Само Twitter е изпратила непълен доклад за борба с дезинформацията на ЕС

Разочарована съм, че докладът на Twitter изостава от другите и очаквам по-сериозен ангажимент към техните задължения", написа заместник-председателят Вера Йоурова, отговаряща за ценностите на прозрачността в ЕК

17:00 | 9 февруари 2023
Автор: Джилиян Дойч
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Twitter Inc. е единствената технологична платформа, която не е изпратила пълен доклад до Европейския съюз с подробности за това как се справя с дезинформацията - ход, който рискува да разгневи регулаторните органи, предава Bloomberg.

Докладът на Twitter не съдържа достатъчно данни и не включва ангажименти от страна на компанията да даде повече правомощия на проверителите на факти, се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС в четвъртък.

"Разочарована съм, че докладът на Twitter изостава от другите и очаквам по-сериозен ангажимент към техните задължения", написа заместник-председателят Вера Йоурова, отговаряща за ценностите на прозрачността в Европейската комисия.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който наскоро разговаря със собственика на Twitter Илон Мъск за спазването на правилата на ЕС, не спомена директно компанията, но заяви, че "не е изненада, че степента на качество варира значително в зависимост от ресурсите, които компаниите са отделили за този проект".

Докладът, който е част от доброволния Кодекс на практиките на ЕС за дезинформация, съдържа подробна информация за това как компаниите работят за намаляване на разпространението на дезинформация, като например тази, споделяна от ботове за Covid-19 и за броя на отхвърлените политически реклами. Twitter подписа да спазва кодекса, преди Мъск да поеме компанията в края на миналата година, и се съгласи да представя актуализиран доклад на всеки шест месеца.

Макар че компаниите не са задължени да участват, неспазването му в пълен обем може да постави Twitter в неблагоприятна позиция пред регулаторните органи, особено когато компаниите се готвят да приложат широк набор от правила за модериране на съдържанието в предстоящия Закон за цифровите услуги (DSA) до 1 септември. Неспазването на DSA може да струва на компанията глоби в размер на 6% от годишните ѝ приходи или дори да накара комисията да забрани изцяло платформата.

Почти сигурно Twitter ще бъде определена като "много голяма онлайн платформа", което изисква от компанията да се занимава с вредно съдържание и да представя на комисията годишни оценки на риска. Мащабните съкращения на работни места в Twitter на Мъск - включително напускането на целия офис на компанията в Брюксел - породиха опасения дали компанията ще може да направи необходимите промени, за да се съобрази с правилата на ЕС.

Имейл, с искане за коментар относно доклада за дезинформация, беше изпратен на пресмейла на Twitter, но на него не беше отговорен.

Откакто пое Twitter, Мъск вече направи редица промени в платформата, които променят начина, по който тя се справя с дезинформацията, включително да премахне политиката за дезинформация за Covid-19 и да съкрати екипите, които работят по тези въпроси.

Той се е постарал да популяризира малко познатата функция, наречена Community Notes (бележки на общността), която моли доброволците, проверяващи фактите, да добавят повече контекст към подвеждащи или неверни туитове, но сегашният дизайн има ограничения около дезинформацията, която е политически поляризирана.

Twitter също така прекратява свободния достъп до своите API (приложен програмен интерфейс, бел. прев.), което позволява на академичните изследователи да проучват компанията. Сега изследователите вероятно ще трябва да плащат, за да получат тази информация.