Саудитският принц обмисля инвестиция от $500 млн. в звено на Credit Suisse

Банката ще възстанови марката Credit Suisse First Boston под ръководството на ветерана в сделките Майкъл Клайн

15:51 | 5 декември 2022
Автор: Динеш Наир,Марион Халфтенмайер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на швейцарската банка Credit Suisse Group AG поскъпнаха с над 7% поради възможността престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман да придобие дял в подразделението на кредитора за инвестиционно банкиране, след като той бъде отделен от основната компания, пише Bloomberg.  

Според запознати Бин Салман може да вложи около 500 млн. долара в подразделението. Atlas Merchant Capital на бившия изпълнителен директор на Barclays Plc Боб Даймънд също може да е сред инвеститорите, казаха запознати лица, като помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като обсъжданията са частни. Не е ясно дали престолонаследникът ще прояви интерес в лично качество или чрез други инвестиционни дружества в Кралството.

Националната банка на Саудитска Арабия, 37% от която е собственост на държавния инвестиционен фонд на страната, вече е основен инвеститор в текущия кръг за набиране на капитал на Credit Suisse на стойност 4 млрд. долара. Допълнителна инвестиция от страна на богатата на петрол държава ще засили доверието в усилията за преструктуриране на кредитора. Ръководителите на швейцарската фирма вече заявиха, че няколко страни се интересуват от инвестиции във възстановяването на марката Credit Suisse First Boston под ръководството на ветерана в сделките Майкъл Клайн.

От Credit Suisse отказаха коментар. Центърът за международни комуникации на Саудитска Арабия не отговори веднага на молбата за коментар. По-рано Wall Street Journal съобщи за инвестиционния интерес.

Акциите на базираната в Цюрих банка продължават да поскъпват от петък, когато коментарите на председателя Аксел Леман помогнаха да се прекъсне 13-дневна серия на поевтиняване. През тази година те са загубили около 63% от цената си.

Леман заяви, че състоянието на ликвидността на банката се е подобрило и огромният отлив на клиентски активи по-рано през тримесечието е бил спрян. Спадът от последните седмици е довел до това, че акциите са се доближили до нивото, което швейцарският кредитор предлага на инвеститорите при набирането на капитала, което е навредило на привлекателността на офертата за инвеститорите.

Бизнесът на First Boston, който Клайн поема, ще се опита да защити и възстанови някои от исторически най-силните дейности на кредитора в областта на инвестиционното банкиране, като например сливания и придобивания и финансиране с ливъридж. Подразделението на швейцарската фирма за инвестиционно банкиране се наричаше Credit Suisse First Boston в продължение на почти две десетилетия, преди да реши през 2005 г. да се откаже от това име в полза на едно наименование за всички свои дейности.

Потенциалната инвестиция от страна на лидера на Саудитска Арабия, би била още едно доказателство за силата на връзките на Клайн в Близкия изток. Връзките му в Кралството са ключова част от плановете за отдела за инвестиционно банкиране и увеличението на капитала. Според хора, запознати с дискусиите, той е участвал пряко в подготовката на инвестицията от страна на Саудитската национална банка, която ще й позволи да придобие дял от 9,9%.

Връзките на специалиста по сделки с Близкия изток датират поне от времето, когато е работил в Citigroup, където по време на финансовата криза е водил преговори за капиталова инжекция от Абу Даби в размер на 7,5 млрд. долара. Той също така ръководи екипа на Citigroup, който помогна на Dow Chemical Co. да получи финансиране от Kuwait Investment Authority.

В понеделник Credit Suisse съобщи, че е приключила и емитирането на нов дълг на стойност 5 млрд. долара, което е част от плановете за укрепване на баланса ѝ, и ще представи актуализиран план за финансиране за 2023 г., когато публикува резултатите си за четвъртото тримесечие на 9 февруари. 

Новите акции ще започнат да се търгуват на 9 декември. Credit Suisse се нуждае от средствата от предлагането на права, за да финансира съкращенията на работни места и отделянето на компанията, наред с други елементи от мащабното преструктуриране.