Технологичният сектор в Израел се разбунтува срещу съдебната реформа на Нетаняху

Мощният сектор предупреждава за икономически щети, докато премиерът казва, че опасенията са преувеличени

19:00 | 24 февруари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се сблъсква с мощната технологична индустрия на страната заради план за реформиране на съдебната система, за който компаниите се опасяват, че ще доведе до отмяна на гражданските права и неконтролиран десен политически завой, който ще изплаши инвестициите и евентуални работници.

Технически ръководители и служители се присъединиха към десетки хиляди други до голяма степен светски израелци, протестиращи срещу законодателството, което Нетаняху започна да прокарва тази седмица, което би позволило на обикновено парламентарно мнозинство да отмени решение на Върховния съд на Израел, да ограничи неговата юрисдикция и да даде на управляващите коалиции правомощията да назначават съдии. Някои технологични компании казват, че изнасят пари от Израел и стартират нови бизнеси другаде като защитни мерки в случай, че законите предизвикат икономически спад.

Битката е част от ескалиращия културен сблъсък между крайнодесните религиозни партии, които дойдоха на власт с Нетаняху на изборите миналата есен, и до голяма степен светския технологичен сектор, съсредоточен в Тел Авив, средиземноморски град, известен със своята култура на кафенета и жизнена гей общност. Поддръжниците на реформата казват, че върховният съд на Израел се контролира от леви съдии, които могат твърде лесно да отменят закони, политики и назначени лица, които мнозинствата подкрепят в страна, която се измества надясно и става все по-религиозна.

Някои бизнес лидери в технологичния сектор казват, че законопроектите ще лишат съдилищата от тяхната независимост и ще дадат на правителството на Нетаняху безконтролна власт да превърне Израел в място, където предприемачи, инвеститори и таланти няма да искат да живеят или правят бизнес.

Те посочват исканията на коалицията на Нетаняху да се позволи сегрегация по пол в обществените пространства; позволяват на бизнеса да отказва обслужване на ЛГБТ клиенти на религиозни основания; и анексира окупирания Западен бряг, без да дава пълни равни права на живеещите там палестинци – ход, който според някои бизнес лидери може допълнително да навреди на международната репутация на Израел. Нетаняху каза, че няма да позволи дискриминация срещу ЛГБТ хората, въпреки че в миналото е подкрепял анексирането на Западния бряг.

Гай Титунович, главен изпълнителен директор и съосновател на CHEQ, голяма израелска компания за киберсигурност, каза, че някои ЛГБТ служители питат за преместване. „Те са уплашени“, каза той пред WSJ.

В знак на падащо доверие в икономиката, което анализаторите отдават на политическата несигурност, валутата на Израел, шекелът, падна със 7% през последния месец спрямо щатския долар, като се срина с 2% във вторник, ден след като започна гласуването на съдебната реформа. Това е втората най-зле представяща се световна валута след руската рубла, каза главният икономист на IBI Investment House Рафи Гозлан. Стотици икономисти, централния банкер на Израел и JPMorgan Chase & Co. също предупредиха, че реформата може да навреди на икономиката.

Нетаняху отхвърли опасенията като преувеличени и каза, че съдебната реформа ще премахне „излишните правни процеси“, които спъват икономическия растеж. Светски шампион на технологичния сектор, Нетаняху е признат за полагането на основите на икономическия просперитет на Израел, когато като министър на финансите в началото на 2000-те години той прокара данъчни облекчения, дерегулация, съкращения на разходите и повишена възраст за пенсиониране.

Членовете на неговата коалиция казват, че преразглеждането на съдебната система ще възстанови баланса в нев и ще увеличи представителството на "мизрахим", или евреите от близкоизточен произход, във Върховния съд, исторически доминиран от евреи с европейски произход. Мизрахим са стълбът на подкрепата на Нетаняху.

„Израел е демокрация и ще остане демокрация, с управление на мнозинството и подходяща защита на гражданските свободи“, каза Нетаняху в неделя.

Говорейки пред инвеститори, Нетаняху каза, че е имало ужасни икономически прогнози за неговите фискални промени в началото на 2000-те години, които са се оказали погрешни.

Главният прокурор на Израел забрани на Нетаняху да се занимава със съдебната реформа, заявявайки, че има конфликт на интереси, тъй като това може да повлияе на текущия процес за корупция срещу него. Нетаняху е обвинен в корупция, измама и злоупотреба с доверие във връзка с три различни разследвания, като за първи път действащ израелски лидер е обвинен. Той отрича да е извършил нарушение.

Израел няма писмена конституция. Вместо това Върховният съд основава своите решения на британското общо право, развивайки израелски прецедент и серия от основни закони, които предоставят квази-конституционни правомощия.

Мнозинството от израелците се противопоставят на напредналите съдебни промени, включително значително малцинство от тези, които са гласували за партиите в управляващата коалиция, според проучване, публикувано от базирания в Ерусалим мозъчен тръст, Израелския институт за демокрация. Близо три четвърти от израелците искат компромис, сочи проучването.

Посланикът на САЩ в Израел Томас Нидес и израелският президент Исак Херцог, безпартийна фигура, призоваха Нетаняху да намери компромис.

Страхувайки се, че няма да има компромис, израелските технологични компании, предприемачи и богати граждани предприемат стъпки, за да защитят парите и бизнеса си.

Verbit, израелска онлайн услуга за транскрипция, е сред най-малко девет технологични компании, които преместват парични средства извън Израел, заявявайки, че са подложени на натиск от инвеститори или мениджъри на риска, казаха ръководители и съветници на компанията.

Без съдебен контрол, главният изпълнителен директор на Verbit Том Ливне каза, че е „притеснен, че изведнъж няма да позволят на хората да изпращат пари в чужбина или да го направят много трудно, или да поискат луди данъци“.

Правителството на Нетаняху не е дало индикации, че ще приложи капиталов контрол или ще увеличи значително данъците.

Джон Медвед, основател и главен изпълнителен директор на OurCrowd, сред най-активните рискови капиталисти в Израел, каза, че технологичната индустрия и икономиката на страната вероятно ще бъдат устойчиви. Миналата седмица повече от 6400 души от 81 държави присъстваха на инвестиционна среща на върха на OurCrowd в Ерусалим и обещаха десетки милиони долари финансиране, каза компанията.

„Минахме през войни, икономически спадове, вътрешни борби“, каза той за икономиката. Но той добави: "Ако това не се третира правилно, може да има известна степен на щети."

Инвестициите все още се вливат в някои страни с малко правителствени проверки и баланси и авторитарни правителства като Китай, където инвеститорите искат излагане на огромния вътрешен пазар.

Израел е изложен на по-голям риск като малка страна, която разчита на външен износ, чуждестранни инвеститори и глобални технологични таланти, каза Адам Фишър, базиран в Тел Авив старши партньор в Bessemer Venture Partners, фирма от Сан Франциско, която е един от най-големите инвеститори в израелски технологични компании. Той каза, че вярва, че има опасност технологичните компании да напуснат Израел за САЩ, защото техните ръководители и служители са разстроени от посоката на страната.

Бесемер препоръча портфейлните компании да ограничат експозицията си към израелската валута и, където е уместно, да държат резервите си в долари във финансовите институции на САЩ.

„Нашето безпокойство е, че едно нелиберално правителство може да вземе решения, които постепенно ще направят израелските компании персона нон грата предимно на западните пазари, където Израел вече е спорен въпрос. Това е опасение, а не сигурност“, каза Фишър.

През последните седмици повечето нови израелски компании се регистрираха в САЩ, а не в Израел, ход, който улеснява прекъсването или намаляването на връзките с Израел, ако е необходимо, според адвокати, инвеститори и предприемачи.

Всяко увреждане на технологичната индустрия на Израел би имало огромен ефект върху икономиката на страната. Секторът съставлява 15% от БВП на Израел и около половината от неговия износ, движейки икономическа експанзия, която превърна страната в магнит за чуждестранни инвестиции и един от най-скъпите пазари на недвижими имоти в света.

Падането на шекела съвпадна с това, че израелският фондов пазар се представи по-слабо от световните индекси. Тези тенденции бележат началото на криза, предупредиха главните изпълнителни директори на най-големите банки в Израел на среща с един от най-важните религиозни коалиционни партньори на Нетаняху, Безалел Смотрич, миналата седмица.