Не гледайте смахнатата и неработеща власт в Израел - икономиката процъфтява

Повече от всякога технологиите, произведени в нацията, трансформират най -големите световни индустрии, пише Матю Уинклер за Bloomberg

20:00 | 1 ноември 2022
Обновен: 20:32 | 1 ноември 2022
Автор: Матю Уинклер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато дори най-напредналите икономики се затрудняват при най-високите проценти на инфлация през този век, анемичния растеж и сриващите се валути, Израел изглежда безвъзвратно нефункционален, като избирателите се подготвят да изберат петото си правителство за по-малко от четири години. Ден не минава без съобщения за сблъсъци на Западния бряг, повтарящата се опасност от ракети на Хамас, изстреляни от Газа, и опасност от ядрена война с Иран.

Вечните заглавия в Израел прикриват по-голямата реалност, която е, че близкоизточната нация от 9 милиона души е икономически титан. Тя има най-бърз растеж и един от най-ниските нива на инфлация и безработица. На всичкото отгоре шекелът е най-добре представящата се валута в света сред тридесетте, които се търгуват активно, и единствената, която се засили спрямо долара през изминалото десетилетие.

За разлика от която и да е от 34-те развити икономики, Израел се готви да постигне 5,2% ръст на брутния вътрешния продукт през 2022 г., 3,5% през 2023 г. и 3,5% през 2024 г., според повече от дузина прогнози, съставени от Bloomberg. С безработицата на 3,5% и инфлацията на 4,3% (около половината годишна ставка за САЩ и Европейския съюз), Израел се оказва еталон не само за стабилност, но и за иновации.

Ако нещо се промени през последните десет години, то е как корпоративният Израел стана разнообразен. Нито една от 630 компании, базирани в Израел, не представлява повече от 10% от стойността на пазара. Технологиите се превърнаха в индустрия №1, включително 107 компании, съставляващи почти 25% от пазара. През 2012 г. Teva Pharmaceutical Industries доминира в индекса с тегло 24%, следвана от селскостопанският и химически производител ICL Group на 10%. Днес здравеопазването и материалите представляват 11,2%, спад от нивото от 43,1%, според данни, съставени от Bloomberg.

От автомобилни части до решения за медицинско оборудване до храните, водата и изменението на климата, технологията, направена в Израел, трансформира най-големите световни индустрии.

Този център на иновациите включва Mobileye Global Inc., създател на визионерски системи за помощ на шофьорите за 50 производители на автомобили, или 70% от световния пазар. Наскоро Mobileye подаде документи в Комисията за ценни книжа и борси на САЩ за първично публично предлагане.

Също така, имате Nanox Imaging Ltd., обслужваща правителства, болници и клиники с облачен анализ на изображения, онлайн диагностика и услуги за фактуриране, докато разработва 3D медицинско изображения; Innoviz Technologies Ltd., производителят на сензори за LIDAR и софтуер за възприятие за автономно шофиране; и Redefine Meat Ltd., производител на храна без животни, използвайки собствен 3D печат и цифрово моделиране, за да възпроизведе външния вид, текстурата и аромата на месото.

Хората зад тези компании обикновено не се страхуват да се провалят, защото проектират решения за проблеми, които не са дефинирани. Когато Амнон Шашуа, професор в Еврейския университет в Йерусалим, основа Mobileye през 1999 г., той вече мислеше за усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS), които първоначално бяха посрещнати със скептицизъм.

„Индустрията ни отхвърли“, каза той в интервю през септември в централата на компанията в Ерусалим. „Разработихме го и спечелихме.“

Mobileye, която беше придобита от Intel през 2017 г. след IPO три години по-рано, надмина 75-те членове на Solactive Autonomous & Electric Vehicles Index с 43% увеличение на приходите през 2021 г. и печалба от продажби от 30% през 2022 г. (предвижда се да бъде 23% през следващата година), което го прави номер 1 по растеж сред звената на Intel, според оценки на 13 анализатори, съставени за Bloomberg. Прогнозите се подкрепят от нарастващия пазарен дял на Mobileye и неговите уникални приложения.

Половината от всички нови автомобили миналата година, или 40 милиона превозни средства, са били оборудвани с ADAS, а Mobileye е доставила 28 милиона, или 70%, каза Шашуа. Компанията успя да разшири пазарния си дял отчасти защото Mobileye „е единствената компания, която изгради цяла световна карта с висока разделителна способност, която нарекохме REM или Road Experience Management“, което позволява внедряването на автономни превозни средства на нови места почти мигновено, каза той.

Nanox пострада от съмнения заради бизнес модела си, замислен да адресира две трети от световното население - от Африка до Южна Америка до старчески домове в САЩ - без пряк достъп до услуги за медицински изображения. След IPO през 2020 г. акциите загубиха повече от 50% от стойността си. Но от средата на март Nanox надминава глобалните конкуренти, като расте с 32%. Прогнозите на анализаторите, събрани от Bloomberg, прогнозират обща възвращаемост (доходи плюс поскъпване) от 219% през следващите 12 месеца, по-висока от всяка от 10-те най-големи компании за медицински изображения.

„Опитваме се да преместим света от предсказуема медицина към превантивна медицина“, каза 65-годишният Ерез Мелцер, който стана главен изпълнителен директор на Nanox през януари. „Не можеш да бъдеш там, освен ако не се страхуваш от собствения си провал. А понякога е като да разработиш лек за болест, която не съществува.”

Innoviz, производителят на авточасти със седалище източно от Тел Авив и листнат на фондовия пазар Nasdaq миналата година, отчете увеличение на приходите от 144% през първото тримесечие и 78% през второто тримесечие, много над печалбите, отбелязани от 48-те компании на Bloomberg Intelligence Global Auto Parts Index.

Не толкова тайната съставка на компанията е технологията Lidar, осигуряваща надеждна навигация в променяща се среда. Пощенската служба на Япония каза през юли, че ще дигитализира пътища с помощта на Innoviz Lidar за цифрови карти. Месец по-късно Volkswagen AG поръча Lidar за $4 милиарда от Innoviz, а анализатори от Goldman Sachs Group Inc., Cantor Fitzgerald LP и Berenberg прогнозират, че приходите на Innoviz ще се увеличат средно с 288% през 2023 г. и с 374% през 2024 г.

„Всичко, което е роботизирано, ще се нуждае от Lidar“, каза Орен Бускила, главен директор по изследвания и развитие и съосновател на Innoviz, в интервю през юли. „Избрахме автомобилния пазар, защото това е мястото, където ще видим най-голям растеж за Lidar“, каза той. След 10 години повечето нови автомобили ще имат Lidar, добави Бускила.

„Автомобилната индустрия може да се промени, когато преминем към истински самоуправляващи се автомобили, не само такива, които се чупят автономно, но всъщност могат да поемат отговорността за шофирането от водача и да го оставят да заспи, да работи на лаптопа си или да чете книга или каквото и да е".

В момент, когато изменението на климата е екзистенциална заплаха за всички, устойчивостта все повече ръководи дневния ред на корпоративен Израел. Това е особено вярно за стартиращата компания Redefine Meat от 2018 г., която създаде първата 3D отпечатана пържола на растителна основа.

„Ако отделите индустрия, която допринася за щетите на тази планета, месото е най-голямата“, каза съоснователят и главен изпълнителен директор Ещар Бен-Шитрит по време на интервю през юли в централата на компанията в Нес Зиона. „Вярваме, че през следващите 20 години ще има голяма компания за месо, много подобна на JBS или Tyson Foods, която няма да се нуждае от животни и вярваме, че имаме добри шансове да бъдем тази компания.“

Продуктите на Redefine Meat са в повече от 500 ресторанта, месарници в Израел, Берлин, Амстердам и Лондон.

Поляризираната политика не попречи на няколко краткотрайни правителства да се фокусират върху устойчивостта като приоритет.

„Най-обещаващите сектори по отношение на иновациите в областта на климата са тези, свързани с алтернативни протеини, така че Redefine Meat е един от тях“, каза Ювал Ластер, старши заместник-директор по стратегията и политиката на Министерството на опазването на околната среда, миналия месец в Йерусалим. „Водните технологии, хранителните технологии, селскостопанските технологии са част от това, което виждаме като климатични иновации“, включително „вече над 600 стартиращи компании в Израел“.

Така че дори ако миналото е пролог и следващото правителство се провали поради липса на консенсус, икономиката не показва никакви признаци на забавяне.

„Климатът и иновациите са двупартийни в Израел“, каза Ластър.