Пет сценария, които вещаят още проблеми за глобалните пазари

Устойчива инфлация, Covid и войната в Украйна са сред основните неизвестни пред инвеститорите

09:01 | 28 декември 2022
Обновен: 10:00 | 28 декември 2022
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След най-лошата година за глобалните акции от повече от десетилетие и поражението на облигациите, несравнимо през този век, някои инвеститори не са готови да приемат нищо за даденост през 2023 г.

Докато оптимистите залагат на централните банки, които се насочват към намаляване на лихвените проценти, заедно с Китай, който напълно излиза от изолацията си от Covid, и конфликтът в Европа затихва, други са нащрек за рискове, които могат да хвърлят пазарите отново в смут.

По-долу са пет сценария, които заплашват да донесат повече проблеми на инвеститорите през следващата година.

Укрепена инфлация

„Пазарът на облигации очаква инфлацията да се върне по план в зоната си след 12 месеца“, каза Матю Макленън, съръководител на екипа за глобална стойност в First Eagle Investment Management.

Но това може да е голяма грешка. Съществува реален риск ръстът на заплатите и натискът от страна на предлагането като повишените разходи за енергия да продължат да подхранват увеличението на потребителските цени, каза той.

Това би изключило завоя към съкращения от Федералния резерв и Европейската централна банка, които пазарите очакват в средата на годината.

Въздействието: акциите и облигациите продължават да падат, засилване на долара и повече болка в нововъзникващите пазари.

След това възниква въпросът за по-високите разходи за заеми, които предизвикват рецесия и техният ефект върху на инвеститорите, според Макленън.

„Фед не видя настъпващата инфлация и в стремежа си да се борят с инфлацията може да не видят финансова авария“, каза той. „Напълно възможно е Фед да подценява риска от финансова катастрофа.“

Китай се препъва

Китайските акции поскъпнаха с около 35% от най-ниската си стойност през октомври поради перспективата втората по големина икономика в света да се отвори отново след продължителни и драконовски блокади.

Срещу този оптимизъм е опасността здравната система да бъде претоварена, тъй като инфекциите се увеличават и икономическата активност се срива. Претъпканите болници и опашките в погребалните бюра предизвикаха тревога през последните седмици и бяха придружени от спад на социалната мобилност в големите градове.

„Кривата на инфекцията в Китай ще се повиши и ще достигне връх само един или два месеца след китайската Нова година“, каза Марсела Чоу, глобален пазарен стратег за JPMorgan Chase.

Тя очаква нацията да успее да отвори отново, но все пак предупреждава за „риск по отношение на това как се развива Covid“.

Възстановяването на китайските акции остава крехко и всяка перспектива за спъване на икономическата активност би подкопала търсенето на стоковите пазари, особено за индустриални метали и желязна руда.

Руско-украинската война

„Ако войната се влоши и ако НАТО се включи по-пряко във военните действия и санкциите се засилят, това би имало доста негативен ефект“, каза Джон Вейл, главен глобален пазарен стратег за Nikko Asset Management.

Вторични санкции срещу руските търговски партньори, особено Индия и Китай, биха засилили ефекта от настоящите ограничения в опасен момент за световната икономика, според Вейл.

„Това би било голям шок в доставките за света по отношение на храни, енергия и други продукти като торове, определени метали и химикали“, каза той.

Още по-тревожен сценарий би било използването на тактическо ядрено оръжие от Русия - заплаха, която изглежда далечна, но в границите на възможното. Това може да сложи край на украинския селскостопански износ с един замах.

Развиващите се пазари се сриват

Много инвеститори виждат намаляване на силата на долара през 2023 г. и намаляване на разходите за енергия – два фактора, които биха облекчили натиска върху нововъзникващите пазари.

Всеки неуспех за ограничаване на инфлацията би попречил на този резултат за валутните пазари, докато засилването на войната в Украйна е само един от многото рискове, които могат да доведат цените на енергията отново до небето.

„Възможно е да преминем през още една година, в която нововъзникващите пазари срещат трудности“, каза Шейн Оливър, ръководител на инвестиционната стратегия и икономика за AMP Services Ltd. „Все още висок или вероятно покачващ се щатски долар ще работи срещу страните с нововъзникващи пазари, тъй като много от тях имат дълг, деноминиран в щатски долари.“

Болката от този сценарий ще бъде особено остра за правителствата на нововъзникващите пазари, които ще трябва да понесат още по-тежко бреме от дълг, набран в долари.

Завръщането на Covid

По-заразен или смъртоносен щам на Covid-19 или дори настоящите варианти, които се задържат по-дълго, може да започнат отново да блокират веригите за доставки, което ще се отрази на инфлация и ще забави икономическата активност.

„Вярваме, че макроударът върху растежа ще бъде усетен най-силно от по-големите икономики и тези, които са по-зависими от търговията“, каза Чоу от JPMorgan.

Засега тя залага, че вирусът ще продължи да отстъпва и очаква негативността на пазарите да се фокусира повече върху ценообразуването на инвеститорите в рецесията в САЩ и Европа.