Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Рекламата в Twitter се е сринала с повече от 70% през декември

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 25.01.2023

14:05 | 25 януари 2023
Автор: Галина Маринова

По данните от Standard Media Index (SMI) разходите за реклама в Twitter са се сринали със 71% през декември, сочат данни от компания за проучване на рекламния пазар. Това се е случило, след като големи рекламодатели свиха бюджетите си за реклама в социалната мрежа след придобиването на гиганта от Илон Мъск. Това каза Елена Кирилова, Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Данните са публикувани в момент, в който Twitter се опитва да се справи с отлива на рекламодатели. Компанията обяви няколко инициативи, с които се опитва да ги спечели обратно, предлагайки безплатни реклами, вдигайки забраната за политическа реклама и давайки на фирмите по-голям контрол върху позиционирането на рекламите им.

Според данните на SMI рекламните разходи в Twitter са спаднали с 55% през ноември в сравнение с година по-рано, въпреки че тези месеци традиционно са време на по-високи разходи за реклама, тъй като компаниите промотират продуктите си в предпразничния сезон.

Twitter не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Повечето компании са спрели да харчат в Twitter през ноември, твърди друга компания за проучвания, наречена Pathmatics. Това е същият месец, в който Мъск възстанови спрени акаунти и пусна платеното верифициране на акаунти, което доведе до фалшифицирането на профили на компании.

14 от 30-те топ рекламодатели в Twitter са спрели изцяло рекламата си в платформата, след като Мъск пое контрола над нея на 27 октомври, посочва Pathmatics.

На събитие през ноември Мъск коментира проблема и заяви, че разбира, ако рекламодателите „искат да си помислят“.

Горе-долу по същото време Мъск обвини активистки групи, че оказват натиск върху рекламодатели да оттеглят рекламите си от социалната мрежа. Рекламните приходи съставляват около 90% от общите приходи на Twitter.

Приходите на Twitter за четвъртото тримесечие са намалели с около 35% на годишна база заради спада при рекламата, писа The Information, позовавайки се на информация от представител на висшия мениджмънт на Twitter, разкрита на среща на екипа миналата седмица.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.