаняху, който спечели изборите като ръководител на крайнодясна коалиция в края на миналата година.

Други условия

Саудитска Арабия обаче може да има други предварителни условия, преди всичко разширен и подновен ангажимент от страна на Вашингтон да помогне в борбата с Иран, казаха анализатори. Правителството на САЩ и шест държави от Персийския залив в четвъртък съвместно нарекоха Техеран нарастваща заплаха за регионалната сигурност, а президентът Джо Байдън направи по-тясната интеграция на Израел в региона приоритет за избягване на конфликти и сваляне на цените на петрола.

В същото време Рияд води диалог с Иран с посредничеството на Ирак, за да се опита да реши общи конфликтни точки.

„Те имат контакти през цялото време, ускорени до известна степен, въпреки че не бих преувеличавал“, каза Ехуд Яари, базиран в Израел международен сътрудник на The Washington Institute, имайки предвид Саудитска Арабия и Израел. Двете страни имат „доста удобни линии за комуникация по отношение на разузнаването и противовъздушната отбрана“.

Кабинетът на министър-председателя на Израел и външното министерство отказаха коментар, както и външното министерство на Саудитска Арабия.

Говорител на Държавния департамент на САЩ коментира, че Вашингтон подкрепя „изграждането на връзки между регионалните партньори като съществени за просперитета, мира и стабилността на региона“.

Относно стремежа на Саудитска Арабия за нови ангажименти за сигурност и военни ангажименти от страна на САЩ като цена за нормализиране на отношенията с Израел, говорителят каза, че Вашингтон „работи с нашите саудитски партньори за укрепване на споделените приоритети в отношения, които насърчават по-стабилен, проспериращ и интегриран Близък изток.”

Споразумения

Потенциален съюз между Израел и Саудитска Арабия би дошъл, след като Тел Авив възстанови дипломатическите отношения с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан в поредица от сделки, сключени с посредничеството на американската администрация на Доналд Тръмп през 2020 г., сега известни като The Abraham Accords. Оттогава търговията процъфтява и износът на отбрана на Израел за тези страни достигна почти 800 милиона долара през 2021 г.

Оттогава споразумението със Судан е в застой, но преговорите изглежда са възвърнали инерцията след посещението на израелския външен министър Ели Коен в Хартум по-рано този месец. Това едва ли щеше да се случи без одобрението на Рияд, който отдавна оказва финансова подкрепа на Хартум и поддържа исторически и културни връзки.

Има и други признаци на затопляне на отношенията между Израел и Саудитска Арабия. Точно преди да положи клетва като министър-председател през декември, Нетаняху даде интервю за притежаваната от Саудитска Арабия телевизия "Ал-Арабия", в което нарече нормализирането на отношенията между еврейските и мюсюлмански държави „качествен скок“, който ще „промени нашия регион в начини, които са невъобразими."

Саудитска Арабия започна да разрешава полети, тръгващи от Израел за Азия и Австралия, да преминават през въздушното пространство на страната, което се смяташе за победа за Байдън. А саудитски и израелски военни и служители от разузнаването се срещат по-често, откакто Израел беше включен в зоната на отговорност на Централното командване на САЩ, обхващаща арабските държави от Персийския залив.

Срещу Иран

Насърчаването на Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив да споделят повече разузнавателна информация и да интегрират противовъздушната и противоракетната отбрана и морската сигурност помежду си и САЩ беше централна цел на разговорите, проведени в Рияд тази седмица. Това би помогнало да се противопостави на Иран, който подкрепи нахлуването на Русия в Украйна.

Джон Б. Алтерман, директор на Програмата за Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания, който често пътува до Рияд, за да се среща със саудитски официални лица, каза, че въпреки че има „дълбоко съгласуване във възприятията за заплаха между израелците и саудитците и други арабски правителства от Персийския залив“, когато става въпрос за Иран, това не е достатъчно само по себе си да бъде основата на нормализацията между Саудитска Арабия и Израел.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман може също да предлага нормализирането на отношенията с Израел като начин за подобряване на отношенията със САЩ, каза Алтерман, докато Нетаняху може да говори за това, за да отклони вниманието от проблемите у дома.

„Ще премине ли това отвъд приятели с предимства? Не е задължително да се случи скоро“, каза той.