Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Луксът и рециклирането на дрехи превземат модата

Ирен Велковски, създател и креативен директор на Maison Estrella, "Светът е бизнес", 23.12.2022 г.

21:01 | 23 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Пандемията обърна по-голямо внимание на негативното влияние на консуматорството и бързата мода върху околната среда, като идеите за повече рециклиране и кръгова икономика са по-широко възприети сред обществото. Тези тенденции се възприемат и от светът на модата, каза Ирен Велковски, създател и креативен директор на Maison Estrella, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Тази истерия за триседмично зареждане на магазините като че ли отшумява и по-скоро започваме да се връщаме на познатия модел с два-три сезона облекла, което ще доведе до намаляване на потреблението в големите магазини."

Тази тенденция върви с друга - за по-голяма възможност за рециклиране или връщане на дрехи, каза Велковски. Продажбата "втора ръка" навлиза и в луксозния сектор, където дрехите имат характерен по-дълъг живот заради по-високото качество материали и труд.

"В момента на световните панаири все повече се предлага текстил на базата рециклируеми нишки, които могат да бъдат върнати за втори живот."

Хората може би вече си дават сметка, че прекаленото консумиране не има дава усещането за стойност или за нещо специално, коментира Велковски.

"Луксът превзема модата... Хората се обръщат към по-стойностните покупки, комуникация, всичко, което ги прави да се чувстват по-различни, по-значими и по-отговорни към случващото се."

Пандемията се е оказала голяма пречка за развитието на основаната през 2018 г. Maison Estrella, разказа Велковски.

"По отношение на официалната мода - прекратиха се всякакви тържества и поводи - но по отношение на бранша, на работата на ишлеме, нещата не стояха точно така. Колегите, които съумяха да преструкторират своето производство, извлякоха значителни ползи от пандемията - заваляха поръчки за милиони за предпазни маски и облекла, които много от нашите големи предприятия спечелиха, а после преотдадоха на подизпълнители."

Сегментът луксозна и висша мода спря по време на пандемията и на практика три сезона никой не извади нова колекция, като дори много големи концерни са започнали да произвеждат предпазни облекла, разказа Велковски.

Maison Estrella продава с голям успех в Лондон и Париж по-луксозната си колекция, която по-трудно се продава в България, където клиентите все още не възприемат нещо, произведено в страната, като луксозна стока. Модният бранд има две производствени ателиета, а преди няколко месеца е разкрил нов представителен бутик. Maison Estrella бе отличена със "Златна игла" за 2022 г.
 
Липсата на кадри в бранша до няколко години ще доведе до "почти закриването" на бранша, смята Велковски. По-голямо въвеждане на дуалното обучение може да облекчи ситауцията, но има нужда не само от моден дизайн, но и конструкция, технология, производство.

Заради транспортните разходи и намаленото количество продукция вече е по-изгодно да се произвежда в България и подобни държави за задоволяване на европейските пазари, каза Велковски. В България има традиции за работата на ишлеме, но с повишаването на възрастта на заетите се губи рентабилността, която от своя страна дава възможностите за съществуването на луксозните линии.

Навлизането на неформалното облекло във все повече сфери не е заплаха за развитието на по-луксозните колекции, смята Велковски.

"Хората започнаха да прегръщат идеята да сме адекватно облечени на адекватни места. Няма причина да си "уау" облечен, отивайки на работа, но показваш уважение, ако си облечен адекватно на коктейл или събитие... Стив Джобс се появи по тениска на H&M и дънки на Zara, но с Rolex на ръката."

Какво е началото на Maison Estrella, как се налага моден бранд в България, как работниците в сектора могат да бъдат използвани за източване на осигуровки и как държавата неглижира бранша може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.