Прозорецът на Израел да удари Иран се стеснява, тъй като Путин влиза в уравнението

Иран планира да придобие системата за противовъздушна отбрана С-400 от Русия, което би направило всякаква атака по ядрената програма на страната по-трудна

14:08 | 2 март 2023
Автор: Итън Бронър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран търси сложни нови системи за противовъздушна отбрана от Русия, които израелски служители смятат, че ще стеснят прозореца за потенциален удар по ядрената програма на Техеран, според източници на Bloomberg. Перспективата Иран да получи системите, С-400, ще ускори решението за евентуална атака, казаха хора в Израел и САЩ, запознати с дискусиите.

Русия не е казала публично дали ще достави оръжията, но Москва и Техеран се сближиха след нахлуването на Москва в Украйна. Ще отнеме по-малко от две години, преди S-400 да бъдат готови.

„Колкото по-дълго чакаме, толкова по-трудно става“, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху относно удара срещу Иран на конференция по сигурността в Тел Авив миналата седмица. „Чакахме много дълго. Мога да ви кажа, че ще направя всичко по силите си, за да попреча на Иран да се сдобие с ядрени оръжия.“

Подобни открити заплахи – ежедневни явления сега в Израел – са сложна комбинация от намерения и послания, насочени към Техеран и Вашингтон, въпреки че Израел бомбардира ядрени обекти в Ирак през 1981 г. и Сирия през 2007 г. Един открит военен конфликт с Иран може да предизвика несравним регионален трус, засягащ глобалните доставки на петрол.

Русия предложи на Иран „безпрецедентно сътрудничество в областта на отбраната, включително за ракети, електроника и противовъздушна отбрана“ и може да предостави на Техеран бойни самолети, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби миналия петък.

Кремъл и руското министерство на отбраната не отговориха на исканията за коментар, офисът на Нетаняху отказа коментар.

Загрижеността за ядрената програма на Иран нарасна, откакто международни наблюдатели откриха уран, обогатен до 84% чистота - малко под 90%, необходими за оръжия. До края на 2023 г. Иран ще има достатъчно уран, обогатен до 60%, за да произведе 10 бомби, според високопоставен израелски служител и бивш високопоставен американски служител.

Израел продължава да се надява, че САЩ ще поемат водеща роля при всеки възможен удар и докато администрацията на Байдън не изключва военни действия, тя предпочита дипломацията. Иран обвинява Израел в убийството на негови ядрени учени, последно в края на 2020 г., както и в хакерство и друг ядрен саботаж. Израел не ги признава публично, но те са широко признати от официални лица както в САЩ, така и в Израел.

Иран твърди, че неговата десетилетна атомна програма е за мирни цели, но западните сили твърдят, че страната изгражда капацитета да направи ядрена бомба.

Дронове и изтребители

През декември САЩ заявиха, че Русия задълбочава военната подкрепа за Иран в замяна на иранските доставки на дронове за войната на Москва срещу Украйна. През следващия месец ирански депутат каза, че Техеран очаква доставка на изтребители „Су-35“ от Русия до средата на март.

Русия има много добри връзки с Иран и Техеран търси повече подкрепа, каза Елена Супонина, базиран в Москва експерт по Близкия изток. След като САЩ и пет други сили подписаха споразумение с Иран през 2015 г., ограничаващо ядрената му програма в замяна на облекчаване на санкциите, Москва продаде на Техеран по-малко усъвършенствана система за противовъздушна отбрана, С-300.

Ядреното споразумение се разпадна през 2018 г., когато президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ.

С-400, които могат да поразяват въздушни цели на разстояние до 250 километра, биха създали „червена зона за самолети на голяма надморска височина“, каза Джереми Бини, експерт по отбраната в Близкия изток в Janes, британска фирма за отбранително разузнаване.

„Колкото повече средства за противовъздушна отбрана имат, толкова по-трудно е да ги удариш“, каза Йоси Купервасер, бивш висш служител на израелското военно разузнаване и сега старши изследовател във Форума за отбрана и сигурност на Израел, асоциация на бивши и резервни членове на силите за сигурност. „Ние анализираме кога е най-удобният момент да предприемем действия.“

Израел е бил в тази ситуация и преди. През 2015 г. израелската телевизия пусна записани разговори с Ехуд Барак, който беше министър на отбраната на Нетаняху през 2012 г., говорейки изрично за планове за нападение срещу Иран, които бяха отложени след дискусии със САЩ.

 

Израелските власти наблюдават не само способността на Иран да устои на въздушна атака, но и способността му да създаде ядрена бомба. Те изчисляват, че след като Иран реши да въоръжи, „необходими са между 18 и 24 месеца, за да изградят първата бойна глава“, каза Марк Дубовиц, ръководител на базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите, която лобира за мерки за противодействие на Иран, в интервю в Тел Авив.

След като Джо Байдън победи Тръмп, администрацията му се опита да съживи ядреното споразумение с Иран, но обвини Техеран, че се е оттеглил от разговорите. Посланикът на САЩ в Израел Том Нидес наскоро изрази разбиране за подхода на Израел. „Израел може и трябва да направи каквото трябва, за да се справи с (Иран) и ние ги пазим“, каза той на събитие на 19 февруари.

САЩ и Израел наскоро проведоха силно рекламирани военни учения в Средиземно море, най-мащабните някога учения между двата съюзника в демонстрация на въздушна сила. Нови самолети за дозареждане във въздуха, произведени в САЩ, които израелците трябва да получат до 2025 г., значително ще увеличат способността им за действия на дълги разстояния, каза Бини от Janes.

Държавите от Персийския залив ще бъдат изложени на известен риск, но мнозина се надяват Израел да действа – дори ако само отложи иранските ядрени амбиции за няколко години, каза Риад Кахваги, основател и главен изпълнителен директор на INEGMA, базирана в Дубай група за изследване на сигурността.