Credit Suisse прогнозира сериозна загуба, тъй като богатите клиенти напускат

Акциите на CS спаднаха с 2,6% в началото на търговията, падайки под рекордно ниско ниво при затваряне в края на септември

17:50 | 23 ноември 2022
Обновен: 18:35 | 23 ноември 2022
Автор: Марион Халфтърмайер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Credit Suisse Group AG предупреди, че ще регистрира загуба до 1,5 милиарда швейцарски франка (1,6 милиарда долара) за четвъртото тримесечие и отчете по-нататъшно изтичане на средства от звеното за управление на богатството на фона на спад в доверието на клиентите.

Акциите спаднаха с 6.2% в началото на търговията, падайки под рекордно ниско ниво при затваряне в края на септември.

Базираната в Цюрих банка заяви в изявление от сряда, че очаква загуби както в подразделението за управление на богатството, така и в звеното си за инвестиционно банкиране поради понижена активност, пазарни условия, продължаващо изтичане на клиентски активи и продажба на неосновни бизнеси.

Кредиторът каза, че към 11 ноември нетните изходящи потоци на активи са били около 6% от активите под управление в края на третото тримесечие. Това се равнява на приблизително 84 милиарда швейцарски франка в изходящи потоци от звеното за управление на богатство и активи.

Credit Suisse е в процес на цялостно преустройство, което ще доведе до разделянето на инвестиционната ѝ банка и поставянето на по-голям фокус върху частното банкиране след години на скандали и грешки в управлението. Тя ще поиска одобрение от акционерите по-късно в сряда за увеличаване на капитала от около 4 милиарда франка и възнамерява да намали броя на служителите с около 9 000 до 2025 г.

„Огромните нетни изходящи потоци в Wealth Management, основният бизнес на CS заедно със Swiss Bank, са дълбоко обезпокоителни – още повече, че все още не са обърнати“, каза Андреас Вендити, банков анализатор в Bank Vontobel AG в Цюрих. „Credit Suisse трябва да възстанови доверието възможно най-бързо – но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.“

Действителните резултати ще зависят от „редица фактори“, включително оставащото представяне за останалата част от годината, продължаващото излизане от неосновни позиции, всякакви обезценки на репутацията и резултатите от други продажби на активи, казаха от банката.

Банката предупреди миналия месец, че може да се очаква загуба за четвъртото тримесечие, като главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер каза, че банката „определено“ ще бъде печеливша от 2024 г.

По-ниските депозити и намалените управлявани активи се очаква да окажат отрицателно въздействие върху нетния лихвен доход на банката и приходите на отдела за богатство, се казва в съобщението.

Изходящите потоци от подразделението за управление на богатството „са намалели значително от повишените нива през първите две седмици на октомври 2022 г., въпреки че все още не са се обърнали и са били приблизително 10% от активите под управление в края на третото тримесечие на 2022 г.“, се казва в него.

Освен това банката очаква да понесе разходи за преструктуриране и обезценки на софтуер и недвижими имоти в размер на 250 милиона швейцарски франка през четвъртото тримесечие.