Ерата на "абсурдно" евтините полети приключва с новите правила на ЕС за емисиите

Пътниците на авиокомпаниите са изправени пред по-високи цени, тъй като Брюксел кара индустрията да плаща повече за замърсяването

17:16 | 12 февруари 2023
Обновен: 10:14 | 13 февруари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пътниците на авиокомпаниите са изправени пред по-високи тарифи съгласно наскоро засилените правила на ЕС, предназначени да се справят с авиационни емисии в знак, че ерата на супер нискотарифните въздушни пътувания може да е към своя край.

Заплахата от по-високи тарифи идва, докато превозвачите повишават цени, за да им помогнат да се възстановят от пандемията на коронавирус на фона на подновеното търсене на полети с края на ограниченията за пътуване.

ЕС иска да принуди въглеродно-интензивните индустрии да плащат повече за замърсяването си, като цените на билетите ще се повишат с до 10 евро за двупосочен полет поради увеличените данъци върху авиационни емисии, според анализатори.

Законодателите на ЕС дадоха първоначално одобрение за актуализиране на правилата за ценообразуване на въглеродните емисии на блока, което принуждава индустриите, включително авиацията, да купуват достатъчно квоти, за да покрият своето замърсяване съгласно системата за търговия с емисии (ETS).

Правилата постепенно премахват настоящата практика да се позволява на авиокомпаниите да получават значителна част от разрешителните, от които се нуждаят безплатно до 2026 г. Общият брой квоти в системата също ще спадне с времето, което анализаторите очакват да повиши цените.

Оливие Янковец, генерален директор на организацията за летищната индустрия ACI Europe, каза на индустриална конференция, че ЕС преминава през „основно нулиране на политиката“, което ще промени „икономиката на сектора“.

„Това ще доведе до увеличаване на разходите за авиокомпаниите, повишаване на цените и по-ниско търсене.“

Лобистката група Airlines for Europe заяви, че „законодателството за устойчивост като това на ЕС . . . може да доведе до спокъпване на полетите през центрове на ЕС като Амстердам, Париж или Франкфурт с около 23-29% през 2035 г.“. Според организацията това може да доведе до 17% по-малко пътници, пътуващи през центровете на ЕС.

Шефът на Ryanair Майкъл О’Лиъри по-рано каза, че нарастващите екологични данъци, заедно с по-високите цени на петрола, означават, че ерата на „абсурдно” ниските цени е приключила.

Разходите за спазване на EU ETS ще нараснат до 5 милиарда евро през 2027 г. за шестте най-големи превозвачи в рамките на ЕС спрямо 0,5 милиарда евро през 2019 г., изчисли анализаторът на Bernstein Алекс Ървинг. „Авиокомпаниите не могат да поемат това . . . и ще трябва да увеличат цените“, каза той пред Financial Times.

Пътниците в крайна сметка ще плащат между 8 и 10 евро повече за обратен полет, добави той.

Анализаторът на Deutsche Bank Джейми Роуботъм изчисли, че Ryanair, EasyJet и Wizz Air ще похарчат общо 785 милиона евро за въглеродни квоти през фискалната 2023 година, което се равнява на около 2,60 евро на пътуване на пътник. Сумата може да нарасне до 2,25 милиарда евро до средата на десетилетието, каза той.

EasyJet заяви, че е невъзможно да се предвидят бъдещи цени, но че индустрията се нуждае от повече държавна подкрепа, за да достигне нетната нула.

Миналата година Ryanair съобщи, че е похарчила 51 милиона евро за кредити и каза, че „в средносрочен до дългосрочен план“ няма да може да „елиминира“ въздействието на нарастващите разходи за квоти чрез форуърд хеджиране.

Цените на квотите в системата на ЕС се търгуваха близо до най-високите си стойности за всички времена, близо до 100 евро за тон в петък. Приходите от ETS ще бъдат насочени към схеми за насърчаване на използването на устойчиви авиационни горива.

Емисиите от авиокомпаниите представляват около 3 процента от емисиите на парникови газове в ЕС, по-голямата част от които идват от международни полети.

Европейската система за търговия с емисии е водещ елемент от плана на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с 55 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Екологичните групи заявиха, че схемата е ефективен начин за контролиране на въглеродните емисии и настояха тя да бъде разширена допълнително.

„Ценообразуването на въглеродните емисии е основен инструмент за намаляване на емисиите в Европа . . . Съвсем правилно е авиокомпаниите да плащат своя справедлив дял за емисиите“, каза Джо Дарден, директор на авиацията в Transport & Environment, неправителствена организация.

Авиокомпаниите са обхванати от ETS от 2012 г., но само за полети в рамките на Европейското икономическо пространство. Усилието да се разшири това до полети извън зоната беше успешно възпирано от страни, включително Китай и САЩ.

Европейските авиокомпании не само са изправени пред увеличени разходи за своите въглеродни емисии. ЕС също така договаря правила за налагане на възприемането на устойчиви авиационни горива — по-малко замърсяващи алтернативи на изкопаемите горива — както и повишени данъци върху керосина.

Актуализацията на системата за търговия с емисии няма да влезе в сила, докато окончателният закон не бъде одобрен чрез гласуване от Европейския парламент и от министрите на околната среда на ЕС през пролетта.