Credit Suisse настоява шпионския софтуер Pegasus да продължава да се продава

Кредиторите на израелския производител на софтуера NSO "разбират нуждата от предпазливост", но искат компанията да работи нормално

18:40 | 9 юни 2022
Обновен: 19:25 | 9 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Credit Suisse настоява NSO Group да продължи да продава шпионския си софтуер Pegasus на нови клиенти само няколко седмици след като САЩ включиха израелския производител на кибероръжия в черния списък, заявявайки, че авторитарните режими са използвали хакерския му инструмент за заглушаване на инакомислието, пише Financial Times.

Огласеното днес искане е отправено в писмо от декември от адвокати, представляващи швейцарската банка и някои от нейните колеги кредитори на NSO, включително хедж фонда Senator, както и американската инвестиционна банка Jefferies в качеството ѝ на надзорник на заем за NSO.

То дойде след разкритията за това как Pegasus е бил използван за хакване на телефоните на журналисти, активисти и дори на отчуждената съпруга на милиардер от Дубай, което вкара NSO във финансови сътресения.

Натискът хвърля нова светлина върху подхода, възприет от някои банки и фирми от Wall Street, които са финансирали производителя на кибероръжия, за когото има данни, че е свързан с нарушения на правата на човека. През ноември САЩ включиха NSO в черния списък заради злоупотреба с мощното кибероръжие Pegasus от страна на нейни клиенти.

По време на искането на Credit Suisse и други кредитори NSO не е подписвала договори с нови клиенти в продължение на месеци и е взела заем от 10 млн. долара, за да покрие заплатите си за октомври.

"Кредиторите разбират и подкрепят необходимостта от предпазливост предвид глобалното внимание и засиления контрол, насочени към компанията", се казва в писмо от 10 декември 2021 г. до Berkeley Research Group, консултантска компания, която е била назначена да управлява фонд за изкупуване, притежаващ 70% от NSO.

Но кредиторите добавиха, че са "обезпокоени" от твърдението на NSO, че BRG му пречи "да търси и да получава нови клиенти".

Те добавиха, че това "е задълбочило настоящата ликвидна криза на дружеството" и че NSO "трябва да бъде в състояние да извършва нормалните си операции с подходящ надзор през този критичен период".

В писмото, което е част от съдебно дело в Израел, не се посочват имената на кредиторите, но запознати с въпроса, заявиха, че Credit Suisse и Senator са в групата кредитори, от чието име е изпратено писмото, твърди FT.

Писмото е изпратено от Willkie Farr & Gallagher, която заяви, че представлява кредиторите, които държат над 75 % от неизплатените заеми на NSO Group по споразумение от 2019 г. В него се казва, че адвокатите представляват и Jefferies в ролята му на административен агент.

BRG отговори на кредиторите, като заяви, че е "дълбоко обезпокоително", че те настояват за продажба на Pegasus.

Мениджърският екип на NSO е "признал", че след публикуването на проекта Pegasus от консорциум от журналисти през юли "единствените нови потенциални клиентски резервации за софтуерната система Pegasus са от клиенти с повишен риск", за поне един от които се разбира, че е злоупотребявал с хакерския инструмент преди това, заяви тя.

BRG заяви, че "при никакви обстоятелства" не е готова да одобри тези продажби. Вместо това тя заяви, че производителят на шпионски софтуер трябва да "реши основните проблеми", които са довели до включването му в черния списък на САЩ.

Credit Suisse, Jefferies, Senator и BRG отказаха коментар. Willkie Farr не е отговорил на молбите за коментар.

NSO заяви, че "правният бизнес спор не включва NSO, тъй като въпросният дълг не е на NSO" и че продължава да "генерира нов бизнес" след провеждането на "строг процес на надлежна проверка и е прекратила дейността на 10 клиенти през последните години въз основа на достоверни твърдения или проверка на злоупотреби". Лице, близко до компанията, заяви, че твърдението на BRG, че бизнес перспективите на NSO разчитат на продажбата на високорискови клиенти, е невярно.

Това е едно от поредицата противоречия, в които е замесена Credit Suisse - банка, която вече е разтърсена от множество скандали като фалита на Archegos и Greensill Capital и сагата "шпионска мрежа", свързана с корпоративното наблюдение на персонала.

Pegasus работи, като създава огледално копие на съдържанието на телефона, включително криптирани съобщения, и може да записва видео и аудио по скрит начин. Миналия месец правителството на Испания заяви, че Pegasus е бил използван за хакване на телефоните на министър-председателя и министъра на отбраната.

BRG вече каза, че NSO е "безценна" за своите частни инвеститори, което е индикация, че кредиторите биха могли да поемат контрола върху компанията, ако решат.

Credit Suisse и Jefferies действаха като букрънъри, за да наберат половин милиард долара дългово финансиране за частното капиталово изкупуване на шпионската група през 2019 г.

Включването в черния списък означава, че NSO не може да купува оборудване или услуги от американски компании без одобрение. Компанията е изправена пред съдебни дела от Apple, която иска заповед за спиране на NSO да използва нейните продукти, и Meta, която твърди, че NSO е използвала уязвимост в WhatsApp, за да достави своя шпионски софтуер.

Миналата година BRG бе натоварена с управлението на фонда за частни капиталови инвестиции на стойност 1 млрд. евро, който притежава дела на NSO, след като предишните му управители - трима бивши ръководители на TPG, които основаха Novalpina Capital, бяха отстранени от собствените си инвеститори.