Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нетаняху в търсене на баланс между коалицията и амбициите си

Мирослав Зафиров, дипломат от кариерата и експерт по Близък изток, в „Бизнес старт”, 03.02.2023

11:45 | 3 февруари 2023
Обновен: 12:32 | 3 февруари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Ние се намираме в състояние на отсъстващ процес на диалог между Израел и палестинската власт и на политика, която е насочена към запазване на статуквото в Газа. Ситуацията в Израел и в Палестина в момента е по-скоро спокойна. Основният проблем вече повече от година е този по Западния бряг, където има няколко центъра на насилие и на напрежение, коментира Мирослав Зафиров, дипломат от кариерата и експерт по Близкия изток, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

„Най-важното в момента е връщане на усещането за нормалност и политическа предвидимост”, изтъкна Зафиров.  

По думите на събеседника новият стар министър-председател Бенямин Нетаняху е в състояние на доста особен вътрешно-политически баланс между това, което той е обещал в предизборната си кампания на своите поддръжници и това, което е записано в коалиционното споразумение с неговите партньори.

„Много хора казват, че министър-председателят този път е по-скоро в състояние на относителна зависимост от своите коалиционни партньори, което – имайки предвид тяхната политическа визия, прави нещата доста по-сложни да бъдат предвидени”.

Коментирайки политиката на Израел по отношение на войната в Украйна, Зафиров посочи, че Израел вече се е опитал да бъде посредник във войната между Украйна и Русия по времето на мандата на премиера Бенет.

„ Доколко този опит беше успешен е трудно да се каже. Очевидно в момента Израел не участва в посредническите усилия, други държави се опитват да имат роля”.

Що се отнася до това дали биха могли да се възстановят преговорите за ядрената сделка с Иран, събеседникът сподели, че от годините работа в Близкия Изток е забелязал това, че ако има нещо, от което хората тук да се притесняват особено много, то това е доста хладният прагматизъм на иранската държава по отношение на много въпроси на войната и на мира, което понякога може да бъде доста притеснително, ако този прагматизъм не е поставен в правилния контекст.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.