S&P понижи рейтинга на Credit Suisse до 1 ниво над боклук

Главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер заяви миналата седмица, че банката "със сигурност" ще бъде на печалба от 2024 г.

18:30 | 2 ноември 2022
Автор: Патрик Уинтърс, Мириям Балезу, Стивън Арънс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дългосрочният рейтинг на швейцарската банка Credit Suisse Group AG беше понижен от S&P Global Ratings до само 1 ниво над неинвестиционен рейтинг, наричан още рейтинг боклук, което отново подчертава предизвикателствата пред нея. Преди седмица тя представи план за радикално преструктуриране.

Дългосрочният рейтинг на банката беше понижен от BBB до BBB- със стабилна перспектива. По-ниската степен е BB, която се счита за „спекулативна“. Американската рейтингова компания, подобно на няколко други анализатори каза след обявеното преструктуриране, че „очаква значителни рискове пред изпълнението на фона на волатилна и влошаваща се икономическа и пазарна среда“. Освен това тя сигнализира, че някои подробности около продажбата на активи остават „неясни“.

Новата стратегия на Credit Suisse предизвика най-големия еднодневен спад в цената на нейните акции в историята, като те загубиха 18%, тъй като инвеститорите не одобриха високите разходи по плана, скромните прогнози за възвръщаемост и значителното разводняване. Стратегическият преглед дойде в момент, когато банката отчете тримесечна загуба от 4,03 млрд. швейцарски франка, която включва и голяма обезценка на отсрочени данъчни активи, свързана с реорганизацията. Преструктурирането ще доведе до разделяне на инвестиционната банка и ще струва около 2,9 млрд. франка до 2024 г.

"Резултатите на Credit Suisse за третото тримесечие показват отслабване на франчайза, тъй като водещият ѝ бизнес за управление на богатството се оказа по-малко устойчив от предварително очакваното, което се демонстрира от отлива на пари от клиенти и негъвкавата разходна база", се казва в изявление на S&P.

По-рано тази година S&P потвърди дългосрочния рейтинг на Credit Suisse на ниво BBB, позовавайки се на ангажимента на групата за стабилен капитал, въпреки че перспективата остана негативна на фона на несигурността относно ревизираната стратегия.

Новото понижение означава, че Credit Suisse има най-ниския кредитен рейтинг на емитент от S&P сред холдинговите компании на всички големи инвестиционни банки, което потенциално създава неблагоприятни условия, тъй като по-ниските рейтинги обикновено водят до по-високи разходи за финансиране. Освен това те обикновено правят кредиторите по-малко привлекателни като контрагенти по сделки с деривати.

Междувременно Moody's потвърди рейтинга на първостепенния необезпечен дълг на Credit Suisse на Baa2 и понижи рейтинга на дългосрочния първостепенен необезпечен дълг на основно дъщерно дружество на швейцарската банка.

Суаповете за неизпълнение на задълженията, застраховащи дълга на Credit Suisse в евро за пет години, се повишиха леко в началото на днешната търговска сесия. Облигациите останаха без съществена промяна.

 

Няколко понижения на кредитния рейтинг изиграха важна роля за загубата на пазарен дял на Deutsche Bank AG преди няколко години, а възстановяването на кредитния рейтинг на фирмата оттогава насам беше решаващ фактор за възвръщането на този пазарен дял.

"Въпреки тези рейтинги понижаването до неинвестиционен клас не изглежда неизбежно", каза анализаторът на Zurcher Kantonalbank Кристиан Шмидигер.

За да укрепи финансите си, банката планира да набере 4 млрд. франка чрез емитиране на права и продажба на акции на ключови инвеститори, включително Саудитската национална банка. Председателят Аксел Леман заяви, че увеличението на капитала ще направи кредитора "стабилен", което ще му помогне да извърши преструктурирането, при което банката ще обособи отдел за инвестиционно банкиране, като същевременно ще свие търговските операции.

Други ключови елементи на преструктурирането включват продажбата на части от Групата за секюритизирани продукти на Apollo Global Management Inc. и Pacific Investment Management Co. Банката също така иска да намали броя на служителите си с 9 000 до 43 000 до 2025 г.

Ръководителите на банката искаха да избегнат увеличаване на капитала, тъй като акциите се търгуваха близо до рекордно ниски нива, но видяха отлив на активи и депозити от богати клиенти и в крайна сметка решиха да увеличат капитала, за да подпомогнат финансовото си състояние. Банката очаква загуба и през четвъртото тримесечие.

Главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер заяви миналата седмица, че банката "със сигурност" ще бъде на печалба от 2024 г. Дотогава кредиторът очаква да изплаща само "номинален" дивидент. Като част от набирането на капитал Саудитската национална банка ще стане един от най-големите акционери на швейцарската банка с дял от почти 10%. Qatar Investment Authority, друг водещ инвеститор, също ще увеличи дела си, като инвестира заедно с SNB, съобщи Financial Times.