Израел е на ръба на "конституционен колапс" заради правната реформа на Нетаняху

Предложените промени в съдебната система на страната предизвикаха масови демонстрации

13:12 | 13 февруари 2023
Автор: Гуен Акерман
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на Израел Исак Херцог предупреди в рядка реч в най-гледаното време в неделя, че страната е на ръба на „конституционен и социален колапс“ заради правителствения план за намаляване на властта на съдебната система.

Херцог, известен повече като надеждно скучен, отколкото алармиращ, говореше за широко разпространена загриженост, че промяната, планирана от новото правителство на премиера Бенямин Нетаняху, е толкова радикална, че поражда съмнения относно бъдещето на израелската демокрация, нейната привлекателност за чуждестранни инвеститори и връзки на най-силните си съюзници.

„Липсата на диалог ни разкъсва отвътре и аз ви казвам високо и ясно: това буре с барут е на път да експлодира“, каза Херцог пред нацията. „Това е спешен случай.“

Десетки хиляди демонстрират всяка седмица срещу плановете на правителството, докато десетки икономисти, бизнес лидери, пенсионирани шефове по сигурността и юристи се обявиха против промените.

Малко след като Херцог говори, призовавайки за компромис и диалог, ръководителите на водещите банки в страната - Hapoalim, Discount, Leumi и Mizrahi - всички изразиха подкрепа за неговия подход.

Президентът на Израел Исак Херцог. Снимка: Bloomberg

Нетаняху и неговите помощници искат да увеличат ролята на правителството при назначаването на съдии и значително да ограничат правомощията на Върховния съд да отменя законодателство. Въпреки че не са сами в твърденията си, че висшият съд има твърде много власт, мнозина казват, че планираното средство за защита е много по-лошо от проблема.

Всичко това се случва, докато насилието между израелци и палестинци се увеличи в Ерусалим и на Западния бряг. Кабинетът по сигурността обяви планове късно в неделя за легализиране на девет заселнически пункта и засилено полицейско присъствие в окупираните райони като отговор на палестински атаки срещу израелски цивилни там.

Припокриващите се кризи доведоха до ниво на дискурс, което само по себе си заплашва вътрешно насилие в страната.

Депутат от коалицията обвини председателя на върховния съд за смъртта на трима души при нападение от палестинец в Ерусалим. По-рано пенсиониран боен пилот написа в публикация във Facebook, че ако министър-председател поеме диктаторски правомощия, „той заслужава да умре“.

Най-близките съюзници на Израел също изразяват загриженост.

Президентът Джо Байдън каза на колумнист на New York Times през уикенда, че подобно на американската демокрация, израелската се основава на институционални проверки и баланси, по-специално чрез независима съдебна система.

Херцог, чиято роля е по-скоро символично лидерство, отколкото политика, отбеляза необходимостта от съвместна работа на фона на нарастващото насилие в Ерусалим и на Западния бряг. Той изложи рамка за започване на преговори за постигане на компромис.

„Заплахите отвън са достатъчно големи“, каза той.

Бившият премиер Яир Лапид, лидер на опозицията, нарече преговорната рамка на Херцог разумна, отбелязвайки нейната уговорка, че преговорите се обуславят от незабавно спиране на законодателния процес.

„Дотогава борбата ще продължи, протестите няма да спрат“, каза Лапид в изявление. „Ние се борим за ценностите на Декларацията за независимост и за самата идея да живеем тук заедно като един народ.“

Израел има само един законодателен орган и в такава парламентарна система изпълнителната власт може да упражнява огромен контрол, оставяйки само съдилищата да овладяват предполагаемите нарушения на малцинствата и човешките права. Загрижеността на много противници е, че предложените промени биха направили Израел много по-малко отворен и по-малко привлекателен като място за инвестиране, увеличавайки влиянието на религиозните фундаменталисти.

Първата част от планираните съдебни промени трябва да бъдат обсъдени в парламентарна комисия в понеделник. Голям протест е планиран пред сградата на парламента в Ерусалим.

Законопроект, предложен от министъра на правосъдието Ярив Левин, член на партията Ликуд на Нетаняху, има за цел да отслаби независимостта на Върховния съд на Израел, който през последните десетилетия играе активна роля в защитата на гражданските права, включително тези на палестинците, и правата на малцинствата в Израел, включително LGBTQ общността. Законопроектът ще позволи на Кнесета да отменя решенията на съда с обикновено мнозинство. И това би направило членовете на Кнесета от правителствената коалиция мнозинство в комисията, която назначава съдиите в съда. Други планирани промени в правната система в крайна сметка биха могли да доведат до отпадане на обвиненията за подкуп срещу Нетаняху.