Гневът на Турция се обръща към Ердоган заради бавните действия и слабите сгради

Критиците обвиниха строителите, че жертват безопасността в полза на скоростта и разходите, като казаха, че на много повредени сгради липсват стоманени опорни пръти и достатъчно бетон

07:52 | 10 февруари 2023
Автор: Селджан Хаджаоглу и Берил Акман
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред нарастваща критика от страна на оцелелите от земетресението и опозиционните партии заради лошите практики в строителството в страната и това, което според тях е неадекватен отговор на едно от най-тежките природни бедствия.

След като националният брой на жертвите от двата мощни труса в понеделник надхвърли 17 600 (и най-малко 3 377 души в Сирия), критиците казват, че забавянето на правителството при изпращането на кранове и други тежки машини за повдигане на бетонни плочи е пропуснало критична възможност за спасяване на хора. Експертите се опасяват, че още десетки хиляди хора са затрупани под развалините, което означава, че броят на жертвите вероятно ще продължи да расте.

Ердоган призна, че е имало трудности при изпращането на спешна помощ на фона на суровите зимни условия до всичките 10 засегнати провинции, но каза в сряда, че всички налични средства за помощ са били мобилизирани. И все пак обвиненията датират от преди бедствието, с твърдения, че правителството не е успяло да наложи правилата за качество по време на строителния бум, което също допринася за броя на смъртните случаи.

Критиките идват, докато Ердоган се подготвя за националните избори през май, на които ще се стреми да удължи рекордното си управление от две десетилетия - белязано от скок в строителството, приветствано от президента като ключов двигател на икономическия растеж. Капацитетът за спасяване на хора и доставяне на помощ в зоната на бедствието бързо се превърна в основен въпрос преди вота, за който Ердоган все още работи за провеждането му по график.

„Дойдоха твърде късно, племенникът ми беше само със счупен крак, но не можа да издържи, докато чакаше помощ напразно“, каза възрастен мъж в предаване на живо по телевизия Fox от един от най-тежко засегнатите градове Караманмараш, крепост на подкрепа за Управляващата партия на Ердоган АК.

„Тези, които управляват тази страна, трябва да бъдат по-внимателни“, каза той часове след като Ердоган посети набързо издигнат палатков комплекс за останалите без подслон. „Знаем как управляват, трябва да се обърнат малко към гражданите и да служат на хората.“

Ръководителят на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу каза, че лошото строителство е допринесло за големия брой жертви и че Турция, страна, предразположена към земетресения, не си е взела поуки от миналото. Той обвини правителството, че прахосва парите на данъкоплатците, предназначени за подготовка за подобни бедствия.

Достъпът до Twitter в Турция беше временно ограничен след коментарите на Кълъчдароглу, въпреки че органът за наблюдение на телекомуникациите, който има такива правомощия, не е казал, че е спрял достъпа.

Лошо качество

Въпреки строгите правила за безопасност, наложени след земетресения, които убиха повече от 18 000 души близо до Истанбул през 1999 г., лошото качество на строителството и правоприлагането остава проблем. Критиците обвиниха строителите, че жертват безопасността в полза на скоростта и разходите, като казаха, че на много повредени сгради липсват стоманени опорни пръти и достатъчно бетон.

„Причината за такова опустошение е липсата на надзор, тъй като процесът на строителство се превърна в инструмент за събиране на капитал“, каза в четвъртък Тезкан Каракус Кандан, ръководител на клона на Камарата на архитектите в Анкара. „Някои сгради са се разцепили на две, което означава, че материалът е лош.“

Турското правителство потвърди срутването на 6444 сгради от повече от 11 000, за които се съобщава, че са повредени. Всеки изминал ден драстично намалява шансовете за оцеляване на хората под развалините, според Овгун Ахмет Ерджан, професор по геофизика в Истанбулския технически университет.

„Ние сме изправени пред изключително бедствие“, каза той. „Дори и проверките да бяха направени добре, унищожаването нямаше да е много по-малко.“

Известно е, че строителните фирми премахват носещи колони от някои магазини и паркинги и правят промени в носещите стени, изграждането на врати и прозорци.

Тази практика може да „накара сгради да се срутят при земетресения“, каза Бурак Къртман, строителен инженер в базираната в Анкара фирма за строителни услуги Yuksel Proje.

„Основният проблем на този хаос днес е едноличното управление“, каза Мерал Акшенер, председател на опозиционната партия Iyi, твърдейки, че в страната има институционален колапс, след като Ердоган превърна кабинета на президента в център на изпълнителната власт.