Европейците намаляват разходите, сочейки предстояща рецесия

За разлика от САЩ, продажбите на дребно в Европа спаднаха рязко, тъй като потребителите бяха засегнати от много по-високи сметки за отопление и електричество

18:35 | 5 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейците рязко намалиха разходите си за стоки през октомври, знак, че високите цени в началото на период на нарастващо потребление на енергия тласкат икономиките в региона към рецесия.

Потребителските цени скочиха след инвазията на Русия в Украйна и решението на Кремъл да въоръжи огромните запаси от енергия в страната, за да подкопае европейската подкрепа за Киев.

По-рано през годината допълнителните спестявания, натрупани по време на пандемията и намаляващата безработица, помогнаха на домакинствата да компенсират тези по-високи разходи, подкрепяйки икономическия растеж.

Това се промени през октомври, обикновено първият месец от годината, в който много европейски домакинства започват да отопляват домовете си. Тази година разходите за това бяха значително по-високи, като цените на енергията за домакинствата се повишиха с 41,5% спрямо година по-рано, въпреки усилията на правителствaта да предпази потребителите.

В отговор домакинствата намалиха разходите си за други стоки, като "Евростат", статистическата агенция на Европейския съюз, регистрира в понеделник спад от 1,8% в продажбите на дребно от септември, най-големият спад от юли 2021 г.

За разлика от това, продажбите на дребно в САЩ са нараснали с 1,3% през октомври, тъй като купувачите са харчели повече за дискреционни артикули като автомобили, мебели и ресторантски ястия. Цените на енергията за дома в САЩ бяха със 17,6% по-високи от година по-рано през октомври, по-малко от половината от мащаба на увеличението в Европа, съобщи The Wall Street Journal.

Миналата седмица Hennes & Mauritz AB стана първият голям европейски търговец на дребно, който обяви намаляване на заплатите в отговор на високата инфлация и отслабването на търсенето, заявявайки, че ще съкрати около 1500 работни места от глобалната си работна сила.

Отделни проучвания, публикувани в понеделник от S&P Global, показват, че спадът в разходите засяга и доставчиците на потребителски услуги. Индексът на мениджърите по покупки на S&P за сектора на услугите в еврозоната падна до 48,5 през ноември от 48,6 през октомври, достигайки 21-месечно дъно. Отчитане под 50,0 сочи към спад в активността.

„Тъй като проучванията също дават признаци на инфлация, достигнала своя връх, насрещният вятър на търсенето от покачващите се цени също трябва да започне да намалява през следващите месеци, с изключение на лошото време през зимата, намеквайки, че всяка рецесия може да бъде както кратка, така и относително лека“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global.

Спадът в разходите на домакинствата за стоки и услуги е знак, че икономиката на еврозоната вероятно вече се свива. Миналия месец Европейската комисия прогнозира, че икономиката ще се свие през това тримесечие и през първите три месеца на следващата година, като по този начин отговаря на широко използваното определение за рецесия.

Една от причините за тази прогноза е отслабването на потреблението на домакинствата, което комисията очаква да стагнира през 2023 г., след като е нараснало с 3,7% тази година. Икономистите на ЕК изчисляват, че голяма част от 1 трилиона евро допълнителни спестявания, натрупани по време на пандемията Covid-19, вече са били изядени от по-високите потребителски цени и вече не поддържат разходите.

Домакинствата също са изправени пред нарастващи лихвени разходи, тъй като Европейската централна банка повиши своя основен лихвен процент по-агресивно от всякога в историята си, за да се опита да охлади скока на потребителските цени.

Един плюс за Европа е пазарът на труда, който продължава да показва устойчивост. Нивото на безработица в еврозоната падна до 6,5% през октомври от 6,6% през септември, което е най-ниското ниво от началото на отчитането през 1998 г.

Ако безработицата не се повиши рязко през следващите месеци, много икономисти очакват спадът на потребителските разходи и рецесията в Европа да бъдат краткотрайни, като растежът ще се възстанови с повишаването на температурите в края на пролетта на следващата година.

„Потребителските и бизнес баланси са здрави и финансовата система функционира добре“, пишат икономисти от германската Berenberg Bank в бележка до клиентите. „При такива обстоятелства рецесиите не трябва да продължават много по-дълго от шоковете, които са ги причинили.“

Икономистите на Berenberg очакват потребителските разходи да се възстановят с отминаването на тази зима, което ще доведе до възстановяване на по-широкия икономически растеж. Но Европа вероятно ще се сблъска с подобен проблем в края на 2023 г., като високите цени на енергията отново ще намалят значително покупателната способност на домакинствата с падането на температурите.