Credit Suisse предлага да изкупи обратно свой дълг за 3 млрд долара

Предложението за обратно изкупуване наподобява тази на Deutsche Bank AG от 2016 година

20:30 | 7 октомври 2022
Автор: Катрин Босли, Мириям Базлу 
Credit Suisse предлага да изкупи обратно свой дълг за 3 млрд долара

Швейцарската банка Credit Suisse Group AG иска да изкъпи обратно свои облигации на стойност 3 млрд. долара, като се възползва от срива в цените на пазара, като същевременно демонстрира и финансовата си мощ в края на седмица, в която много инвеститори подложиха на съмнение нейната стабилност.

Предложението включва дългови ценни книжа в евро и лири, които струват около 980 млрд. долара, както и отделно предложение за доларови облигации на стойност 2 млрд. долара, се казва в съобщение на базираната в Цюрих банка от петък.

Credit Suisse беше обхваната от множество скандали едва седмици преди обявяването на всеобхватен стратегически преглед, поради серията от фалити за милиарди долари и след като книжата на банката загубиха половината си стойност от началото на годината. Предложението за обратно изкупуване наподобява тази на Deutsche Bank AG от 2016 година. Тогава тя беше на стойност от 5,4 млрд. долара, а германската банка също беше изпаднала в сериозни затруднения.  

Книжата на Credit Suisse скочиха с до 3,6% в Цюрих последвани и от нейните облигации.

Банката иска да закупи облигациите на силно занижени цени. Например Credit Suisse ще плати по-малко от 96 цента за евро, за да купи облигация с плаваща лихва за 750 млн. евро, която миналия петък беше над номиналната си стойност, и ще предложи спред от 350 базисни пункта спрямо германските държавни облигации за емисия за 1,5 млрд. евро, която през септември се търгуваше доста под 300 базисни пункта.

Когато през лятото кредиторът набра капитал с т.нар. облигации от допълнителен капитал от първи ред, най-рисковия вид банков дълг, той трябваше да плати почти двуцифрен купон при сделка, деноминирана в долари. Сега тази облигация се котира с повече от 10 цента под номиналната стойност.

През август швейцарската банка назначи Диксит Джоши, бивш изпълнителен директор на Deutsche Bank, за свой главен финансов директор на мястото на Дейвид Матърс. Реорганизацията на Credit Suisse вероятно ще включва и продажби на активи или излизане от пазара на различни звена, като се очаква тя да доведе до значително съкращаване на губещия отдел за инвестиционно банкиране. Прегледът става още по-наложителен, тъй като цената, която инвеститорите трябва да платят, за да застраховат дълга на банката, напоследък също нарасна до безпрецедентни нива.

"Сделките са в съответствие с нашия проактивен подход за управление на цялостната структура на пасивите и оптимизиране на разходите за лихви и ни позволяват да се възползваме от пазарните условия, за да изкупим обратно дълг на атрактивни цени", се казва в изявлението на Credit Suisse.

Инвеститорите са обезпокоени как банката ще покрие разходите по плана си и какво би означавало това за капитала, с който разполага, особено в период, когато инвестиционното банкиране търпи големи загуби. Към 30 юни Credit Suisse имаше капиталово съотношение CET1 от 13,5%, което е далеч над международния регулаторен минимум от 8% и швейцарското изискване от 10%.

"Обратното изкупуване на облигации е начинът на Credit Suisse да се справи с настоящата ситуация, тъй като се надява да намали спредовете по суаповете за кредитно неизпълнение, преди отново да излезе на пазара на облигации, за да набере капитал".

Това каза Алисия Гарсия Хереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis SA. "Credit Suisse може би е избрала правилния момент, тъй като настоящият пазар е и един от малкото прозорци тази година за компаниите да набират облигации на публичния пазар."

генцията за кредитен рейтинг S&P потвърди дългосрочния рейтинг на Credit Suisse на BBB в четвъртък, като добави, че перспективата остава негативна на фона на продължаващата несигурност около предстоящия стратегически преглед и целевия оперативен модел.

Ето и мнението на експерт от Bloomberg Intelligence

Участието на Credit Suisse на паричен търг за някои от първостепенните ѝ облигации, емитирани от оперативното дружество, може да помогне за стабилизиране на спредовете в други части от структурата на задълженията на банката. Но обхватът на търговото предложение е ограничен - до 3 млрд. долара, което може да означава, че банката иска да запази досегашната си стабилна ликвидност в този несигурен момент.

Йерун Юлиус, старши кредитен анализатор