Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мъск: Рекламите в Twitter са твърде чести, ще предприемем стъпки за решаване на проблема

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 23.01.2023

12:50 | 23 януари 2023
Обновен: 12:53 | 23 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

По-скъпият абонамент за платформата на социалната медия Twitter няма да съдържа реклами, разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Twitter печели почти 90% от приходите си от продажба на цифрови реклами и собственикът ѝ Илон Мъск неотдавна отдаде „огромния спад в приходите" на правозащитни организации, които са притиснали марките да спрат рекламите си в Twitter.

По-рано през декември Мъск обяви, че основната синя отметка на Twitter ще има наполовина по-малко реклами и че до 2023 г. ще предложи по-високо ценово ниво без реклами.

Милиардерът също така заяви, че рекламите са „твърде чести в Twitter и твърде големи" и че през следващите седмици ще бъдат предприети стъпки за решаване на тези проблеми. 

А в петък Мъск бързо се съсредоточи върху структурните ограничения на Twitter, докато даваше показания по дело, заведено от инвеститори заради загуби, които според тях са били причинени от негови туитове за потенциално сваляне на на Tesla Inc. от борсата. 

Платформата за социални медии, в която Мъск изписа двете станали вече печално известни думи на 7 август 2018 г. – „финансирането е осигурено" (funding secured) - ограничава дължината на туитовете.

Състоянието на главния изпълнителен директор на Tesla, когато е изпратил туита, в който се споменава възможността автомобилната компания да бъде свалена от борсата на цена от 420 долара за акция, се превърна в основна тема на процеса, който започна през миналата седмица.

Адвокатът на групата инвеститори, завели делото, заяви, че Мъск е излъгал, като е казал, че е осигурил финансиране за свалянето на Tesla от борсата, което е накарало отделни инвеститори, които са разчитали на това и на други неверни твърдения, да вземат търговски решения, които са им стрували пари. 

Според адвоката, представляващ Tesla и Мъск, фразата е несъвършена стенограма на главен изпълнителен директор, който искрено се опитва да комуникира с акционерите за сделка, за която смята, че има финансиране.

Главният ищец, инвеститорът Глен Литълтън, съди Мъск, Tesla и членовете на борда на Tesla от онова време. Той твърди, че туитовете са били неверни и са предизвикали колебания в цените на акциите, опциите и облигациите на Tesla, което е струвало на инвеститорите милиарди долари, както и иска обезщетение за тези загуби. Акциите на Tesla поскъпнаха с 11% в деня, в който Мъск съобщи в Twitter за евентуално придобиване на Tesla, но след това върнаха ръстовете си и спаднаха още повече, тъй като се появиха въпроси относно сделката, която така и не се осъществи.

Компанията Spotify Technology SA планира съкращения още тази седмица, присъединявайки се към редица технологични гиганти - от Amazon.com Inc. до Meta Platforms Inc. - които обявиха съкращения с цел намаляване на разходите.

Според отчета за приходите за третото тримесечие гигантът в областта на музикалния стрийминг има около 9800 служители, но колко ще бъдат съкратени не се уточнява.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.