Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фондация BCause с кампания за подкрепа на доброволците в Турция и Сирия

Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, "Бизнес старт", 09.02.2023 г.

11:50 | 9 февруари 2023
Обновен: 15:03 | 9 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Организациите, които оказват помощ на място на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, на практика имат нужда от всичко - инструменти, лека техника за освобождаване на хора под срутените сгради, кръвни препарати и медицински консумативи, палатки, одеала, генератори за осигуряване на минимален подслон на изгубилите жилищата си. Фондация BCause е започнала кампанията си за събиране на финансови средства още вечерта на 6 февруари, като първите средства за две турски организации, които са членове на международната мрежа на българската организация, са в процес на изпращане. Това каза Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

BCause работи с три валидирани местни организации - Temel Ihtiyac Dernegi (TIDER - Basic Needs Association) и Toplum Gonulluleri Vakfi в Турция, а в Сирия с доброволческата мрежа MULHAM Gönüllüler YARDIM Dernegi (Molham Volunteering Team).

Има доста активни кампании за помощ в момента и за желаещите да помогнат няма грешен избор, каза Баракова, като изрази възхищението си от дарителите и доброволците, които бързо са се самоорганизирали. Желаещите могат да използват системата за еднократен SMS на 17 777/ DMS TRUS.

"Ние сме насочени за изпращане на финансова помощ за организациите, които работят на място. Работим много близко с тези местни организации и сме избрали опитни организации, които не от сега са активни в такива хуманитарни акции... Има доста добра организация. В нашата международна мрежа всичко е въпрос на предварителна подготовка - имаме списък с организации, които да са предварително валидирани и техният статут се проверява редовно всяка година. Беше много лесно да бъдат попитани за текущите им нужди, да влезем във връзка и да започнем работа. Част от тези организации имат дори сметки в Европа, така че финансовите дарения също могат да достигат организацията, която работи и в Сирия. Пречки няма, но времето е срещу нас."

Повече информация как могат да се правят дарения може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.